ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των οροθετικών ατόμων στην Κύπρο – 80 νέα περιστατικά το 2015

Αύξηση των οροθετικών ατόμων στην Κύπρο  – 80 νέα περιστατικά το 2015

Τη Γρηγόριο Κλινική παρακολουθούνται τη Δευτέρα (21/11) 472 άτομα, εκ των οποίων 404 άντρες και 68 γυναίκες, όπως αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, η οποία συζήτησε την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων.

Κατά τη συζήτηση, αναφέρθηκε, επίσης, ότι στην Κύπρο το 2015 υπήρξαν 80 νέα περιστατικά και ότι 21 γυναίκες οι οποίες ήταν φορείς γέννησαν και ένα μόνο παιδί γεννήθηκε θετικό στο Aids.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι είναι ανησυχητικό το ζήτημα με τα οροθετικά άτομα και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες οι οποίες τους δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, υπήρξαν νέα περιστατικά στην Ευρώπη, τα οποία ξεπερνούν τις 153.000.

«Στην Κύπρο το 2015 είχαμε 80 νέα περιστατικά, εκ των οποίων οι 51 είναι άντρες οι οποίοι είχαν σεξουαλική επαφή με άλλους άντρες. Όσον αφορά την εκστρατεία ενημέρωσης, γίνονται προσπάθειες και έλεγχοι ατόμων. Από την ενημέρωση που είχαμε, έγινε έλεγχος από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα σε 555 άτομα. Εντοπίστηκαν 6 θετικοί, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι δεν γνώριζαν ότι είναι οροθετικοί. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα οροθετικά άτομα να βοηθηθούν καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο. Αυτό που θέτουν και ζητούν, είναι η ένταξή τους σε συγκεκριμένη ευπαθή ομάδα, ώστε να μπορούν να έχουν και την οικονομική στήριξη με ένα επίδομα. Το αίτημα αυτό είχε τεθεί στο κράτος από το 2009 χωρίς να υπάρξει καμία ανταπόκριση από την τότε Κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Το ζήτημα αυτή τη στιγμή, συνέχισε η κ. Αριστείδου, βρίσκεται ανοικτό και αναμένεται να εξεταστεί.

«Υπάρχει η πολιτική βούληση από όλους προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των οροθετικών ατόμων», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, σε δηλώσεις της, είπε ότι παρά το ότι γίνονται προσπάθειες στον τομέα της υγείας να στηρίζονται τα οροθετικά άτομα, φαίνεται σε ό,τι αφορά στην κοινωνική στήριξη ότι δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο να τους στηρίξει πέραν από τα γενικά πλαίσια και κριτήρια που καλύπτουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Για μας αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί δυστυχώς τα οροθετικά άτομα και με τα ταμπού που υπάρχουν στην κοινωνία, αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, δύσκολα εργοδοτούνται, απολύονται όπου εντοπιστεί ότι εργάζονται τέτοια άτομα με συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους. Από την ενημέρωση που είχαμε ακούσει, φαίνεται ότι παρακολουθούνται σήμερα στη Γρηγόριο Κλινική 472 άτομα, 404 άντρες και 68 γυναίκες. Είχαν γεννήσει 21 έγκυες γυναίκες οι οποίες ήταν φορείς. Ευτυχώς μέσα από την παρακολούθηση γεννήθηκε μόνο ένα παιδί το οποίο είναι θετικό στον Aids . Είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί. Θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα έτσι που κανένα παιδί να μην γεννηθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα 80 νέα περιστατικά που έχουν εντοπιστεί το 2015, τους υποχρεώνουν να ξανά συζητήσουν το θέμα. Θα πρέπει το κράτος, συνέχισε η κ. Κουκουμά, να αντιμετωπίσει το θέμα ολοκληρωμένα και όχι σπασμωδικά.

«Η δική μας εισήγηση είναι ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί μια εθνική στρατηγική που να καλύπτει όλους τους τομείς και που θα υποχρεώνει όλα τα Υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι μια πτυχή την οποία θα συνεχίσουμε να συζητούμε τις επόμενες μέρες και ελπίζω και με τη δική μας πίεση ότι θα καταφέρουμε να εμπλέξουμε και να υποχρεώσουμε το κράτος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον τομέα της οικονομικής στήριξης μέσα από τα διάφορα προγράμματα, η κ. Κουκουμά είπε ότι φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια, ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση.

«Εμείς έχουμε καταθέσει την εισήγηση και θα ετοιμάσουμε πρόταση νόμου για να κατατεθεί και να συζητηθεί και εκεί αντιλαμβάνεστε θα διαφανεί η πολιτική βούληση για να ρυθμιστεί αυτό το θέμα. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα, δεν μπορούν να τους καλύπτουν σε όλες τις περιπτώσεις τα κριτήρια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, γι’ αυτό ελπίζω ότι όλες οι πολιτικές ομάδες θα συναινέσουν αλλά και η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά και θα αφήσει αυτή την πρόταση νόμου να περάσει χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε συνέπειες αντισυνταγματικότητας ή και άλλες», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top