ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: «Ελπίδα στο Μοντ Πελεράν να υπάρξει κατάληξη που θα επιτρέπει την ανταλλαγή χαρτών»

Αναστασιάδης: «Ελπίδα στο Μοντ Πελεράν να υπάρξει κατάληξη που θα επιτρέπει την ανταλλαγή χαρτών»

Την ελπίδα κατά το δεύτερο γύρο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία που θα επιτρέπει την ανταλλαγή χαρτών και να δημιουργεί την προοπτική για το τελικό στάδιο του διαλόγου που θα οδηγήσει σε λύση, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε ομιλία στην τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων 2016 που θεσμοθέτησε από φέτος το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Όπως είπε, υπήρξε πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια του Κυπριακού και τώρα συζητείται το εδαφικό με την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη που να αποτυπώνεται σε χάρτες. Είπε ότι με πραγματισμό πρέπει να εργαστούμε για να υπάρξει προοπτική και μέλλον για τον τόπο και ότι η μοίρα της χώρας επιτάσσει να αξιοποιήσουμε τις συγκυρίες για να πετύχουμε αυτό που χρωστάμε στην πατρίδα μας. Η λύση, συνέχισε, δεν πρέπει να παραγνωρίζει τις ανησυχίες καμίας εκ των δύο κοινοτήτων και όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η διασφάλιση των ανησυχιών της μίας πλευράς δεν πρέπει να είναι απειλή για την άλλη. Είπε ότι η λύση πρέπει να υπηρετεί Ε/κ και Τ/κ και ότι μόνο μέσω του διαλόγου μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι διαφωνεί με αυτούς που μιλούν για σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, γιατί, είπε, είναι σαν να θέλουν να χαρίσουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου όχι στους Τ/κ αλλά στην Τουρκία, και τους κάλεσε να συνυπολογίσουν τι θα συμβεί αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει.

Απευθυνόμενος στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, είπε ότι ο ρόλος τους αυτές ειδικά τις κρίσιμες ώρες είναι πολύ σημαντικός και μαζί με τους πολιτικούς γράφουν και αυτοί ιστορία και πρέπει να ενημερώνουν το λαό σωστά, αντικειμενικά και με ακρίβεια, μακριά από παραπληροφόρηση.

Το να παρουσιάζονται, είπε, τα γεγονότα με παλιές, μαυρόασπρες φωτογραφίες, σημαίνει ότι δεν είμαστε καθόλου σύγχρονοι αλλά ούτε και ωφέλιμοι στην πατρίδα. Ο ΠτΔ είπε ότι χρειάζεται η συνέργεια όλων, μακριά από μονόπλευρη αντιμετώπιση των πραγμάτων. Πρόσθεσε πως ο λαός θα αποφασίσει τελικά, όμως τα ΜΜΕ έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Δεν πρέπει, είπε, να επιλέγεται μόνο μια φράση ή μια παράγραφος από τα λεγόμενα κάποιου και να δημιουργείται διαστρέβλωση, γιατί αυτό δεν βοηθά στο να υπάρχει η ορθή άποψη.

Απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ να απεικονίζουν αυτό που απεικονίζει η φωτογραφία, δηλαδή την πραγματικότητα. Είπε ότι στις κρίσιμες ώρες πρέπει από όλους να υπάρχει ψυχραιμία και πάνω από όλα όλοι να βάζουμε το εθνικό καλό και το δημόσιο συμφέρον. Ανέφερε ότι το εθνικό συμφέρον πρέπει να διαμορφώνεται αντικειμενικά και όταν η Κυβέρνηση διαπράττει λάθη να της υποδεικνύονται. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν πρέπει να διακατεχόμαστε από προκαταλήψεις και φοβίες, υποδεικνύοντας πως όταν υπάρχουν εμμονές οδηγούμαστε στη διαμόρφωση εσφαλμένων εικόνων και στην παραπληροφόρηση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι η κριτική από τα ΜΜΕ είναι καλοδεχούμενη όταν είναι τεκμηριωμένη και ότι όσοι πολιτικοί πιστεύουν ότι ουδέποτε σφάλλουν, είναι καταδικασμένοι.

Ανέφερε πως τα ΜΜΕ είναι θεσμός της πολιτείας με σημαντικό ρόλο και υπηρεσία και ότι, αν λειτουργούν αρμονικά, η πολιτεία είναι ευνομούμενη, ενώ αν λειτουργούν καθ` υπόδειξη, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος συνεχάρη τους βραβευθέντες Δημήτρη Παπαδημήτρη, Κώστα Βενιζέλο, Σεβγκιούλ Ουλουντά και Ανδρέα Μανώλη, λέγοντας ότι οι απόψεις όλων είναι σεβαστές.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Δρ. Γιώργος Παυλίδης ανέφερε πως η αξιόπιστη και σωστή ενημέρωση είναι το αίμα για δημοκρατικές πολιτείες και ότι οι δημοσιογράφοι αναδεικνύουν σκάνδαλα και προβλήματα και ενημερώνουν το κοινό.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νίκος Καρτακούλλης είπε πως οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο σε μια κοινωνία και πρέπει να έχουν ως γνώμονα την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Νίκος Περιστιάνης ανέφερε πως η Κύπρος αξιολογήθηκε στην 27η θέση από 180 χώρες όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και τη λειτουργία των ΜΜΕ, θέση πολύ καλύτερη από το ΗΒ (38η), τη Γαλλία (45η), τις ΗΠΑ (41η) και την Τουρκία που φιγουράρει στον αριθμό 151.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Αντώνης Μακρίδης μίλησε για τους βραβευθέντες, Δημήτρη Παπαδημήτρη (βραβείο συνολικής προσφοράς), Κώστα Βενιζέλο, Σεβγκιούλ Ουλουντά και Ανδρέα Μανώλη. Για τον Δ. Παπαδημήτρη είπε ότι πρόκειται για έναν πολυτάλαντο άνθρωπο που μέσω της καθημερινής του στήλης στον “Φιλελεύθερο” άνοιξε δρόμους. Για τον Κώστα Βενιζέλο είπε πως πρόκειται για υπόδειγμα δημοσιογράφου, με εγκυρότητα που καθημερινά μας βάζει γυαλιά. Για την Τ/κ Σεβγκιούλ Ουλουντά είπε πως με σθένος συνεχίζει τον ακατάπαυστο αγώνα της για το θέμα των αγνοουμένων σε μια πορεία εξαιρετικά δύσκολη. Για τον φωτορεπόρτερ Ανδρέα Μανώλη είπε ότι ξεκίνησε ως ρεπόρτερ να καταγράφει τα προβλήματα του λαού στους δρόμους και εξελίχθηκε σε φωτογράφο, ο οποίος δεν υπάρχει γεγονός στο οποίο να μην ήταν πρωταγωνιστής.


Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τέσσερις αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά την απόδραση του 39χρονου - Διέταξε έρευνα ο Αρχηγός

• Πέρασαν χειροπέδες σε αστυνομικό μετά από καταγγελία 48χρονης - Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει

• Ξεπουλήματα: Έφυγαν οι γιορτές και ξεκίνησαν οι εκπτώσεις - Οι «παγίδες» και οι καταγγελίες από καταναλωτές

• Δρ Καραγιάννης: Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος ιός από την Κίνα - Απαντά αν υπάρχει ανησυχία για την Κύπρο

• Λος Άντζελες - Φωτιές: Σε 29.000 στρέμματα το μέτωπο, απομακρύνθηκαν 30.000 κάτοικοι - Συγκλονιστικά βίντεο

• Κλήρωση Κυπέλλου: Βγήκαν τα ζευγάρια - Μεγάλα ματς στη φάση των «8»



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top