ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεξαρτησία ζητά ο Γεν. Ελεγκτής, προέχουν Βουλή, Δικαστική εξουσία απαντά ο ΥΠΟΙΚ

Ανεξαρτησία ζητά ο Γεν. Ελεγκτής, προέχουν Βουλή, Δικαστική εξουσία απαντά ο ΥΠΟΙΚ

Το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της ελεγκτικής υπηρεσίας, ήγειρε την Πέμπτη εκ νέου ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης για να λάβει την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι το Υπουργείο του μελετάει το θέμα αλλά δίνει προτεραιότητα στη Βουλή και την Δικαστική εξουσία.

Τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επανέφερε το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία, όπως είπε, μεταφράζεται σε κατευθείαν υποβολή στη Βουλή των Αντιπροσώπων του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας και υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό είχε συμπεριληφθεί και στο μνημόνιο.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι αυτό που ζητούμε ως Υπηρεσία δεν είναι να μπορούμε να προσλαμβάνουμε όποιους θέλουμε χωρίς έλεγχο αλλά απλώς ο προϋπολογισμός μας να κατατίθεται απευθείας στη Βουλή. Υπάρχει η πρακτική των άλλων κρατών για το πως γίνεται αυτή η ρύθμιση, πρόσθεσε.

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πλήρης οικονομική ανεξαρτησία δεν μπορεί να υπάρξει εκτός και αν υπάρχουν ίδια έσοδα. Θα εξακολουθήσει η Ελεγκτική Υπηρεσία να βασίζεται σε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, είπε.

Εξήγησε ότι στη βάση των συζητήσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα «οικονομική ανεξαρτησία ερμηνευόταν να υπάρχει μια σχετική επάρκεια πόρων».

«Δεν θα ήταν για παράδειγμα εξασφαλισμένη η οικονομική ανεξαρτησία αν αποφασίζαμε επειδή δεν θα μας άρεσαν οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να μειώσουμε τον προϋπολογισμό της στο 1/10 ξαφνικά μια χρονιά», ανέφερε, προσθέτοντας «δηλαδή να την ακρωτηριάζαμε».

Με τη διευκρίνιση ότι είναι πολύ σχετική η οικονομική ανεξαρτησία, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών «το κοιτάζουμε, όμως πρέπει να πω ότι δεν το κοιτάζουμε πρώτα και κύρια για την Ελεγκτική Υπηρεσία, το κοιτάζουμε πρώτα και κύρια για την Βουλή και την ίδια ώρα για την Δικαστική εξουσία».

Αν θα ξεκινήσουμε από κάπου είναι η Βουλή, η Δικαστική εξουσία και σ` αυτό το πλαίσιο θα δούμε και το ζήτημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είπε.

Μιλώντας για ζητήματα οικονομικής ανεξαρτησίας, διευκρίνισε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν πρόκειται να υπάρξει για τις συντάξεις ειδικά των Βουλευτών πρωτοβουλία από την εκτελεστική εξουσία. Θα ήταν πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, άκομψο η εκτελεστική εξουσία να παρέμβει με αυτόν τον τρόπο στα μισθολογικά συνταξιοδοτικά οφέλη των Βουλευτών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Νεκρός σύζυγος στην Λεμεσό: Μυστήριο τι συνέβη το μοιραίο βράδυ - Τα δώρα και ο τσακωμός - Βίντεο

Νεκρός σύζυγος στην Λεμεσό: Μυστήριο τι συνέβη το μοιραίο βράδυ - Τα δώρα και ο τσακωμός - Βίντεο

Νεκρός στο σαλόνι του διαμερίσματος του στην περιοχή Πύργου,  βρέθηκε 62χρονος Vitaly Shostak από την Ουκρανία, με μια μαχαιριά στην καρδιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top