Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων καταδίκασε την Παρασκευή 02/12 τις πολιτικές διώξεις από την Αγκυρα
Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει τις πολιτικές διώξεις από τις αρχές της Τουρκίας και καλεί την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να υιοθετήσουν το σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο της Ευρώπης να παρέμβουν προς αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκφράζει ανησυχία ότι το κλίμα τρόμου επεκτείνεται και στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καταγγέλλει την άρση της βουλευτικής ασυλίας, απαιτεί την απελευθέρωση των Βουλευτών, δημοσιογράφων και της αριστεράς και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις διώξεις.
Συγκεκριμένα με το ψήφισμα η Βουλή καταγγέλλει τη μαζική άρση της ασυλίας Βουλευτών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης οι οποίοι εκλέχθηκαν με τις ψήφους εκατομμυρίων πολιτών και την εξαγγελθείσα πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης για επαναφορά της θανατικής ποινής
Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των ηγετών και όλων των Βουλευτών και εκλεγμένων εκπροσώπων του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, των δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων της αριστεράς και την άμεση αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Τούρκων πολιτών, χωρίς διακρίσεις καταγωγής, θρησκείας, πολιτικών ή κοινωνικών πεποιθήσεων. Απαιτεί επίσης το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.
Καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να τερματίσει αμέσως τις διώξεις κατά του Τύπου και των πολιτικών κομμάτων και τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει έμπρακτα στις μαζικές συλλήψεις και την κρατική βία και τρομοκρατία.
Καλεί επίσης τον ΟΗΕ να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις για συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης να παρέμβει άμεσα προς αποκατάσταση των αρχών από τις οποίες δεσμεύεται η Τουρκία ως κράτος – μέλος του Οργανισμού περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,
Καλεί ακόμα όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 24ης Νοεμβρίου σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και ταυτόχρονα να μελετήσουν την επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων κατά της Τουρκίας τόσο στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας όσο και στο πλαίσιο άλλων πτυχών της μεταξύ τους συνεργασίας, μέχρι την αποκατάσταση από την τουρκική Κυβέρνηση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου.
Η Ολομέλεια της Βουλής στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει επίσης ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις ευρείας κλίμακας συλλήψεις στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τη γενικότερη συμπεριφορά της τουρκικής Κυβέρνησης έναντι των πολιτών της χώρα, που θεωρεί ότι διατηρούν αντίθετες απόψεις και ανησυχεί ιδιαίτερα για τη στόχευση συγκεκριμένων ομάδων και δη για τις πρόσφατες συλλήψεις των Συμπροέδρων και άλλων εννιά Βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) από την Κυβέρνηση της Τουρκίας, που εξανάγκασαν το κόμμα σε πλήρη αναστολή δραστηριοτήτων στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Εκφράζει ακόμα έντονη ανησυχία ότι οι αρχές της Τουρκίας επιδεικνύουν εμφανείς συμπεριφορές και πρακτικές απολυταρχικών καθεστώτων.
Διαπιστώνει ότι οι συλλήψεις αυτές αποτελούν κορύφωση σειράς διώξεων και επιθέσεων κατά των Κούρδων της Τουρκίας και γενικότερα όλων των αντιφρονούντων, όπως ακαδημαϊκών, δικαστικών, δημοσιογράφων, αριστερών κ.α., που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις ένεκα του κλίματος τρόμου που καλλιεργεί η Κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Αναγνωρίζει ότι οι διώξεις από τις αρχές της Τουρκίας αποτελούν συνέχεια ενός βίαιου ανοικτού πολέμου κατά των κουρδικών πληθυσμών που μαίνεται για χρόνια στις ανατολικές περιοχές της χώρας και ότι το κλίμα φόβου διαχέεται και στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζει ότι για πολλοστή φορά την από πλευράς της τουρκικής Κυβέρνησης καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών εντός και εκτός συνόρων, περιλαμβανομένων και δικαιωμάτων που προβλέπονται σε διεθνείς συνθήκες τις οποίες αυτόβουλα έχει συνυπογράψει η Τουρκία.
Υπενθυμίζει επίσης την καταδίκη των ενεργειών της τουρκικής Κυβέρνησης από διεθνείς οργανισμούς όπως μεταξύ άλλων, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης και από τους θεσμούς της ΕΕ και από Κοινοβούλια και Κυβερνήσεις ξένων χωρών.
Υπενθυμίζει ακόμα τα προηγούμενα ψηφίσματα σχετικά με την Τουρκία και ιδιαίτερα το καταδικαστικό Ψήφισμα της 16ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την άρση της ασυλίας Βουλευτών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Η Ολομέλεια στο ψήφισμα της αναφέρει ακόμα πως λαμβάνει υπόψη ότι η προάσπιση της δημοκρατίας με πλήρη προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας, όπως και τη συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας, το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2016 σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή και τα κράτη – μέλη να προχωρήσουν σε αναστολή των εν εξελίξει ενταξιακών διπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Μετά την υπερψήφιση του κειμένου ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς διερωτήθηκε τι κάνουμε με το ψήφισμα αφού η Τουρκία θα είναι μέρος στην προσπάθεια να βρούμε μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις