ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δηλώνει ο Ρώσος Πρέσβης

Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δηλώνει ο Ρώσος Πρέσβης

Η Ρωσία εκτιμά ότι η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι εύκολη, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να συνεχιστούν και ότι χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη σχετική δήλωση προέβη ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο, Στανισλάββ Οσάτσι, μετά από συνάντηση στην Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος είπε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο Πρέσβη για την πρόταση της ΕΔΕΚ για την ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβάλει αίτημα στο ΣΑ για τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, που θα συζητήσουν τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της ΕΔΕΚ, ο κ. Οσάτσι, είπε ότι “εμείς ταχθήκαμε και τασσόμαστε πάντα υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων”.

Οσον αφορά τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, είπε ότι αυτές “θα πρέπει να λυθούν στην ευρεία διάσκεψη, ένα είδος διεθνούς διασκέψεως με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Νομίζω πως και οι άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, είναι υπέρ αυτής της διάσκεψης και νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον και των Κυπρίων διεξαγωγή αυτής της διάσκεψης”.

Κληθείς να προβεί σε μια εκτίμηση ως προς την κατάσταση στην Τουρκία, ο κ. Οσάτσι είπε “εκτιμάμε πως η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθούν λύσεις και να είναι οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσουν τη συζήτηση εκείνων των σημείων που πρέπει να συζητηθούν. Εμείς είπαμε πολλές φορές ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους και γι΄αυτό χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι μετά το ναυάγιο των συνομιλιών η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, μεταφέροντας κυρίως το βάρος των συζητήσεων από την εσωτερική πτυχή στα θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, που είναι και η ουσία του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή, της ασφάλειας, των εγγυήσεων, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων. “Και για αυτό το λόγο έχω καταθέσει την πρόταση ξανά, για την αναγκαιότητα η Κυπριακή Δημοκρατία να καταθέσει ή να υποβάλει αίτημα στο ΣΑ για τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ που θα συζητήσουν ακριβώς τη διεθνή πτυχή του κυπριακού προβλήματος”.

Είπε ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, η Ρωσική Ομοσπονδία, και όχι μόνο, έχει να επιτελέσει ένα σημαντικό ρόλο και γι`αυτό ήθελε να ενημερώσει τον πρέσβη για τη θέση της ΕΔΕΚ και να ακούσει και τις απόψεις και τις εισηγήσεις του, τις οποίες θεωρεί “πάρα πολύ σημαντικές αυτήν την περίοδο, δεδηλωμένης της θετικής στάσης την οποία η ρωσική κυβέρνηση τηρεί σε ό,τι αφορά τη λύση του κυπριακού προβλήματος”.

Διαχρονικά, είπε, από τον καιρό της Σοβιετικής Ενωσης και σήμερα η Ρωσική Ομοσπονδία, είναι ένας σταθερός σύμμαχος, υποστηρικτής των δικαίων του κυπριακού λαού και κυρίως υποστηρικτής της επίλυσης του Κυπριακού κατά τρόπο λειτουργικό, δίκαιο και βιώσιμο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ευρύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις για μεταβατική περίοδο αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το έχουν δηλώσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και “έχουμε καταθέσει και τις απόψεις μας ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι άκρως επικίνδυνη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενδεχομένως να αποτελέσει τη ληξιαρχική πράξη διάλυσης της ΚΔ”.

Για το λόγο αυτό, είπε, και στον ΠτΔ και στο Εθνικό Συμβούλιο έχουμε εισηγηθεί ότι είναι λογικό μετά από την κατάληξη σε συμφωνία την οποία ο λαός θα επικυρώσει, οι δύο πλευρές να αναλάβουν να υλοποιήσουν κάποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις για μεν την τουρκική πλευρά οι υποχρεώσεις αυτές οπωσδήποτε πρέπει να περιλαμβάνουν την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την προετοιμασία του εδάφους για την απόσυρση από την κυκλοφορία της τουρκικής λίρας και την υιοθέτηση του ευρώ, καθώς επίσης και την προετοιμασία για την απόδοση των εδαφών στα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν οι Ε/κ πρόσφυγες στις περιουσίες τους.

“Και μόνο τότε όταν αυτά υλοποιηθούν θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας. Μέχρι τότε, θα πρέπει να επεκταθεί το σημερινό υφιστάμενο καθεστώς κάτω από την αιγίδα και την εποπτεία του ΟΗΕ”, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



ΠτΔ για Δένεια: Διαβήματα σε ΗΕ και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης

ΠτΔ για Δένεια: Διαβήματα σε ΗΕ και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε διαβήματα τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Νεκρής Ζώνης, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής σε τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στον ρόλο της Λευκωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λέγοντας πως είναι ανθρωπιστικός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top