Η Βουλή τίμησε την Παρασκευή, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, τη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.
Σε αναφορά του ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος, ο Πρόεδρός του Δημήτρης Συλλούρης είπε πως "πέραν από την απόδοση τιμής στη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων ψυχών που χάθηκαν στη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, η σημερινή ημέρα αποτελεί ιδανική ευκαιρία, για να αποστείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης του αντισημιτισμού, αλλά και ευρύτερα της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και των ρατσιστικών συμπεριφορών, από όπου και αν αφορμώνται και όπου και αν στοχεύουν".
"Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη στείλει ηχηρό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ενός ακόμα φρικτού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Το Σώμα τροποποίησε τον Απρίλιο του 2015 τον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμο, ποινικοποιώντας έτσι την άρνηση ή την κατάφωρη υποβάθμιση εγκλημάτων πολέμου, όταν τα εγκλήματα αυτά έχουν αναγνωριστεί με ομόφωνο ψήφισμα ή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων", ανέφερε ο κ. Συλλούρης.
Η κίνηση αυτή, πρόσθεσε, αποτελεί σημαντικό βήμα προστασίας όλων των ευάλωτων στοιχείων της κοινωνίας, σε μια εποχή ιδιαίτερων προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. "Η οικονομική κρίση, η αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας, αλλά και πιο συγκεκριμένα οι διαρκείς συγκρούσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με όλες τις παράπλευρες και μαζικές συνέπειές τους, διαγράφουν μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον της Ευρώπης και της υφηλίου", επεσήμανε.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, είναι επιβεβλημένη η διατήρηση της συλλογικής μνήμης μέσα από την ανάμνηση των δεινών και της φρίκης του Ολοκαυτώματος και των όσων οδήγησαν σε αυτό. "Μόνο έτσι μπορούμε να θωρακίσουμε την κοινωνία μας από την εξάπλωση φαινομένων προκαταλήψεων, διακρίσεων, φανατισμού και τυφλής βίας. Είναι αντιληπτό από όλους μας πως όποιος δε θυμάται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει", επεσήμανε.
Ο κ. Συλλούρης χαιρέτισε την παρουσία στην ολομέλεια της Πρέσβειρας του Ισραήλ στην Κύπρο, μελών της διπλωματικής αποστολής και εκπροσώπων φορέων που προάγουν τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.
"Η Κύπρος και το Ισραήλ συνδέονται με στενή συνεργασία και μια φιλία που ενισχύεται από την πορεία μας μέσα από την ιστορία. Η Κύπρος άλλωστε αποτέλεσε σταθμό για αρκετούς Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, το δράμα των οποίων συγκλόνισε το λαό της Κύπρου, που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει τα δικά του δεινά", ανέφερε.
"Αντλώντας δύναμη από τη νίκη κατά του σκότους και της φρίκης του Ολοκαυτώματος και του πολέμου, διατρανώνουμε τη θέλησή μας για καταπολέμηση όχι μόνο του αντισημιτισμού, αλλά και κάθε φαινομένου μισαλλοδοξίας, προκειμένου η ανθρωπότητα να μη βιώσει τέτοιες θηριωδίες ποτέ ξανά", κατέληξε ο κ. Συλλούρης.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις