Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής την Τρίτη 31/1 ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει εντοπίσει τη στρέβλωση που δημιουργείται με τη μηναία αποκοπή που γίνεται για το ποσό της 13ης σύνταξης, από το συμπλήρωμα του ΕΕΕ στους δικαιούχους του συμπληρώματος και θα μελετήσει το κόστος για να διατυπώσει τη θέση του Υπουργείου την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Εργασίας, κατά τη συνέχιση της συζήτησης της πρότασης νόμου, η οποία διαλαμβάνει ότι το ποσό της 13ης σύνταξης δεν θα αφαιρείται από το ΕΕΕ.
Μετά τη συζήτηση της πρότασης νόμου ο κ. Φακοντής είπε ότι το Υπουργείο συμφώνησε με τη νομοθετική πρόταση του ΑΚΕΛ, που περιλαμβάνει επίσης τη διαγραφή της πρόνοιας από το νόμο του ΕΕΕ ότι όποιος παραλείψει να ενημερώσει το τμήμα καταβολής του ΕΕΕ, για την αλλαγή των οικονομικών του στοιχείων θα υπόκειται σε πρόστιμο 100 ευρώ, αφού όπως ανέφερε υπάρχει άλλη διάταξη στο νόμο που διέπει την ενημέρωση των οικονομικών στοιχείων του λήπτη ΕΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την αποκοπή της 13ης σύνταξης από το ΕΕΕ σε 12 δόσεις, ανέφερε πως η Επιτροπή διαπίστωσε τη στρέβλωση, όπως και το Υπουργείο Εργασίας.
Πρόσθεσε ότι η εξήγηση που δόθηκε στην Επιτροπή Εργασίας είναι ότι το Υπουργείο Εργασίας όταν υπολόγιζε τα εισοδήματα των συνταξιούχων, ώστε να συμπληρωθεί η σύνταξη τους στο ύψος του καθορισμένου ΕΕΕ, παρέλειψε να υπολογίσει την 13η σύνταξη με αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο να αποκόπτει το ποσό αυτό με μηνιαίες δόσεις.
Εάν η 13η σύνταξη ήταν 360 ευρώ το χρόνο, αφαιρεί 30 ευρώ το μήνα σε 12 δόσεις από το ΕΕΕ που συμπληρώνει μηνιαίως στον συνταξιούχο, εξήγησε αναφέροντας ότι του τα δίνει από τη μια και του παίρνει από την άλλη.
Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι υπάρχει κόσμος που δεν λαμβάνει 13η σύνταξη, και πρόσθεσε ότι για τους ανάπηρους ενημερώθηκε η Επιτροπή ότι η 13η σύνταξη δεν λαμβάνεται υπόψη.
Νομοσχέδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στην ΕΕ
Η Επιτροπή Εργασίας έχει ενώπιον της εναρμονιστικό νομοσχέδιο Αναγνώρισης των Επαγγελματικών Προσόντων σε σε επαγγέλματα που είναι νομικά κατοχυρωμένα.
Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, με την προωθούμενη νομοθεσία επηρεάζονται 120 -122, επιστημονικά, ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα.
Προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πήρε επιστολή αιτιολογημένης γνώμης επειδή καθυστέρησε να εναρμονίσει την κυπριακή νομοθεσία με τη σχετική οδηγία καθώς αυτή θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2016, εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο εισάγεται ο θεσμός της ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας. Με την ταυτότητα θα μπορεί να αναζητήσει και να ασκήσει εργασία σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις για αναγνώριση των επαγγελματικών του προσόντων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε περαιτέρω ότι με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζεται η μερική πρόσβαση σε επάγγελμα σε άλλο κράτος, ρυθμίζεται η αναγνώριση επαγγελματικής πρακτικής άσκησης σε άλλο κράτος και υιοθετείται μηχανισμός ειδοποίησης σε περιπτώσεις που επαγγελματίας χάνει την επαγγελματική του άδεια.
Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι να υπάρξει διαφάνεια μεταξύ των κρατών σε ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.
Ο κ. Φακοντής είπε επίσης πως η Κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει νομοσχέδια για τομεακά επαγγέλματα.
Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες που διατυπώθηκαν για κάποια επαγγέλματα στην Κύπρο από τυχόν μετακίνηση κοινοτικών για εργασία, ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι υπάρχουν μεν ανησυχίες, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι Κύπριοι επαγγελματίες και επιστήμονες που αναζητούν εργασία σε άλλα κράτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γρίπη: Αυξήθηκαν στους δέκα οι θάνατοι στην Κύπρο
• Απειλές και υβριστικά μηνύματα κατά του Υπ. Εργασίας και της οικογένειας του - Η αντίδραση του
• ΑΠΟΕΛ προς υπουργό Εργασίας: «Δυστυχώς συνεχίζεις και σήμερα το επικοινωνιακό σου "κρεσέντο"»
• Υπόθεση Ποταμιάς: Εντοπίστηκε το όχημα - Χειροπέδες στον 39χρονο καταζητούμενο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις