Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), σε ανακοίνωση του αναφέρει πως ο Υπουργός Υγείας, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις όταν αφήνει να εννοηθεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θέλουν το ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι η αλήθεια είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες το ζητούν και το υποστηρίζουν, θεωρώντας το απαραίτητο βήμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας υγείας.
Ο ΣΑΕΚ, αναφέρει ότι στηρίζει ένα σύγχρονο και ποιοτικό ΓεΣΥ βασισμένο στις αρχές της καθολικότητας και της αλληλεγγύης, με δικαίωμα πρόσβασης σε όλους ανεξαιρέτως. Είμαστε η πλευρά που έχει ολοκληρωμένη θέση επ’ αυτού, με κυρίαρχο δικαίωμα του ασθενούς να επιλέγει τον ιατρό, το νοσοκομείο ή τον ασφαλιστικό φορέα της αρεσκείας του.
Σημειώνει ότι τελευταίο διάστημα “παρατηρούμε με προβληματισμό τον Υπουργό Υγείας, στις συστηματικές του εμφανίσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να οξύνει το κλίμα της αντιπαράθεσης και να αντικαθιστά τη ψύχραιμη παράθεση των γεγονότων με μια συναισθηματική προσέγγιση κατασκευής αντιπάλων, αφήνοντας υπονοούμενα τα οποία δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις”.
Ο Υπουργός, αναφέρει ο Σύνδεσμος, χρησιμοποιεί στα ΜΜΕ ένα ρητορικό σχήμα στο οποίο παρουσιάζει τον εαυτό του μοναδικό «προστάτη των αδυνάτων» ενώ περιγράφει με μελανά χρώματα όλους τους υπόλοιπους παράγοντες του δημόσιου βίου που ανησυχούμε για τη βιωσιμότητα του συστήματος και την τύχη των 200 χιλιάδων ασφαλισμένων.
“Δηλώνει συχνά ότι οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που θίγονται " δεν τον ενδιαφέρουν». Κι όμως, η μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα που θα θιγεί από τα νέα νομοσχέδια είναι οι 200 χιλιάδες ασφαλισμένοι. Δεν τον ενδιαφέρουν;”, διερωτάται ο Σύνδεσμος.
Ο ΣΑΕΚ θεωρεί ότι πρώτιστη υποχρέωση του Υπουργού είναι να καλλιεργεί κλίμα συναίνεσης και να παράγει λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν από τα νομοσχέδια που ο ίδιος εισήγαγε. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, οι ανακρίβειες και η διχαστική ρητορική αποτελούν τα λάθος υλικά για το Γενικό Σχέδιο Υγείας.
Αναφέρει ότι ο Υπουργός δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις όταν αναφέρει ότι τα νομοσχέδια επιτυγχάνουν την οικονομική και διοικητική αυτονομία των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η αλήθεια, σημειώνεται, είναι ότι ο ημιδημόσιος φορέας ακολουθεί τις ίδιες διαδικασίες και παρουσιάζει παρόμοια προβλήματα και δυσλειτουργίες με το δημόσιο. Κανένα βήμα για διοικητική και οικονομική αυτονομία δεν έχει γίνει.
“Δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις όταν υποστηρίζει ότι οι υπηρεσίες υγείας θα βελτιωθούν: «αυτόματα εν μια νυκτί διπλασιάζεται η δαπάνη της υγείας, από 430 εκατομμύρια που δίνουμε στα δημόσια νοσηλευτήρια, θα πάμε στο ένα δις.». Η αλήθεια είναι ότι η δαπάνη παραμένει η ίδια, δηλαδή 1.200 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 900 θα αποδίδονται στο ΓεΣΥ. Η ανακατανομή του κόστους που επιχειρεί το νομοσχέδιο δεν παράγει περισσότερες δαπάνες για το ΓεΣΥ”, προστίθεται.
Δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις ο Υπουργός, συνεχίζει ο ΣΑΕΚ για το κόστος καθώς δεν έχει μελέτη οικονομικού αντίκτυπου και κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων. Κινήσεις που θα έπρεπε να προηγηθούν ώστε τα νομοσχέδια να είναι ρεαλιστικά, η πολιτεία να πατά σε γερό έδαφος και το ΓεΣΥ να είναι βιώσιμο.
Η αλήθεια είναι, σημειώνεται, ότι όσο αποσιωπώνται οι οικονομικές συνέπειες της εφαρμογής των νομοσχεδίων η Βουλή κινδυνεύει να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Μόνο με την κατάθεση των πραγματικών αριθμών αντιμετωπίζονται οι γνήσιες ανησυχίες των κοινωνικών ομάδων και δημιουργούνται προϋποθέσεις συναίνεσης.
“Δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις προβάλλοντας τη μελέτη Mercer και δηλώνοντας ότι τα στοιχεία θα επικαιροποιηθούν με βάση το έτος εφαρμογής. Η αλήθεια είναι ότι η μελέτη έγινε με στοιχεία του 2010 και 2011. Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησε η οικονομική κρίση και πολλές παραδοχές στις οποίες βασίζεται η μελέτη έχουν αλλάξει. Η μετάθεση της επικαιροποίησης σε επόμενο στάδιο είναι ένα τρικ για να αποκρυφτεί η υποχρηματοδότηση του Σχεδίου και ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Χωρίς ρεαλιστικό προϋπολογισμό υπονομεύεται το ίδιο το ΓεΣΥ”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις