Όταν ο Γλαύκος Κληρίδης δεν στήριξε τον πατέρα του, αλλά τον αντίπαλό του Μακάριο στις πρώτες προεδρικές εκλογές. Τι απάντησε όταν του είπε: «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου»

Όταν ο Γλαύκος Κληρίδης δεν στήριξε τον πατέρα του, αλλά τον αντίπαλό του Μακάριο στις πρώτες προεδρικές εκλογές. Τι απάντησε όταν του είπε: «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου»

Οι πρώτες προεδρικές εκλογές του νησιού πραγματοποιήθηκαν στις 13 Δεκεμβρίου 1959.

Υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και ο Ιωάννης Κληρίδης πατέρας το Γλαύκου.
Ο Γλαύκος όμως δεν στήριξε τον πατέρα του αλλά στρατεύθηκε με τον Μακάριο.

Η μεταβατική περίοδος

Οι πρώτες εκλογές, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προς την Ανεξαρτησία.
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ είχε λήξει και είχαν υπογραφεί οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, στις 19 Φεβρουαρίου 1959, που υπέγραψαν οι δύο κοινότητες του νησιού και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις: Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία. 

Ιωάννης Κληρίδης: το αντίπαλο δέος 

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, είχε την στήριξη της πλειονότητας του λαού και των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, ενώ ο Κληρίδης στηρίχθηκε από της δυνάμεις του ΑΚΕΛ και όσων ήταν ενάντιοι στις υπογραφές Ζυρίχης-Λονδίνου. Τις εκλογές κέρδισε με ποσοστό 66,29% ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έναντι 32,92% του Ιωάννη Κληρίδη. Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία εξέλεξε στη θέση του αντιπροέδρου τον Φαζίλ Κιουτσούκ χωρίς ανθυποψήφιο.

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Θρήνος για τον 22χρονο Ντανιέλ - Στο κεφάλι το μοιραίο χτύπημα από την πτώση πασσάλου - Δείτε φωτογραφία

Θρήνος για τον 22χρονο Ντανιέλ - Στο κεφάλι το μοιραίο χτύπημα από την πτώση πασσάλου - Δείτε φωτογραφία

Με μια τραγωδία σημαδεύτηκε το Πάσχα του 2025 αφού έχασε τη ζωή του, έπειτα από πτώση πασσάλου, ο 22χρονος Ντανιέλ Κρίστιαν Φρατιλέσκου.

BEST OF TOTHEMAONLINE