Η Διάσκεψη για την Κύπρο της 12ης Ιανουαρίου θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν υπάρξει επιτυχία μεταξύ της 9ης και της 11ης Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Η Διάσκεψη που ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί, δεν υπάρχει ζήτημα εάν θα γίνει ή όχι, αλλά η ποιότητά της εξαρτάται κατά πολύ από τις συζητήσεις της 9ης με 11ης Ιανουαρίου, υπογράμμισε ο κ. `Ειντε, σημειώνοντας παράλληλα πως οι συζητήσεις της 9ης με 11ης εξαρτώνται κατά πολύ από την προσδοκία για μια επιτυχημένη διεθνή Διάσκεψη.
Ο κ. Έιντε ανέφερε πως η Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου που θα προσπαθήσει να λύσει τα “μεγάλα και γεμάτα προκλήσεις ζητήματα σχετικά με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων” θα πραγματοποιηθεί με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και πως η ΕΕ θα έχει “έναν ειδικό ρόλο παρατηρητή”.
Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε πως “βρισκόμαστε τώρα στην τελική στιγμή, βρισκόμαστε τώρα πραγματικά στη στιγμή της αλήθειας”, σημειώνοντας πως η διαδικασία είναι ανοικτού τέλους αφού η Διάσκεψη θα ξεκινήσει τη 12η Ιανουαρίου αλλά δεν έχουν πει πότε θα τελειώσει.
Ο κ. `Ειντε είπε πως η δική του αίσθηση είναι πως “αυτό θα είναι δύσκολο”, αλλά “είναι δυνατό”.
Ανέφερε πως θα είναι δύσκολο γιατί ακόμη και εάν η πλειοψηφία των θεμάτων έχουν λυθεί σε όλα τα κεφάλαια, "δεν είναι τα ευκολότερα θέματα που έχουμε αφήσει για το τέλος”.
“Όπως είναι φυσιολογικό, είναι μερικά από τα πιο περίπλοκα ή πιο συναισθηματικής φύσεως θέματα που έχουμε αφήσει για το τέλος και αυτή είναι η φύση αυτού του είδους των συνομιλιών”, επεσήμανε.
Σημείωσε πως “έχουμε μια ξεκάθαρη συμφωνημένη δομή για το πώς θα οργανώσουμε τις ώρες που έχουμε για όλα τα ζητήματα γιατί σε κάθε κεφάλαιο υπάρχει ένα ή περισσότερα θέματα που πρέπει να λυθούν”.
Είπε πως οι δυο ηγέτες επιδεικνύουν πολύ θάρρος, πολλή θέληση και ηγετικότητα, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι εύκολο να γίνουν οι τελικές συμφωνίες που προσπαθούν να επιτύχουν αυτές τις ημέρες.
Ο κ. `Ειντε σημείωσε παράλληλα πως δεν γνωρίζει κανένα θέμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που πραγματικά δεν μπορεί να λυθεί, εάν υπάρχει επαρκής θέληση.
Ανέφερε πως κατά τους τελευταίους 19 μήνες υπήρξε σημαντική πρόοδος και στα πέντε κεφάλαια που θα επιλυθούν από τους ίδιους τους Κύπριους.
Αναφερόμενος στη διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο, είπε πως αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως “όλοι οι παίκτες είναι απαραίτητοι γιατί συζητούμε μια διευθέτηση για την ασφάλεια” στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο.
Πρόσθεσε πως στη συζήτηση αυτή πρέπει να συμμετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις λόγω της ύπαρξης τριών Συνθηκών και η ΕΕ με την έννοια ότι αυτή η ενωμένη χώρα θα είναι πλήρες μέλος της Ένωσης.
Ο κ. `Ειντε επανέλαβε πως οι συνομιλίες είναι κυπριακής καθοδήγησης και ιδιοκτησίας, πως είναι οι ηγέτες της Κύπρου που είναι υπεύθυνοι για κάθε πρόταση και λέξη στις συνομιλίες και πως δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει οποιουδήποτε είδους επιδιαιτησία από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ανέφερε πως αν αυτή η προσπάθεια πετύχει, αυτό θα είναι ιστορικό για τους Κύπριους αλλά θα στείλει και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στον κόσμο και σε μια περιοχή όπου βλέπουμε πολλούς πολέμους.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. `Ειντε είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ασκήσουν επιδιαιτησία ούτε στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. “Παρόλα αυτά επειδή αυτό αφορά πολλούς παίχτες και όχι μόνο τις δυο πλευρές στην Κύπρο, έχω περάσει πολύ από το χρόνο μου σε ταξίδια και συζητήσεις με την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι προετοιμασίες μας είναι οι καλύτερες για τη 12η (Ιανουαρίου)”, ανέφερε. Πρόσθεσε πως σε αυτό το μέτωπο υπάρχει ακόμη δουλειά για να γίνει.
Σε ερώτηση σε σχέση με την παρουσία της ΕΕ στη Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. `Ειντε είπε πως οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη είναι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόσθεσε πως “συμφωνούμε πως επειδή η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενο μέρος καθώς η ενωμένη Κύπρος θα είναι μέλος της ΕΕ και η ΕΕ έχει ρόλο να παίξει και έχει εμπλακεί εποικοδομητικά” κατά τη διάρκεια των συνομιλιών “θα είναι παρόντες και υποβοηθητικοί ασφαλώς τώρα σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο αλλά κατ` αρχήν όπως ήταν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μέσω της αντιπροσωπείας τους στην Κύπρο”.
Έτσι όταν χρειαζόμαστε συμβουλές, προσκαλούμε την ΕΕ κάτι που δεν σημαίνει πως έχουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων, αλλά έχουν ένα υποστηρικτικό ρόλο, επεσήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την εκπροσώπηση των εγγυητριών δυνάμεων στη Διάσκεψη, ο κ. `Ειντε είπε πως “γίνονται συζητήσεις μεταξύ ημών και των εγγυητριών δυνάμεων και μεταξύ των ιδίων των εγγυητριών δυνάμεων για αυτό το θέμα”, προσθέτοντας πως “θα εκπροσωπηθούν εδώ στο ύψιστο ή στο δεύτερο ψηλότερο επίπεδο και αυτή η απόφαση παραμένει να ληφθεί” και πως ασφαλώς θα δουν ο ένας τί θα κάνει ο άλλος όταν θα λάβουν την απόφασή τους.
Επεσήμανε πως το επίπεδο εκπροσώπησης την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης δεν θα είναι απαραίτητα το ίδιο με το επίπεδο εκπροσώπησης την τελευταία ημέρα.
Είπε πως αυτό που λένε ιδιαίτερα τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι πως παρακολουθούν τί συμβαίνει μεταξύ της 9ης και της 11ης Ιανουαρίου γιατί επιθυμούν να δουν πως τα περισσότερα από τα άλλα θέματα θα έχουν ξεπεραστεί ή θα είναι κοντά σε μια τελική διευθέτηση “επειδή δεν ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε συζητήσεις που πρέπει να αφεθούν και θα αφεθούν για τους Κύπριους”.
Ερωτηθείς εάν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε πως “είναι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτές τις συναντήσεις και βρίσκονται εδώ, και είναι οι πλευρές, τα μέρη σε αυτή τη Διάσκεψη”.
Έκανε λόγο για εναλλακτικές ερμηνείες για το τί σημαίνει αυτό, προσθέτοντας πως “γνωρίζετε ακριβώς ποιοί είναι και γνωρίζουμε ακριβώς τί εννοούν”. Πρόσθεσε πως ούτε αυτοί έχουν προσκληθεί στη Διάσκεψη ούτε ο ίδιος έχει προσκληθεί αφού “είναι ο κ. Αναστασιάδης και ο Ακιντζί που αποφάσισαν μαζί του τη διεξαγωγή αυτής της Διάσκεψης” και είναι αυτοί που προσκαλούν τους άλλους.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. `Ειντε είπε πως η φιλοδοξία που υπάρχει είναι η ανάπτυξη μιας “διευθέτησης του 21ου αιώνα για την ασφάλεια” που θα “πρέπει να καλύπτει τις ανησυχίες για την ασφάλεια” της κάθε κοινότητας, χωρίς να δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια στην άλλη πλευρά.
Ερωτηθείς για το Περιουσιακό, είπε πως αυτό είναι μεγάλο και πολύπλοκο θέμα και πως εδώ και καιρό υπάρχουν οι γενικές αρχές μιας συμφωνίας αλλά έχουν κολλήσει σε ορισμένα θέματα “μικρά και μεγάλα αναλόγως του τρόπου που θα τα δει κανείς” όπως ο τρόπος καθορισμού της έννοιας του συναισθηματικού δεσμού και άλλα θέματα.
Είπε πως θα εργαστούν σκληρά για την επίλυση αυτών των θεμάτων και πως σήμερα έγινε μια καλή αρχή και είχαν μια καλή συζήτηση και οι ηγέτες αποφάσισαν τη δημιουργία μιας μικρής ομάδας εργασίας για τα ζητήματα αυτά με τη φιλοδοξία να υπάρξει ένα αμοιβαία συμφωνημένο αποτέλεσμα.
Ερωτηθείς σε ποιά ζητήματα βρίσκονται κοντά σε κατάληξη, ο Ειδικός Σύμβουλος είπε πως θεωρεί ότι στα θέματα της Οικονομίας και της ΕΕ δεν υπάρχει πραγματικά κάτι δραματικό που απομένει να γίνει.
Εξάλλου ο κ. `Ειντε υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής της λύσης και είπε πως συζητούν και για αυτήν εκτός από τις συζητήσεις που έχουν για την πολιτική συμφωνία.
Ερωτηθείς αν οι συγκλίσεις που υπάρχουν είναι οι ίδιες με αυτές που υπήρχαν πριν το Μοντ Πελεράν, ο κ. `Ειντε είπε πως κατά την άποψή του υπήρξε ένας αριθμός νέων συγκλίσεων σε θέματα όπως η αστυνόμευση ή άλλες πτυχές της εσωτερικής ασφάλειας και πως υπήρξε πρόοδος κατά τη συζήτηση για την εφαρμογή της λύσης καθώς και στο κεφάλαιο της Οικονομίας.
Πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποια θέματα που δεν θα λυθούν πάρα μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον “όταν το ρολόι θα κτυπά”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. `Ειντε είπε πως οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν αναφέρει στο ΓΓ ότι θα ήθελαν πολύ να δουν το Κυπριακό να λύνεται.
Ανέφερε πως αυτό που έχουν πει στον ίδιο σε Αθήνα και Άγκυρα είναι πως μια λύση στην Κύπρο θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ανοικτά πολιτικά θέματα που υπάρχουν για τις δυο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία), εκτός του ότι θα είναι κάτι καλό για τους Κύπριους.
Ο Νορβηγός διπλωμάτης σημείωσε εξάλλου πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως "διενέξεις που έχουν παγώσει" θα μείνουν έτσι για πάντα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ο κ. `Ειντε αναφέρθηκε σε πρόταση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για ένα "Σύμφωνο Φιλίας" που δεν έχει ακόμη τύχει διαπραγμάτευσης, για να σημειώσει πως "όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι εδώ".
Ερωτηθείς για το θέμα της κατάθεσης των χαρτών από τις δυο πλευρές στις 11 Ιανουαρίου, ο κ. `Ειντε είπε πως "αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος (της διαδικασίας) που θα λάβει χώρα στις 11 Ιανουαρίου."
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις