Την άποψη ότι αυτή την εβδομάδα κρίνονται πολλά τόσο για τους Ελληνοκύπριους, τους Τουρκοκύπριους και τους ηγέτες τους, όσο και για την ΕΕ, καθώς το διακύβευμα είναι υψηλό και μια συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου θα δώσει και στην ΕΕ την ώθηση που ψάχνει απεγνωσμένα, εκφράζει το Politico σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Κύπρος: στην τελική ευθεία».
Σημειώνεται ειδικότερα ότι αυτή την εβδομάδα οι συνομιλίες μπαίνουν στην τελική ευθεία και την πιο δύσκολη φάση τους, αν και τυχόν αίσια έκβαση των συνομιλιών δεν θα σημάνει απαραίτητα το τέλος των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της νήσου. Και τούτο, διότι θα ακολουθήσουν δύο διαφορετικά δημοψηφίσματα τους επόμενους μήνες, τα οποία είναι πιθανό να ανοίξουν το δρόμο για την άρση του αδιεξόδου και τη συμπερίληψη και των Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για σειρά από δυσεπίλυτα προβλήματα που φράσσουν το δρόμο προς μια συμφωνία, τα οποία και απαριθμεί. Αφορούν την εκ περιτροπής προεδρία, το περιουσιακό, το καθεστώς εγγυητριών δυνάμεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Ερωτηματικά διατυπώνονται για το κατά πόσον η Τουρκία θα στηρίξει τελικά τη συμφωνία, από τη στιγμή ιδίως που οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν ‘μπει στο ψυγείο’ και το δημοψήφισμα στην Τουρκία για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών βρίσκεται προ των πυλών και ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θέλει να δώσει την εντύπωση του ‘ηττημένου’ στο Κυπριακό.
Ανησυχίες διατυπώνονται και για το ρόλο της Ρωσίας, η οποία εκτιμάται ότι πιθανότατα θα θελήσει ‘να τινάξει στον αέρα’ την όλη διαδικασία εκμεταλλευόμενη τους δεσμούς της με τα μικρά εθνικιστικά κόμματα της Κύπρου. Προς την αντίθετη κατεύθυνση κατατείνουν – σύμφωνα με το δημοσίευμα – οι προσπάθειες της ΕΕ, η οποία κλυδωνίζεται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και επιθυμεί διακαώς ένα success story με τη μορφή μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου.
Εξετάζεται στη συνέχεια το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις δύο κοινότητες της νήσου ενόψει ενός πιθανού δημοψηφίσματος και παρατηρεί ότι η κοινή γνώμη παρακολουθεί μουδιασμένη και με σκεπτικισμό τις εξελίξεις. Το συμπέρασμά της είναι ότι σε περίπτωση ενός δημοψηφίσματος η έκβαση είναι εξαιρετικά αβέβαιη παρότι τα μεγαλύτερα κόμματα υποστηρίζουν τη συμφωνία. Ενδεικτικά παραθέτει και τις απόψεις Ευρωπαίου διπλωμάτη που δεν κατονομάζεται, ο οποίος υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων εξακολουθεί να φοβάται μια λύση. Τόσο ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους όσο και ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους, εξηγεί, υπάρχει ένας φόβος για αλλαγή, ο οποίος είναι φανερό ότι υποδαυλίζεται από εκείνους που εναντιώνονται στις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά του ο EUObserver, σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Η Τουρκία κρατά το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού», θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελούν ουσιαστικά την «τελευταία ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού και χαρακτηρίζει το ρόλο της Τουρκίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ως καθοριστικό.
Επισημαίνει πως το πλέον ακανθώδες ζήτημα είναι αυτό της ασφάλειας, ενώ εκτιμά πως η Τουρκία θα έχει τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την επίτευξη ή μη της συμφωνίας. Το κρίσιμο στοιχείο είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει η Τουρκία από μια συμφωνία, σημειώνει ο αρθρογράφος, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως για μια ακόμα φορά στην ιστορία της η Κύπρος δείχνει να αποτελεί έρμαιο εξωτερικών δυνάμεων, οι οποίες αγωνίζονται να διευρύνουν τη σφαίρα επιρροής τους.
Απο ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις