Πολλά στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν από την αποφασιστικότητα που θα δείξει η τουρκική Κυβέρνηση στο να ξεπεραστούν οι εύλογες ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Στρασβούργο, μετά την προσφώνηση του στην Ολομέλεια της Συνέλευσης.
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “ακόμη είμαστε στην αρχή, συνεπώς έχουμε δρόμο να διανύσουμε”, προσθέτοντας ότι “οι μέχρι στιγμής θέσεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί για να εκφράσω αισιοδοξία, αλλά το γεγονός και μόνο ότι προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα η Τουρκία που δεν αποδεχόταν ποτέ τη συζήτηση των Συνθηκών Εγγύησης” και λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση των ΗΕ, “αυτό από μόνο του αποτελεί πρόοδο”
“Εξαρτάται όμως από την τελική έκβαση, δηλαδή αν τελικά η Τουρκία θα αποδεχθεί την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι “η απόσταση Κύπρου-Τουρκίας είναι μόλις 60 χλμ, δεν απαιτείται η παρουσία του όποιου στρατού ιδιαίτερα στο επιχείρημα που προβάλλεται ότι τάχα οι εγγυήσεις θα πρέπει να τεθούν για την ασφάλεια από έξωθεν κινδύνους ή την τρομοκρατία”.
Επεσήμανε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει άριστες σχέσεις με τις γείτονες χώρες της.
Σε ερώτηση Σουηδού βουλευτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “οι παράγοντες που θα συμβάλουν στη θετική ψήφο του λαού εξαρτώνται από το περιεχόμενο της λύσης, από σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν, από το πόσο ανεξάρτητη θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία”.
“Η επιτευχθείσα μέχρι τώρα πρόοδος είναι σημαντική· θα είναι σημαντικό και αν ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε”, πρόσθεσε.
Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τη Σουηδική Κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει, ιδιαίτερα για το διαθρησκευτικό διάλογο.
“Στην Κύπρο ποτέ στη θρησκεία δεν υπήρξε η οποιαδήποτε ένταση και διαφορά. Υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο διάλογος για το Κυπριακό γίνεται ανάμεσα στους Κύπριους και έτσι μπορεί καλύτερα να κατανοήσει η μια πλευρά τις ανησυχίες της άλλης.
“Ζήσαμε ειρηνικά για δεκαετίες με τους Τουρκοκύπριους και συνεπώς έχουμε τα ίδια βιώματα, έστω και αν οι παρεμβάσεις τρίτων μάς οδήγησαν να ζούμε σε μια απαράδεκτη κατάσταση”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η κοινή προσπάθεια είναι να εξευρεθεί μια τέτοια λύση που να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αποφασιστικότητά του στην προσπάθεια η λύση να μην δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους.
“Η ιδιοκτησία της διαπραγμάτευσης πρέπει να παραμείνει κυπριακή χωρίς ξένες παρεμβάσεις με μόνη ενδεχόμενη αποδεκτή παρέμβαση εκείνην του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν και εφόσον εξευρεθεί λύση για τη διασφάλιση εφαρμογής της και γενικότερα για την ομαλή υλοποίηση των όσων θα έχουν συμφωνηθεί”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μετά την εκλογή του κ. Ακιντζί υπάρχει μεγαλύτερη μεταξύ τους κατανόηση των προβλημάτων, αλλά και αποφασιστικότητα να πετύχουν λύση που να επιτρέπει και στις δύο κοινότητες να την κάνουν αποδεκτή μέσα από συγκεκριμένες πρόνοιες.
“Πιστεύω ότι οι τεχνικές επιτροπές θα συνεχίσουν τη δουλειά τους για να μας οδηγήσουν σε μια επανάληψη της πολυμερούς διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Ο χρόνος σύγκλησης είναι άγνωστος μέχρι στιγμής”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μια λύση του Κυπριακού θα αποτελούσε ένα success story για την Ευρώπη, διότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά και ένα μοντέλο ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων.
Σε ερώτηση για την προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θέλει να πιστεύει “και με βάση τα όσα έχουμε συμφωνήσει ότι τελικά οι χριστιανικοί χώροι λατρείας θα επιστραφούν”.
“Ήδη επιτρέπεται η λειτουργία σε κάποιους ναούς στα κατεχόμενα και, συνεπώς, παρά το ότι χρειάζονται σημαντικά βήματα ακόμα για να μπορούμε να μιλούμε για αποκατάσταση και σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς, είμαστε θέλω να πιστεύω σε σωστή κατεύθυνση”, σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις