Η Ράκα σύντομα θα «απομονωθεί», δηλώνει Αμερικανός σμήναρχος

Η Ράκα σύντομα θα «απομονωθεί», δηλώνει Αμερικανός σμήναρχος

Η πόλη της Ράκας στη Συρία, η πρωτεύουσα του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου που κήρυξε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύντομα θα είναι σχεδόν «απομονωμένη» από τον υπόλοιπο κόσμο, εκτίμησε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται την τζιχαντιστική οργάνωση.

«Αναμένουμε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, η πόλη θα έχει απομονωθεί σχεδόν πλήρως και τότε θα ληφθεί η καθοριστική απόφαση να εισέλθουμε» επισήμανε ο Αμερικανός σμήναρχος Τζον Ντόριαν, ο οποίος έκανε δηλώσεις μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βαγδάτη.
Η πόλη δεν θα περικυκλωθεί κατ` ανάγκη πλήρως, όμως θα είναι «πολύ δύσκολο να εισέλθει ή να εξέλθει κανείς», περιέγραψε ο αξιωματικός.

«Δεν θα δώσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων κατάληψης της πόλης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν εν μέρει ανακαταλάβει την πόλη της Μοσούλης στο Ιράκ, καθώς αυτή τη στιγμή πολεμούν για τον έλεγχο των δυτικών προαστίων της.

Η Ράκα αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο του συνασπισμού. Η αραβοκουρδική συμμαχία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από τον διεθνή συνασπισμό, ξεκίνησαν την επιχείρηση προωθούμενες προς τις πόλη από το βόρειο τμήμα της.
Ωστόσο το ερώτημα ποιος ακριβώς θα αναλάβει την επίθεση εναντίον της πόλης συνολικά δεν έχει προς το παρόν απαντηθεί.

Η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην επιχείρηση, με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να λέει ότι η χώρα του βρίσκεται σε ετοιμότητα να στείλει ειδικές δυνάμεις για συμμετάσχουν στην μάχη.
Η Άγκυρα αντιτίθεται στην αύξηση της εξουσίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τις οποίες ο συνασπισμός θεωρεί τον πλέον αποτελεσματικό σύμμαχο του για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, η συμμαχία δεν είναι παρά ένα προπέτασμα των Κούρδων πολιτοφυλάκων YPG, τους οποίους θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

«Το λέμε εδώ και πολλούς μήνες ότι είμαστε ανοικτοί» στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην επιχείρηση κατάληψης της Ράκας, υπογράμμισε σήμερα ο σμήναρχος Ντόριαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live - Νετανιάχου: Το Ιράν θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα για τις επιθέσεις σε αμάχους - Νέα χτυπήματα και εκρήξεις στην Τεχεράνη

Live - Νετανιάχου: Το Ιράν θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα για τις επιθέσεις σε αμάχους - Νέα χτυπήματα και εκρήξεις στην Τεχεράνη

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της νυχτερινής πυραυλικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ. Οι ζημιές σε εγκαταστάσεις είναι εκτεταμένες ενώ επλήγησαν και διυλιστήρια πετρελαίου στη Χάιφα. Οι επιθέσεις της Τεχεράνης ήρθαν μετά τα χτυπήματα του Τελ Αβίβ σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές του Ιράν. Συνολικά τις δύο προηγούμενες ημέρες 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν και ακόμα 800 έχουν τραυματιστεί. Ανάμεσα στους νεκρούς και 20 παιδιά. Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στο Ιράν, εκδίδοντας μάλιστα και εντολές εκκένωσης για κάποιες περιοχές. Στο στόχαστρο του Τελ Αβίβ έχει μπει η Τεχεράνη με εκρήξεις να συγκλονίζουν την πόλη. Ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, ανέφερε ότι εάν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις, το ίδιο θα κάνει και η Τεχεράνη. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις: