Άσκηση με εκρήξεις, πυροβολισμούς, όμηρους και τρομοκράτες στο «The Mall of Cyprus»

Άσκηση με εκρήξεις, πυροβολισμούς, όμηρους και τρομοκράτες στο «The Mall of Cyprus»

Μεγάλης κλίμακας άσκηση διαχείρισης τρομοκρατικού κτυπήματος διενεργείται την προσεχή Πέμπτη 16/02 από την Αστυνομία, με στόχο να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας, ανταπόκρισης, αλλά και ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η άσκηση φέρει την ονομασία “ΔΕΙΜΟΣ 2017” και θα πραγματοποιηθεί στο εμπορικό κέντρο Λευκωσίας “The Mall of Cyprus”.

Σενάριο Άσκησης

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει εκδήλωση της τρομοκρατικής ενέργειας με έκρηξη και πυροβολισμούς σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, καθώς επίσης ομηρία προσώπων από τρομοκράτες, ενώ η κινητοποίηση των αστυνομικών Aρχών, ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων και της Πολιτικής Άμυνας θα είναι άμεση.

Συντονιστικό ρόλο στην άσκηση θα έχει η ΜΜΑΔ, με επικεφαλής τον Διοικητή της Μονάδας, ενώ θα συμμετάσχουν ενεργά διάφορες υπηρεσίες του κράτους, όπως το Υπουργείο Άμυνας, Υπουργείο Υγείας και Τμήματα της Αστυνομίας.

Συντονισμός και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων

Μιλώντας το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, είπε ότι στόχος της άσκησης είναι να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας, ανταπόκρισης, αλλά και ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών μπροστά σε ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα, το οποίο, όπως είπε, “έχει τα χαρακτηριστικά της ασύμμετρης απειλής του τυφλού κτυπήματος, που δυστυχώς στρέφεται εναντίον ανυποψίαστων πολιτών”.

Όπως σημείωσε ο κ. Αγγελίδης “στη διαχείριση σοβαρών συμβάντων, όπως είναι το τρομοκρατικό κτύπημα, σημαντικά και ουσιαστικά στοιχεία, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση είναι ο συντονισμός σε όλα τα επίπεδα, η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, καθώς και η έγκαιρη αλλά και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού”.

Αυξημένα προληπτικά μέτρα

Τόνισε, εξάλλου, ότι “η Αστυνομία Κύπρου λαμβάνει προληπτικά αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τα οποία κρίνονται επιβεβλημένα, για την αποτροπή στο μέγιστό δυνατό βαθμό του ενδεχόμενου τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται”, είπε, “είναι και η αυξημένη παρουσία ένοπλων αστυνομικών σε διάφορους χώρους, αεροδρόμια, πολυσύχναστα κέντρα σε πόλεις και αλλού, γεγονός το οποίο γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες”.

Αξιολόγηση του πλάνου αντίδρασης

Ο Γενικός Διευθυντής του “The Mall of Cyprus”, Κύπρος Χατζιηστυλλής, ανέφερε ότι το The Mall of Cyprus αντιλαμβάνεται την ευθύνη που έχει απέναντι στους επισκέπτες του, αλλά και την ευθύνη που έχει απέναντι στο προσωπικό.

“Αυτή η άσκηση είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία πρώτο να αξιολογήσουμε το πλάνο αντίδρασης που έχουμε, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωση του κτιρίου, αλλά και να αναγνωρίσουμε τυχόν αδυναμίες και να τις διορθώσουμε”, είπε.

Απο ΚΥΠΕ   

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Το μήνυμα Κωνσταντίνου Κόμπου - Το παιχνίδι εντυπώσεων και οι κόκκινες γραμμές

Κυπριακό: Το μήνυμα Κωνσταντίνου Κόμπου - Το παιχνίδι εντυπώσεων και οι κόκκινες γραμμές

Σε μια περίοδο όπου οι ισορροπίες στο Κυπριακό παραμένουν εύθραυστες, η Λευκωσία επιχειρεί να κρατήσει τη διαδικασία εντός θεσμικού πλαισίου και να αποτρέψει ερμηνείες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα. Η δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου απέναντι στις πρόσφατες δηλώσεις της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, αποτελεί σαφή μήνυμα προς όλα τα μέρη: το Κυπριακό δεν κινείται με ερμηνείες ούτε με αποσπασματικές ερμηνείες δηλώσεων.

BEST OF TOTHEMAONLINE