ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΚΗ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ: Φοβάται πως θα τον «λιντσάρουν» στην φυλακή - Οικονομικά εξαθλιωμένος ο Ρίκκος – Του κούρεψαν €630,000

ΔΙΚΗ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ: Φοβάται πως θα τον «λιντσάρουν» στην φυλακή - Οικονομικά εξαθλιωμένος ο Ρίκκος – Του κούρεψαν €630,000

Φοβάται για την ζωή του στην φυλακή ο Ερωτοκρίτου, καθώς θα συναντήσει άτομα που φυλάκισε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Την Τετάρτη 1/3, στις 10:30 το πρωί η ανακοίνωση της ποινή των Ερωτοκρίου, Κυπρίζογλου, Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ.

Στην διαδικασία της Παρασκευής 17/2 πρώτος αγόρευσε ο  δικηγόρος του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Χρίστος Πουργουρίδης αναφέροντας ότι  ο πελάτης του δεν αποκόμισε κανένα οικονομικό όφελος ή άλλου είδους περιουσιακό ωφέλημα εκτός  του «δικονομικού πλεονεκτήματος» της μη καταχώρησης σημειώματος εμφάνισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ανέφερε ότι η όλη συνωμοσία θα απέληγε σε κάποιο όφελος προς τον κ. Ερωτοκρίτου μόνο μέσα από δικαστική απόφαση , προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί όφελος χωρίς την έγκριση του δικαστηρίου. Δεν υπάρχει , είπε, κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τέθηκαν οποιαδήποτε ψευδή γεγονότα για να παραπλανηθεί το δικαστήριο ως προς την αποκόμιση οφέλους  από πλευράς του κ. Ερωτοκρίτου.

Είπε επίσης ότι δεν είναι μια συστηματική πράξη διαφθοράς αλλά μια μεμονωμένη πράξη που είχε αφετηρία το κούρεμα των καταθέσεων του και δεν έχει θυματοποιηθεί οποιοσδήποτε τρίτο άτομο. «Δεν έχετε ενώπιον σας κάποιον που από απληστία προσπάθησε να αποκομίσει οικονομικό όφελος», είπε, προσθέτοντας ότι ο συμψηφισμός που ήταν ο στόχος της συνωμοσίας ήταν αδύνατο να γίνει και δεν έγινε ποτέ.     

Η προώθηση της ποινικής δίωξης, πρόσθεσε,  της providencia από τον κ. Ερωτοκρίτου δεν αποδείχτηκε ποτέ ότι ήταν λανθασμένη αλλά ήταν ένα θέμα νομικής γνώμης, σύμφωνα και με την απόφαση του δικαστηρίου. Ανέφερε ότι κατά τη δική του γνώμη η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην ασκηθεί ποινική δίωξη δεν δικαιολογείτο από το μαρτυρικό υλικό και είναι αντίθετη με την πάγια τακτική που ακολουθείται σε παρόμοιου τύπου υποθέσεις.

Ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου απώλεσε λόγω κουρέματος €630,000 που ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα γι΄ αυτό και επεδίωξε τον επίδικο συμψηφισμό με τα χρέη του τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται και οι τράπεζες έχουν κινηθεί εναντίον του με αγωγές.

Είπε επίσης ότι έχει απωλέσει ένα σημαντικό ποσό για την υπεράσπιση του και «έχετε σήμερα ενώπιον σας έναν άνθρωπο που έχασε τη δουλεία του ως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως στα πλαίσια άλλης διαδικασίας εξαιτίας των γεγονότων που σχετίζονται άμεσα με την παρούσα υπόθεση».

«Όχι μόνο έχασε τη δουλεία του, είναι οικονομικά εξαθλιωμένος» και δεν υπάρχει προοπτική να εργαστεί ως δικηγόρος μετά από τη καταδίκη του αλλά και  λόγω της ηλικίας του (61 ετών) είναι πολύ κοντά στην αφυπηρέτηση, ανέφερε.

Ο κ. Πουργουρίδης αναφέρθηκε και στη διαπόμπευση του κ. Ερωτοκρίτου εδώ και δύο χρόνια   κάνοντας λόγο για μια εξωδικαστηριακή τιμωρία. Επικαλούμενος τη δική του εμπειρία, ο κ. Πουργουρίδης έκαμε λόγο για μια οδυνηρή εμπειρία ιδιαίτερα για τα μέλη της οικογένειας.  

Είπε επίσης ότι εξαιτίας της καταδίκης τους θυματοποιούνται και άλλα πρόσωπα της οικογένειας του όπως ο γιος του ο οποίος έχασε την προοπτική να εργαστεί στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα του.

Μαζί με τη δική του αφάνταστη ταλαιπωρία η καταδίκη του οδηγεί σε μεγάλη ταλαιπωρία και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, τη σύζυγο και το γιο του.

Είπε ότι ο πελάτης του έπραξε ένα ολίσθημα στη ζωή του «και το σφάλλειν είναι ανθρώπινο και όταν κάμνουμε λάθη πρέπει να πληρώνουμε το τίμημα των λαθών μας όποιοι και να είμαστε όσο ψηλά και να είμαστε». Αλλά σε κανένα στάδιο δεν πρέπει να οδηγούμε ένα πρόσωπο στην εξουθένωση και στον εκμηδενισμό του, είπε.

Είπε επίσης ότι ως ΒΓΕ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον προσώπων που σήμερα βρίσκονται κρατούμενοι στις κεντρικές φυλακές , προσθέτοντας ότι η καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια του και ενδεχομένως απάνθρωπη μεταχείριση.

Είναι μια τραγική περίπτωση καλώντας το δικαστήριο να επιβάλει την αρμόζουσα ποινή λαμβάνοντας υπόψη όλους τους ελαφρυντικούς παράγοντες.

Προς το τέλος της προφορικής αγόρευσης του, ο κ. Ερωτοκρίτου  παρενέβη για να επισημάνει στο Δικαστήριο ότι παρά το γεγονός ότι στην προφορική αγόρευσή του ο δικηγόρος του δεν έθιξε το θέμα της αναστολής της ποινής εντούτοις, εντούτοις υπάρχει ειδικό τμήμα γι΄αυτό το θέμα στο γραπτό κείμενο της αγόρευσης το οποίο κατατέθηκε στο Δικαστήριο.

Ενώ βρισκόταν ιστάμενος και εξηγούσε στο δικαστήριο ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ως παράλειψη από πλευράς του δικηγόρου του , ο Δικαστής Χαραλάμπος Χαραλάμπους του υπέδειξε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αγορεύει ρωτώντας τον «θέλετε να μιλήσετε μαζί του ή να τον απολύσετε τον κ. Πουργουρίδη»;

«Ούτε να τον αντικαταστήσω, ούτε να τον απολύσω», ήταν η απάντηση του κ. Ερωτοκρίτου.

Ακολούθως, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι «ο κ. Ερωτοκρίτου, αγωνιώντας, όπως είναι φυσικό, αντέδρασε με τον τρόπο που αντέδρασε γιατί εγώ έκρινα σκόπιμο να μην κάνω αναφορά στην προφορική μου αγόρευση για το θέμα της αναστολής της ποινής».

Ακολούθως το Δικαστήριο αποφάσισε 15λεπτη διακοπή της διαδικασίας προκειμένου να διαβουλευθεί ο κ. Ερωτοκρίτου με τον δικηγόρο του.

Η διαδικασία επανάρχισε με τον κ. Ερωτοκρίτου να απολογείται προς το δικαστήριο λέγοντας ότι ήθελε να συνεννοηθεί με το δικηγόρο του. Μετά από μια σύντομη αναφορά του κ. Πουργουρίδη στο θέμα της αναστολής της ποινής στη συνέχεια πήρε το λόγο ο  δικηγόρος του Ανδρέα Κυπρίζογλου, Ευάγγελος Πουργουρίδης  για τη δική του αγόρευση για μετριασμό της ποινής του πελάτη του.

Ο Ευάγγελος Πουργουρίδης είπε ότι όταν ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ενέτασσε τον κ. Κυπρίζογλου σε αυτή τη συνωμοσία «του είπε ή δεν του είπε να επιδώσει την αγωγή στους Νεοκλέους; Έχοντας κατά νου τα ευρήματα σας μόνο μια μπορεί να είναι η απάντηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Την 1 Μαρτίου θα ακούσουν την ποινή τους οι Ερωτοκρίτου, Κυπρίζογλου, Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο Α. Νεοκλέους

ΔΙΚΗ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ: Απολογήθηκε ο Ρίκκος προς τους δικαστές – «Έπρεπε να συνεννοηθώ με το δικηγόρο μου»

Δίκη Ρίκκου: Αγόρευση για μετριασμό της ποινής

Κάλεσε επίσης το δικαστήριο να λάβει υπόψη τη θέση ισχύος που είχε απέναντι στον πελάτη του ο κ. Ερωτοκρίτου τον οποίο είχε, όπως είπε, ως πρώην εργοδότη του, μέντορα του και υποκατάστατο πατέρα.

Όπως ανέφερε, ο κ. Κυπρίζογλου  είναι ορφανός από πατέρα και αυτό εξηγεί, πρόσθεσε, και την ανικανότητα του να πει όχι σε άτομα τα οποία υπέχουν απέναντι του αυτή τη θέση ισχύος.

Είπε επίσης ότι ο πελάτης του αγνοούσε οτιδήποτε αφορούσε την υπόθεση providencia ως επίσης ότι πίσω από την αγωγή συμψηφισμού κρύβονταν στοιχεία ανταλλακτικού χαρακτήρα. Ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος δεν απεκόμισε κανένα όφελος από την αδικοπραξία που του αποδίδεται από το δικαστήριο.

Κάλεσε ακόμη το δικαστήριο σε περίπτωση που κρίνει ότι η ποινή για τον πελάτη του είναι αυτή της φυλάκισης να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια και να αναστείλει την όποια ποινή ενδεχομένως του επιβληθεί .

Ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι ο πελάτης του προσπαθεί να αντεπεξέλθει οικονομικά των βεβαρημένων οικονομικών του υποχρεώσεων του όντας προστάτης της 70χρονης χήρας μητέρας του με πολλαπλά ιατρικά προβλήματα και της υπέργηρης γιαγιά του που είναι τυφλή και ανίκανη να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της.  

Ο δικηγόρος του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ, Γιώργος Γεωργίου είπε όποια ποινή και να επιβάλει το δικαστήριο στην καταδεικασθείσα εταιρεία αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις ακόμα και σε πρόσωπα που δεν εμπλέκονται καθόλου στην παρούσα υπόθεση.

Κάλεσε το δικαστήριο να ασκήσει την διακριτική του ευχέρεια να επιβάλει ποινή μόνο σε μια κατηγορία και όχι για κάθε κατηγορία ξεχωριστά.

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στην επιτυχημένη και ραγδαία ανάπτυξη της εταιρίας από το 1965 κατορθώνοντας να καταστεί πρωτοπόρα στην παροχή υπηρεσιών και ως μια από τις μεγαλύτερες και αξιόπιστες εταιρείες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με πολλές βραβεύσεις.

Είπε ότι η εταιρεία εργοδοτεί σήμερα 83 δικηγόρους και νομικούς συμβούλους, προσθέτοντας ότι ήδη από την ημέρα της καταδίκης της άρχισαν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις αφού διάφοροι πελάτες της  ζητούν όπως οι φάκελοι τους δοθούν σε άλλα δικηγορικά γραφεία με αποτέλεσμα να καταγράφει μια μεγάλη οικονομική ζημιά.

Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο η εταιρεία να χάσει την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στην περίπτωση που κινηθεί εναντίον της και πειθαρχική δίωξη κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι δικηγόροι της εταιρείας να πρέπει να ψάξουν δουλεία σε άλλα γραφεία.

Κάλεσε τέλος το δικαστήριο να μην της επιβάλει μια εντελώς καταστροφική ποινή.   

Ο δικηγόρος του Παναγιώτη Νεοκλέους, Αλέκος Μαρκίδης κατέθεσε προς το δικαστήριο διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν την αμέσως επόμενη μέρα της καταδίκης των κατηγορουμένων και τα οποία αναφέρονταν στο ενδεχόμενο άσκησης και πειθαρχικής δίωξης εναντίον των καταδικασθέντων από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων.

Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι κάποιοι διοχετεύουν ιδέες κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για φθόνο για την επιτυχία κάποιου άλλου.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο κοινωφελές έργο της οικογένειας Νεοκλέους προσκομίζοντας σχετικές βεβαιώσεις  ως επίσης και στο σοβαρό εκ γενετής πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο κ. Νεοκλέους(αγκυλωτή σπονδυλίτιδα) για την οποία δεν μπορεί να υπάρξει περίθαλψη στη φυλακή.

Ο κ. Μαρκίδης είπε επίσης ότι ο πελάτης του δεν αποκόμισε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από αυτή την υπόθεση και πως ήταν συνταγματικό του δικαίωμα να μην παραδεχτεί ενοχή.  

Είπε επίσης ότι η προσπάθεια να ακυρωθεί η ερήμην απόφαση που εκδόθηκε υπέρ του κ. Ερωτοκρίτου έγινε και πέτυχε παρά την όποια καθυστέρηση που είναι, όπως είπε, ένα θέμα γνώμης.

Καταλήγοντας είπε ότι δεν πιστεύει ότι αυτή η υπόθεση είναι δυνατόν να καταλήξει σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή τουλάχιστον, και πως η δικαιοσύνη είναι αμερόληπτη αλλά όχι εξουθενωτική και ισοπεδωτική και όχι προς ικανοποίηση της κοινής γνώμης.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top