Την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη “κατέρρευσαν” εξαιτίας της “άκαμπτης στάσης του Ερντογάν και της μαριονέτας του στην Κύπρο Μ.Ακιντζί” οι οποίοι ζητούσαν μεταξύ άλλων “παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων για πάντα και πλήρη δικαιώματα για τους Τούρκους στην Κύπρο περιλαμβανομένου του να μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο, το 45% της ΑΟΖ και τον έλεγχο του εναέριου χώρου”, εξέφρασε η Ευρωβουλευτής της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) Δρ.Ελένη Θεοχάρους.
H Ευρωβουλευτής επέκρινε και την ΕΕ για “υποκρισία” και “διπλά στάνταρντ” που όπως είπε τροφοδοτούν “ο κ.Έιντε και οι στρεβλές πληροφορίες που μεταφέρει στην ΕΕ με την ανοχή της κυβέρνησης”.
Σημείωσε ότι οι Τούρκοι ζητούν για τους πολίτες τους τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Ευρωπαίων στην Κύπρο και κατά συνέπεια "η Τουρκία προσπαθεί να ενταχθεί στην ΕΕ μέσω της Κύπρου". Κατηγόρησε τον Ερντογάν και το AKP πως "είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Τουρκίας", ότι "χρηματοδότησε τρομοκρατία και τον ΙSIS για χρόνια", έθεσε το θέμα της φυσικής και οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου από την Τουρκία μέσω των αγωγών αερίου και νερού, της ηλεκτρικής γραμμής και κατέληξε πως οι Έλληνες της Κύπρου μπορεί να έχουν την τύχη των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου δηλαδή, τον "αφανισμό".
Η Ευρωβουλευτής του ECR μιλούσε κατά την έναρξη συζήτησης που διοργάνωσε με αφορμή την παρουσίαση του πέμπτου Τεύχους του επιστημονικού περιοδικού Eurodialogue με τίτλο: “Κυπριακό Ζήτημα: Γλιστρώντας στην κόψη του ξυραφιού”.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Ήφαιστος, ο Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης, Επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Σχέσεις, στην Παγκόσμια Οικονομία και Στρατηγική Ανάλυση του Κολεγίου Λήδρα και του Πανεπιστημίου VUZF, καθώς και η Δρα Ρεβέκκα Πεδή του Τμήματος των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία, της Θεσσαλονίκης και ο Βρετανός ευρωβουλευτής Τζέφρυ Βαν Όρντεν.
O Βρετανός Ευρωβουλευτής Βαν Όρντεν είπε ότι θα "πρέπει να ξέρουμε και γιατί έγινε η εισβολή, όχι μόνο πότε έγινε". Παρατήρησε επίσης πως "αυτοί που θέλουν να μπλοκάρουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, βλέπουν το κυπριακό σαν ένα ακόμα βολικό εμπόδιο, δεν θέλουν να δουν την επίλυση του κυπριακού". Επεσήμανε όμως πως "η λύση θα είναι όμως προς όφελος και των δύο κοινοτήτων".
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ήφαιστος είπε πως η ΕΕ αυτή την εποχή αντιμετωπίζει μια σειρά από κρίσεις "οικονομική κατάσταση, νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, μεταναστευτικό brexit" και πως "δεν μπορεί να αντέξει μια νέα κρίση στην Κυπριακή Δημοκρατία". Επέκρινε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πως "πήγε στη Γενεύη από φόβο δημιουργίας τετελεσμένων" και την ΕΕ ότι "δεν ενδιαφέρεται για την τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου".
Η Δρα Ρεβέκκα Πεδή σημείωσε ότι “δεν υπάρχει momentum για λύση", ότι “είμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία που θα αναστρέφει την παράλογη εισβολή” και επέκρινε την κυβέρνηση και την ΕΕ για "τη θεωρεία της τελευταίας ευκαιρίας", λέγοντας ότι "είναι απογοητευτικό ότι η Κύπρος αφήνει την θεωρεία να υπάρχει". Κατέληξε δε πως η θεωρία του momentum και της τελευταίας ευκαιρίας θα οδηγήσει σε "μια βιαστική λύση που θα απορριφθεί από τους πολίτες, ή στην μη λύση".
Τέλος ο Δρ.Χαραλαμπίδης πρότεινε την αντικατάσταση των τουρκικών στρατευμάτων από στρατεύματα του ΝΑΤΟ και απέρριψε την λύση της ομοσπονδίας, που "είναι στόχος της Τουρκίας από το 1974" και "αν το κάνουμε θα πρέπει να δεχθούμε αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο".
Είπε χαρακτηριστικά ότι "τόσα χρόνια ψάχνουμε να βρούμε μια λύση σε διακοινοτικό επίπεδο", κάτι που είναι λάθος και παρέπεμψε στην ισορροπία δυνάμεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπενθύμισε τα άρθρα 4, 42 και 222 που καλούν την ΕΕ σε συνδρομή προς το κράτος μέλος (την Κύπρο) που δέχεται ή έχει πέσει θύμα εξωτερικής απειλής και πρότεινε την αντικατάσταση του ομοσπονδιακού συστήματος με σύστημα έξι περιφερειών, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις