ΥΓΕΙΑ

Πώς συνδέεται το ξύρισμα και τα αφροδίσια νοσήματα

Πώς συνδέεται το ξύρισμα και τα αφροδίσια νοσήματα

Οι γυναίκες και οι άνδρες που ξυρίζουν τακτικά ή αφαιρούν τις τρίχες από το σώμα τους είναι πιθανότερο να κολλήσουν κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια της αποτρίχωσης έχουν κατά μέσο όρο 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από τέτοιο νόσημα, σε σχέση με όσους ποτέ δεν ξύρισαν ή αφαίρεσαν τις τρίχες τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ουρολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας Τσαρλς Όστερμπεργκ, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Sexually Transmitted Infections», μελέτησαν στοιχεία για περίπου 7.600 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών, που κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσο αφαιρούσαν τις τρίχες τους, πόσο συχνά και με ποιο τρόπο. Επίσης ρωτήθηκαν πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν στη ζωή τους και αν είχαν ποτέ κολλήσει κάποιο αφροδίσιο νόσημα.

Από τους συμμετέχοντες, το 13% είχαν τουλάχιστον ένα τέτοιο νόσημα, όπως έρπη, σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κονδυλώματα-ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ιό του AIDS (ΗΙV) κ.α. Το 84% των γυναικών και το 66% των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν κάνει ξύρισμα τριχών ή αποτρίχωση έστω μια φορά στο παρελθόν. To 17% αφαιρούσαν όλες τις τρίχες τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα και το 22% καθημερινά ή ανά εβδομάδα. Γενικά, όσοι αφαιρούσαν τις τρίχες τους συχνά, ήταν νεότερης ηλικίας και πιο δραστήριοι σεξουαλικά, με περισσότερους συντρόφους.

Διαπιστώθηκε ότι όσο συχνότερα κανείς έχει αυτή τη συνήθεια, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος αφροδίσιου. Η σχέση ανάμεσα στην αφαίρεση των τριχών και στα νοσήματα αυτά είναι συχνότερη σε όσους αφαιρούν όλες τις τρίχες τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα και σε όσους τις ξυρίζουν κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα. Γι' αυτούς ο κίνδυνος να κολλήσουν σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα είναι τριπλάσιος έως τετραπλάσιος.

Η μελέτη δείχνει μεν ότι υπάρχει μια συσχέτιση, αλλά δεν αποδεικνύει ότι είναι το ξύρισμα ή η αφαίρεση των τριχών που άμεσα αυξάνει τον κίνδυνο για λοίμωξη από αφροδίσιο νόσημα. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι όταν αφαιρούνται ή κόβονται οι τρίχες, προκαλούνται συχνότερα μικρο-εκδορές στο δέρμα και έτσι γίνεται πιο εύκολο στους παθογόνους μικροοργανισμούς να το διαπεράσουν.

Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι απλώς οι άνθρωποι που πολυασχολούνται με τις τρίχες τους, είναι πιο σεξουαλικά δραστήριοι και άρα συχνότερα εκτεθειμένοι σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Πιο επιρρεπείς σε αφροδίσια νοσήματα είναι οι ετεροφυλόφιλοι έως 25 ετών και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες. Η χρήση προφυλακτικού αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top