Οι βουτηχτάδες των Θεοφανείων σε θέση «μάχης» μπροστά στη «νύμφη του Αμβρακικού». Εκεί όπου ο Καραϊσκάκης έδωσε τη θρυλική μάχη του Καρβασαρά και έπιασε στον ύπνο τον Κιουταχή

Οι βουτηχτάδες των Θεοφανείων σε θέση «μάχης» μπροστά στη «νύμφη του Αμβρακικού». Εκεί όπου ο Καραϊσκάκης έδωσε τη θρυλική μάχη του Καρβασαρά και έπιασε στον ύπνο τον Κιουταχή

Ανήμερα των Φώτων πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί κατά μήκος της προβλήτας στην παραλιακή οδό για να παρακολουθήσει τον αγιασμό των υδάτων.

Οι κάτοικοι βρίσκονται στο «μπαστούνι», το κεντρικό σημείο της πόλης.

«Δεν πέφτει καρφίτσα» ούτε στη στεριά, ούτε στη θάλασσα.

Οι ψαρόβαρκες, οι οποίες κουβαλούν τους «βουτηχτάδες» είναι παρατεταγμένες και όλοι περιμένουν να πετάξει ο παπάς τον σταυρό στη θάλασσα.

Θα βουτήξουν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, τα συγχαρητήρια και τις ευχές των συμπολιτών τους.

Η σημασία της γιορτής είναι μεγάλη και μετά το Πάσχα θεωρείται η αρχαιότερη χριστιανική εορτή.

Βασική τελετουργία των Θεοφανίων είναι ο «αγιασμός των υδάτων», με την κατάδυση του Σταυρού κατά μίμηση της βάπτισης του Θεανθρώπου από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Η κατάδυση του Σταυρού, κατά τη λαϊκή πίστη, δίνει στο νερό καθαρτικές και εξυγιαντικές ικανότητες.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην παραθαλάσσια κωμόπολη της Αμφιλοχίας τον περασμένο αιώνα κατά τη διάρκεια της γιορτής των Φώτων.

Διαβάστε περισσότερα στο BusinessNews

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Χριστοδουλίδης: «Οι επόμενες μέρες είναι σημαντικές για το Κυπριακό» – Τι υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό και τι είπε για τη NAVTEX του GSI

Χριστοδουλίδης: «Οι επόμενες μέρες είναι σημαντικές για το Κυπριακό» – Τι υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό και τι είπε για τη NAVTEX του GSI

Οι επόμενες μέρες είναι σημαντικές σε σχέση με το Κυπριακό, όπως ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος παρέστη στη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και ακολούθως δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της επετείου.

BEST OF TOTHEMAONLINE