ΥΓΕΙΑ

Λίπος στην κοιλιά: Οι αιτίες εμφάνισης και η τροφή που το μειώνει

Λίπος στην κοιλιά: Οι αιτίες εμφάνισης και η τροφή που το μειώνει

Η συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιακής χώρας είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση μας εξηγεί όσα θέλουμε να ξέρουμε.

Η αιτία εμφάνισης της λεγόμενης κοιλιακής παχυσαρκίας (δηλαδή της συγκέντρωσης λίπους στη περιοχή της κοιλιάς πέρα από κάποια επιτρεπόμενα όρια) φαίνεται να συνδέεται τόσο με ορμονικούς παράγοντες όσο και με κακές διατροφικές συνήθειες.

Ορμονικά, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη τάση συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά, μιας και η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται με την έκκριση της ορμόνης τεστοστερόνης, μία ορμόνη που όλοι ξέρουμε ότι οι άνδρες έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες. Οι γυναίκες, από την άλλη, φαίνεται να ξεκινούν να αποθηκεύουν λίπος στην κοιλιά κυρίως μετά τη διακοπή της έμμηνου ρύσης.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι και για τις γυναίκες το λίπος στη κοιλιά αρχίζει να «μαζεύεται» όταν οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την αναπαραγωγή αρχίζουν να μειώνονται (εμμηνόπαυση).

Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί την υπερκατανάλωση έτοιμων τροφών και γρήγορων γευμάτων, τα οποία είναι, κατά βάση, πλούσια σε λιπαρά και κυρίως σε κορεσμένα και υδρογονωμένα (κακά) λιπαρά – κάτι που μπορεί να διαταράξει τη σωστή ρύθμιση των ορμονών.

Τα καλά (επιστημονικά) νέα

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών σε ποσότητα 3 μερίδων ανά ημέρα μπορεί να μειώσει αισθητά το κοιλιακό λίπος. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση γιαουρτιού αποτελεί μία διατροφική επιλογή η οποία φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη. Το γιαούρτι όντως αδυνατίζει. 

Συγκεκριμένα, τόσο το ασβέστιο όσο και τα άλλα συστατικά που περιέχονται στα γαλακτοκομικά, συμβάλουν στη βελτίωση του μεταβολισμού και των καύσεων ενώ επιπλέον η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μέσω της κατανάλωσης γιαουρτιού έχει φανεί ότι ενισχύει τη διάσπαση του κοιλιακού λίπους.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ασβέστιο σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά που το συγκεκριμένο τρόφιμο περιέχει ενισχύουν την λιπόλυση, δηλαδή την μείωση του λίπους στο σώμα.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες διατροφικές οδηγίες οι οποίες φαίνεται ότι λειτουργούν και φυσικά δεν θα πρέπει να τις ξεχνάμε προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, άτομα που θέλουν να μειώσουν το λίπος στη κοιλιά τους θα πρέπει:

-Να πίνουν πολύ νερό. Η σωστή ενυδάτωση αποτελεί ακρογωνιάιο λίθο σε προγράμματα μείωσης του λίπους.

-Η κατανάλωση ψαριών να υπερβαίνει τις 2 φορές την εβδομάδα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ψάρια ρυθμίζουν καλύτερα την έκκριση της ορμόνης, ινσουλίνη η οποία βοηθά στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

-Να τρώνε συχνά όσπρια (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα). Η υψηλή περιεκτικότητα των οσπρίων σε φυτικές ίνες και άπαχη πρωτεΐνη σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα η αποθήκευση λίπους να επιβραδύνεται

 

Πηγη: οnMed.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top