Τον 21ο αιώνα η διατήρηση στρατευμάτων, εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων σε ένα κράτος μέλος, είναι όχι μόνο αχρείαστη, αλλά και αναχρονιστική, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλή στη Διάσκεψη Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC) στη Μάλτα, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, κατά τη χθεσινή συζήτηση των προτεραιοτήτων της Μαλτέζικης Προεδρίας, όπου παρίστατο και τουρκική αντιπροσωπία ως εκ των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ενημερώνοντας τους συνέδρους για τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Όπως είπε, το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί κράτος μέλος της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για όλους τους Κυπρίους.
Το νέο πλαίσιο για την ασφάλεια, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα συμφωνηθεί, συνέχισε, αφορά σε μεγάλο βαθμό και την ίδια την ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, η οποία παρέχει συγκεκριμένα μέσα, για να προστατεύει τους πολίτες της από οποιαδήποτε μορφή απειλής, όπως αυτά προνοούνται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες της Μαλτέζικης Προεδρίας, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε ειδικότερα στα θέματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της γειτονίας της ΕΕ. Σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να καταστήσει την ευρύτερη γειτονία της ασφαλέστερη, οικοδομώντας μια ευρύτερη περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
H ενδυνάμωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, ανέφερε, θα συμβάλει εξάλλου σε μια αποδοτική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Η πρόθεση της Μαλτέζικης Προεδρίας να θέσει ως προτεραιότητα τη δικαιότερη κατανομή προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών είναι ευπρόσδεκτη, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής.
Αναφερόμενος στην Τέταρτη Έκθεση Προόδου για την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, που αφορά στη μετανάστευση, ο κ. Τορναρίτης τόνισε, αφενός, τις ανησυχίες σχετικά με μέτρα που ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί και αφορούν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην οδό της Ανατολικής Μεσογείου και, αφετέρου, την ανάγκη ομοιόμορφης εφαρμογής της Δήλωσης για όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.
KΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις