«Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά». Η συγκινητική ομιλία του Κολοκοτρώνη σε μαθητές

«Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά». Η συγκινητική ομιλία του Κολοκοτρώνη σε μαθητές

Τον Οκτώβρη του 1838 ο Κολοκοτρώνης παρακολούθησε το μάθημα του γυμνασιάρχη Γεννάδιου στο Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας, ο οποίος διάβασε στους μαθητές ένα έργο του Θουκυδίδη.

Ο Κολοκοτρώνης ενθουσιάστηκε από το μάθημα και τον παρακάλεσε να μιλήσει στους μαθητές για την πατρίδα. Ο Γεννάδιος δέχτηκε και ζήτησε από τους μαθητές να συγκεντρωθούν την επόμενη ημέρα στο σχολείο, λέγοντας τους ότι θα τους έδειχνε κάτι περίεργο. 

Πράγματι, μαθητές αλλά και πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας έφτασαν νωρίς το πρωί στην Πλάκα για να δουν από κοντά τι ήταν αυτό που τους είχε υποσχεθεί ο Γεννάδιος. Τότε, εμφανίστηκε ο Κολοκοτρώνης, φορώντας την κόκκινη στολή του.  Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον λόφο της Πνύκας, όπου στην αρχαιότητα αγόρευσαν σπουδαίοι πολιτικοί, όπως ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής και ο Δημοσθένης.

Ο Κολοκοτρώνης ανέβηκε στο βήμα και έβγαλε λόγο στους μαθητές. Αναφέρθηκε στους αρχαίους Έλληνες και πως η διχόνοια τους οδήγησε υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων. Στη συνέχεια μίλησε για τη θρησκεία και πως οι μουσουλμάνοι προσπάθησαν να επιβάλουν την πίστη τους. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν όσο η χώρα βρισκόταν υπό τον τούρκικο ζυγό και πως οι μορφωμένοι Έλληνες του εξωτερικού έστελναν στους υποδουλωμένους βιβλία, για να μάθουν το ένδοξο παρελθόν τους.

Τόνισε ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να κάνουν επανάσταση παρά την αριθμητική τους κατωτερότητα έναντι των Τούρκων: «Δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις». Στο τέλος κάλεσε τους νεαρούς μαθητές να σπουδάσουν και να έχουν ως αξίες της ζωής «τη θρησκεία, την ελευθερία και την ομόνοια». 

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΚΟ στο επίκεντρο των εξελίξεων: Ο κύκλος επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη, οι απαιτήσεις του Νικόλα και το πολιτικό τεστ πριν τον ανασχηματισμό

ΔΗΚΟ στο επίκεντρο των εξελίξεων: Ο κύκλος επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη, οι απαιτήσεις του Νικόλα και το πολιτικό τεστ πριν τον ανασχηματισμό

Η σχέση του Προεδρικού με το ΔΗΚΟ, εισέρχεται σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της, από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι επόμενες ημέρες, αποκτούν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Η συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Γραμματεία του ΔΗΚΟ δεν αντιμετωπίζεται ως μία ακόμη τακτική επαφή, αλλά ως ένα ραντεβού ουσίας, από το οποίο αναμένεται να διαφανεί εάν οι δύο πλευρές μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τους όρους της συνεργασίας τους, ή αν οι διαφωνίες που συσσωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα, θα παραμείνουν στο τραπέζι.

BEST OF TOTHEMAONLINE