Η αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό συνιστά θετική εξέλιξη, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Μάθιου Κιντ.
Όπως σημείωσε ο κ. Κυπριανού, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη στήριξή του στη διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου, τονίζει ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη διευθέτηση και δηλώνει ετοιμότητα συμμετοχής στη διάσκεψη της Γενεύης. «Με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει το διεθνή χαρακτήρα της διάσκεψης ενώ επί της ουσίας τάσσεται υπέρ της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι με βάση το διεθνές δίκαιο η συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλίζονται με τη συνέχιση της συμμετοχής Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολυμερείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης. Είναι προφανές, είπε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι μέλος σε αυτούς του οργανισμούς και το μόνο που θα αλλάξει θα είναι η πολιτειακή της δομή. Ο δεύτερος τρόπος, είπε, αφορά τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η ΚΔ που είναι περίπου 1500. Όλες αυτές, ανέφερε, έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται. Είπε επίσης ότι μια τρίτη ασφαλιστική δικλείδα που έχει συμφωνηθεί τόσο επί Δημήτρη Χριστόφια όσο και επί Προέδρου Αναστασιάδη, είναι ότι θα απαγορεύεται η απόσχιση ή η ένωση της μιας συνιστώσας οντότητας με οποιοδήποτε άλλο κράτος.
Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι η διαδικασία που αποφασίστηκε από τους δύο ηγέτες θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί και να συμφωνηθεί με επακριβή τρόπο, εκ των προτέρων, έτσι που να μην προκύψουν διαδικαστικά εμπόδια με ουσιαστικές προεκτάσεις στη Γενεύη. «Επιβάλλεται προς τούτο η κατάλληλη προετοιμασία μεταξύ όλων των μερών ενώ εξέχουσας σημασίας είναι και ο πλήρης συντονισμός Κύπρου και Ελλάδας», ανέφερε.
«Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα απο-αναγνωριστεί σε κανένα στάδιο της διαδικασίας, με πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι αυτό πρέπει να επιτευχθεί κατά τρόπο που να μην οδηγεί σε διαδικαστικό αδιέξοδο», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήδη δηλώνει παρουσία, στη Γενεύη επιβάλλεται η παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αφού απαραίτητο συστατικό της συνολικής διευθέτησης συνιστά η έγκριση ψηφίσματος που να υιοθετεί τη λύση, να διασφαλίζει την ομαλή εφαρμογή της και να εγκαθιδρύει διεθνή αστυνομική δύναμη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντησή του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τον Ύπατο Αρμοστή αντάλλαξαν απόψεις τόσο όσον αφορά την ουσία των θεμάτων όσο και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.
Ερωτηθείς κατά πόσο οι θέσεις που έχει ακούσει από τον Ύπατο Αρμοστή ικανοποιούν το ΑΚΕΛ, ανέφερε «σε αρκετά μεγάλο βαθμό».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία στη Γενεύη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε την άποψη ότι ο ΟΗΕ και ο ΓΓ θα πρέπει να διαβουλευτούν με τα μόνιμα μέλη του ΣΑ τα οποία μπορούν και πρέπει να παρευρεθούν. Ανέφερε ότι στο Μπούρκεντσοκ όσοι ήθελαν να παρευρεθούν ήταν παρόντες.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η 12η του Γενάρη δεν θα είναι η τελευταία μέρα.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις