ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είναι από τη Σουηδία και ζει για 18 χρόνια στο νησί μας – Τι γράφει για το οδήγημα των Κυπρίων και το IKEA! – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Είναι από τη Σουηδία και ζει για 18 χρόνια στο νησί μας – Τι γράφει για το οδήγημα των Κυπρίων και το IKEA! – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ασυνήθιστο αλλά και απολαυστικό άρθρο από την Χριστίνα Μυριάνθους, η οποία κατάγεται από τη Σουηδία, όμως, ζει τα τελευταία 18 χρόνια στην Κύπρο.

Η κα Μυριάνθους αρθρογραφεί για το γνωστό αγγλόφωνο portal «The Local» και μέσω μιας εποικοδομητικής σύγκρισης μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα ΥΠΕΡ και τα ΚΑΤΑ της Κύπρου.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η κα Μυριάνθους προβαίνει σε αυτή τη σύγκριση καλοπροαίρετα.

Στο ψητό, λοιπόν...

Δεν θα μπορούσε να λείψει από την αναφορά της το οδήγημα των Κυπρίων.

«Τα πρώτα χρόνια δεν μπορούσα να σταματήσω να συγκρίνω και να λέω πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα στην Σουηδία» γράφει αρχικά και στη συνέχεια αναλύει τον τρόπο που σκεφτόταν: Όλοι στη Σουηδία ήταν καλύτεροι οδηγοί (ακόμα είναι) απ΄ ό,τι εδώ. Η Σουηδία έχει κατά πολύ ανώτερες υποδομές (ακόμα έχουμε), έχουμε τόσα καλύτερα εργαλεία -όπως το osthyvlar έναν τύπο τυριού ιδιαίτρα δημοφιλή στην Σκανδιναβία – και Θέε μου, δεν μποεί το ikea να φτάσει στην Κύπρο και να μάθει στους ανθρώπους πώς πρέπει να παραδίδονται τα κατάλληλα έπιπλα;».

Βέβαια, η κα Μυριάνθους δεν έμεινε στα παράπονα. Εξηγεί ότι άρχισε να φιλοσοφεί τα δεδομένα της νέας της ζωής: «Και τώρα ευτυχώς ξέρουν πώς πρέπει να είναι τα έπιπλα. Το IKEA επιτέλους έφτασε στην Κύπρο και η τάξη αποκαταστάθηκε (τουλάχιστον στο σπίτι μου). Πρέπει να ομολογήσω όμως ότι μετά από προβληματισμό,  προσπάθησα πραγματικά πολύ και τα κατάφερα ελπίζω, να υποβαθμίσω τα παράπονά μου όσο το δυνατόν περισσότερο».

Και συνεχίζει με τα θετικά της Κύπρου: «Παρ΄ όλ οπου το οδήγημα αποτελεί πρόκληση λόγω της ανεπάρκειας συγκεκριμένων ανθρώπων, μου παίρνει 15 λεπτά ναπάω στη δουλειά μου, χωρίς η κυκλοφοριακή κίνηση να είναι άξια αναφοράς.
Σχεδόν κάθεμέρα του χρόνου μπορώ να πάω στην παραλία και να κολυμπήσω στη Μεσόγειο. Αυτές μπορεί να ακούγονται ως απλές απολαύσεις και πράγματι είναι, αλλά πολύ σημαντικές για μένα. Και αν μου λείψει το χιόνι, υπάρχει πάντα η ευχέρεια με μιας ώρας οδήγημα να βρεθώ στα βουνά του Τροόδους και να κάνω σκι στους λίγους χειμερινούς μήνες. Και ναι, ο Μεσογειακός τρόπος ζωής είναι κάτι που έχω συνηθίσει και νομίζω με έχει αλλάξει, ελπίζω προς το καλύτερο. Το να γίνω λίγο πιο ανοργάνωτη δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου».

Και καταλήγει: «Τα καλύτερα νέα για μας τους Σουηδούς απόδημους στην Κύπρου γι΄ αυτή τη χρονιά: Τα H&M άνοιξαν μαγαζί εδώ. Έτσι, τώρα που μπορούμε να ντυθούμε και να διακοσμήσουμε τα σπίσια μας όπως στη Σκανδιναβία, γιατί να θέλω να επιστρέψω;. Πράγματα που μαθαίνεις όταν μένεις στο εξωτερικό: Προσαρμοστικότητα. Πράγματα που πρέπει να μάθεις στους ντόπιους: osthyvel».

Φ.Μ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top