ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπέχαρ: Η αποφασιστικότητα των ηγετών για λύση να οδηγήσει σε επιτυχή έκβαση στη Γενεύη

Σπέχαρ: Η αποφασιστικότητα των ηγετών για λύση να οδηγήσει σε επιτυχή έκβαση στη Γενεύη

Την ελπίδα η αποφασιστικότητα των δύο ηγετών στην Κύπρο να πετύχουν από κοινού το στόχο μιας συνολικής διευθέτησης, να οδηγήσει σε επιτυχή έκβαση στη Γενεύη, εξέφρασε το απόγευμα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Σε ομιλία σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας για το ρόλο των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, η κ. Σπέχαρ επεσήμανε πως αυτή (η εκδήλωση) γίνεται μόλις μερικές εβδομάδες πριν τη Γενεύη, που είναι μια πολύ σημαντική φάση στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ανέφερε πως αν οι διαπραγματεύσεις συνεχίσουν να καταγράφουν πρόοδο τότε σε κάποιο στάδιο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη συγγραφή συνταγμάτων, για δημιουργία νέων θεσμών και μια άνευ προηγουμένη ευκαιρία θα εμφανιστεί για να προωθηθεί η ισότητα των φύλων και για να εισέλθει και η διάσταση του φύλου στα θέματα αυτά. Η φωνή των γυναικών θα πρέπει να αντανακλάται σε αυτά τα ζητήματα και πρέπει να υπάρχει η συνεισφορά τους, σημείωσε.

Η κ. Σπέχαρ υπενθύμισε ότι οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί προχώρησαν το 2015 στην απόφαση για σύσταση της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διάσταση του φύλου θα λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο των συνομιλιών.

Αναφέρθηκε ακόμη στην υιοθέτηση το 2000 του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο προτρέπει, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην ειρηνευτική διαδικασία, καθώς επίσης και τη συμμετοχή των γυναικών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο αναφέρθηκε και στην παράδοση των ΗΕ για διοργάνωση των “Open Days” που παρέχουν στις γυναίκες πλατφόρμα επικοινωνίας απευθείας με ανώτερους αξιωματούχους του Οργανισμού, ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων και την ευκαιρία να μιλήσουν για τις προτεραιότητές τους.

Επίσης, αναφορά έκανε και στην πολύ σημαντική εργασία των διαφόρων γυναικείων οργανώσεων στην Κύπρο για την προώθηση της λύσης και της επανένωσης, όπως είναι η οργάνωση Hands Across the Divide. Είπε πάντως πως χρειάζεται ακόμη δουλειά να γίνει για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ η κ. Σπέχαρ είπε ότι στις τάξεις της υπηρετούν πολλές γυναίκες, ότι και η ίδια και η προκάτοχός της ήταν γυναίκες, ενώ η Διοικητής της Δύναμης, υποστράτηγος  Kristin Lund, ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε μια τέτοια θέση.

Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Clare Hutchinson, Σύμβουλος για θέματα φύλου στη διεύθυνση ειρηνευτικών επιχειρήσεων των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.  Αναφέρθηκε στο ρόλο των γυναικών στις διαδικασίες ειρήνευσης λέγοντας ότι όταν έχουν ρόλο και λόγο τότε τις περισσότερες φορές εφαρμόζεται το αποτέλεσμα του ειρηνευτικού διαλόγου.

Μίλησε για την αναγκαιότητα οι γυναίκες να έχουν πλατφόρμα λόγου για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους, οι οποίες και πρέπει να ενσωματώνονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα σεμιναρίου τον περασμένο Νοέμβριο για το ρόλο των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο.

Αναφορά έγινε στο ρόλο της εκπαίδευσης, στην καλλιέργεια νεαρών πρεσβευτών στα σχολεία, στην ευαισθητοποίηση και στη δημιουργία κουλτούρας για συμμετοχική διαδικασία.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top