ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περαιτέρω πρόοδο αναμένουν στο Μον Πελεράν Α. Κυπριανού και Τ. Ερχιουρμάν

Περαιτέρω πρόοδο αναμένουν στο Μον Πελεράν Α. Κυπριανού και Τ. Ερχιουρμάν

Την ευχή να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος κατά το νέο γύρο συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν εξέφρασαν την Τετάρτη (16/11) ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν.

Ο κ. Κυπριανού και αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του ΠΓ του ΑΚΕΛ Τουμάζου Τσελεπή, μετέβησαν το μεσημέρι στα γραφεία του ΡΤΚ, στην κατεχόμενη Λευκωσία και είχαν συνάντηση με τον κ. Ερχιουρμάν, λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογή του στον ανώτατο κομματικό θώκο, όπου διαδέχτηκε το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Πριν από τη συνάντηση με το ΑΚΕΛ, ο κ. Ερχιουρμάν συμμετείχε στην ενημερωτική συνάντηση των τ/κ κομμάτων, υπό τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες από τη νέα συνάντηση των ηγετών στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε να συνεχιστεί το καλό κλίμα που υπήρχε και να υπάρξει πρόοδος τέτοια «που θα μας επιτρέψει να πάμε στην επόμενη φάση». Από την πλευρά του ο κ. Ερχιουρμάν ευχήθηκε οι δύο ηγέτες να επιδείξουν «θάρρος, δημιουργικότητα και πρόοδο».

Συγχαίροντας τον κ. Ερχιουρμάν για την εκλογή του, ο κ. Κυπριανού έκανε, εξάλλου, λόγο για παραγωγική συζήτηση, κατά την οποία, όπως είπε, αντάλλαξαν απόψεις για την παρούσα φάση του Κυπριακού.

«Είναι κοινή άποψη ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, αλλά χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Συνέχισε, λέγοντας ότι τα δύο κόμματα, ΑΚΕΛ και ΡΤΚ, πάντοτε αγωνίζονταν για την επανένωση του τόπου, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια κατά την παρούσα, κρίσιμη φάση.

Είπε επίσης ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή, ανταλλάσσοντας απόψεις για το πώς μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια των δύο ηγετών να καταλήξουν σε συμφωνία στα δύσκολα θέματα που έχουν μπροστά τους.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι μόνο με τη λύση μπορεί να υπάρξει μέλλον και προοπτική στον τόπο, σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του ΡΤΚ ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση για συνάντηση και είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι έχει μεγάλη σημασία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, διότι τόσο ο «ε/κ λαός» όσο και ο «τ/κ λαός» είναι πολύ προβληματισμένοι από την υφιστάμενη κατάσταση.

Την ώρα που πλησιάζουμε σε λύση, είναι ιστορικό καθήκον των δυο κομμάτων να συμβάλουν στις προσπάθειες των δύο ηγετών, είπε και εξέφρασε την αποφασιστικότητά τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Κοινός στόχος, συμπλήρωσε, είναι τα δύο κόμματα να συμπορευτούν, ώστε μέσα στο 2017 να μπορέσουν να πουν ευχαριστώ και στους «δύο λαούς» για τα δύο «ναι» στα δημοψηφίσματα. Ευχή μου και ελπίδα μου είναι ότι αυτή τη φορά θα πετύχουμε, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν μετακινείται ο στόχος της λύσης για το 2017, ο κ. Κυπριανού είπε ότι επιθυμία του ΑΚΕΛ είναι να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο, συμπλήρωσε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται μόνο από το χρόνο. «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε κοινές πολιτικές θέσεις και τότε θα έχουμε τη συμφωνία», είπε.

Σχολιάζοντας την αναφορά στο 2017, ο κ. Ερχιουρμάν είπε από την πλευρά του ότι ακόμη και να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στο 2016, το δημοψήφισμα όπως φαίνεται θα γίνει την επόμενη χρονιά.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΑΚΕΛ σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ο κ. Κυπριανού είπε «θέλουμε πάρα πολύ να πούμε ναι», πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας. Για το λόγο αυτό, συνέχισε, είναι σημαντικό η μια κοινότητα να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης, για να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα μας επιτρέψει να πούμε ναι.

Ως προς το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και πώς μπορεί να υπάρξει επ` αυτού σύγκλιση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δεν είμαστε εμείς οι διαπραγματευτές», πρόσθεσε όμως ότι θα προσπαθήσουν να συμβάλλουν στο να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα με ιδέες και απόψεις προς τους δύο ηγέτες. Συμπλήρωσε ακόμη ότι το θέμα της ασφάλειας δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Ο Πρόεδρος του ΡΤΚ ανέφερε ότι από την πλευρά του Τ/κ ηγέτη γίνεται κάποια προσπάθεια ανοίγματος σε ό,τι αφορά αυτό το κεφάλαιο και πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Ακιντζί με τα τ/κ κόμματα, νωρίτερα την Τετάρτη, είπε ότι εργάζεται για να βρεθεί μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Σε ερώτηση αν θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ερχιουμάν απάντησε ότι θέλει να το κάνει εφόσον χρειαστεί, είπε όμως ότι πιθανότατα να προηγηθεί συνάντηση με τον ΔΗΣΥ.

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η τ/κ πλευρά μπορεί να αποφασίσει μόνη της για το εδαφικό χωρίς την έγκριση της Άγκυρας, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι υπάρχουν τρεις εγγυήτριες χώρες. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης φεύγοντας από το Μοντ Πελεράν ανέφερε ότι θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της Ελλάδας και τα κόμματα στον «Νότο» - κατά την έκφρασή του. Και στις δύο κοινότητες θα υπάρχουν συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων για αυτά τα θέματα, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Τουρκία, είπε.

Ο Πρόεδρος του ΡΤΚ ρωτήθηκε και για τις αναφορές του σε «ε/κ και τ/κ λαό» και κατά πόσο πιστεύει ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας λαός, αποτελούμενος από Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Απαντώντας, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί τους όρους με τη νομική τους διάσταση, καθώς προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Συμπλήρωσε ότι είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν ως ένας λαός πληθυσμιακές ομάδες που ζουν χωριστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό, όπως επιθυμούμε, θα έχουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα ενώνει τις δύο κοινότητες, οι οποίες θα μπορέσουν να σχηματίσουν έναν λαό, τον κυπριακό λαό, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top