Από τη λύση του Κυπριακού θα προκύψει εθνικό και οικονομικό όφελος, όμως οι δομές και οι διαδικασίες στον τομέα της οικονομίας πρέπει να συνάδουν με την ΕΕ, για να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι.
Σε δηλώσεις του, μετά τα εγκαίνια του Αθλητικού Κέντρου «Αντώνης Μ. Κορέλλης», στη Λευκωσία, ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε και κατά πόσον υπάρχει κάποια εξέλιξη αναφορικά με τα δεδομένα του τραπεζικού τομέα στα κατεχόμενα και είπε ότι η προσπάθεια αυτή «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα οικονομικά της λύσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι «κόστος έχει η μη λύση» και η συνέχιση της κατοχής της μισής μας πατρίδας. Κόστος, συμπλήρωσε, συνεπάγεται η συνέχιση της παρουσίας του τουρκικού κατοχικού στρατού, αλλά και η αποστέρηση του συνόλου των περιουσιών μας.
Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, από τη λύση θα προκύψει «όφελος, εθνικό πρώτα και κύρια, αλλά και νέες προοπτικές για την οικονομία, για ανάπτυξη, για επενδύσεις».
Είπε, όμως ότι για την Κυβέρνηση υπάρχει μια ξεκάθαρη προϋπόθεση, καθώς «οι δομές και οι διαδικασίες στον τομέα της οικονομίας πρέπει να είναι σωστές, αποτελεσματικές, να συνάδουν πλήρως με τα όσα ισχύουν στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ούτως ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι που σε διαφορετική περίπτωση, ναι, θα προκύψουν».
Γι` αυτό, συμπλήρωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναγάγει τα ζητήματα της οικονομίας ως εξόχως σημαντικά «όχι επειδή ερμηνεύουμε τη λύση του Κυπριακού ως εξέλιξη που θα δημιουργήσει κόστος, αλλά ακριβώς λόγω της ανάγκης να υπάρξουν οι σωστές ρυθμίσεις που θα επιβεβαιώσουν την θετική, κατά τα άλλα, προοπτική».
Αναφορικά με τα στοιχεία των τραπεζών στα κατεχόμενα, ο Υπουργός Οικονομίας είπε ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει και να συζητηθούν και να μελετηθούν και να τύχουν χειρισμού, αλλά και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν μέσα στα πλαίσια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας, η οποία προφανώς έχει ακόμη δρόμο να διανύσει».
«Κλειστό» το θέμα του ελέγχου στον Συνεργατισμό
--------------------------------------------------------------
Ο Υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε εξάλλου και για το διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στον Συνεργατισμό, μετά τη νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με την εξουσία του Γενικού Ελεγκτή, που υπερψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή και απάντησε ότι «ελπίζω αυτό το θέμα να θεωρείται κλειστό».
Σε ερώτηση, για τις αναφορές του κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο για τον κρατικό προϋπολογισμό περί επιστροφής του Συνεργατισμού στους πολίτες, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μέτοχοι και ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι «οι πολίτες στους οποίους πραγματικά ανήκει και πρέπει να ανήκει ο Συνεργατισμός».
Στο κάτω-κάτω, συνέχισε, στο δικό τους όνομα είχε δοθεί η κρατική στήριξη και προς αυτούς πρέπει να επιστρέψει η ιδιοκτησία, για να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ότι ο Συνεργατισμός δεν θα μετατραπεί σε άλλο ένα ημικρατικό οργανισμό.
«Αυτό θα ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη για το Συνεργατισμό και τις προοπτικές του», είπε, και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θέλει το Συνεργατισμό να λειτουργεί κατά τρόπο αποτελεσματικό και σύγχρονο. «Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί ενόσω υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος από το κράτος», συμπλήρωσε, και είπε ότι η ιδιοκτησία πρέπει να επιστραφεί στους πολίτες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, θα αναλάβουμε να επεξεργαστούμε και να συζητήσουμε διάφορες επιλογές, που δεν θα αποκλείουν ενδεχομένως ακόμη και τους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί ζημιά από το κούρεμα. Σε ερώτηση, τέλος, αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα γι` αυτό, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις