Ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του ναού του Απόστολου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία

Ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του ναού του Απόστολου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία

Ο πόθος και το όνειρο των Καρπασιτών, αλλά και όλων των Κυπρίων, να αποκατασταθεί η ιστορική μονή του Αποστόλου Ανδρέα στη βορειοανατολική εσχατιά της κατεχόμενης Κύπρου, έγινε πραγματικότητα.

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται, με βάση τα σχέδια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, η πρώτη φάση του προγράμματος αποκατάστασης της μονής.

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το UNDP (Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών) ανακοίνωσαν ότι στις 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για να ενημερωθούν επί τόπου και να δουν την ολοκλήρωση της φάσης 1 του προγράμματος αποκατάστασης. Την ίδια μέρα θα γίνει σεμνή τελετή για την παράδοση του ναού της Μονής.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP-PFF) υπέγραψε δύο συμφωνίες συνεισφοράς, αξίας 2.500.000 ευρώ η κάθε μία, αντίστοιχα με την εκκλησία Κύπρου και το Ίδρυμα Διαχείρισης Βακουφίων (Evkaf) για την αποκατάσταση της μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Τον Ιούλιο του 2014 υπεγράφη σύμβαση για τη φάση 1 του έργου αποκατάστασης μεταξύ UNDP και ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινοπραξίας, των Πιερή Χατζηπιερή και Γιακούπ Τελ. Ο αρχιτέκτονας και αναστηλωτής, Διομήδης Μυριανθέας, ως σύμβουλος της ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, μαζί με τον μηχανικό του UNDP, Αλί Τσακλάρ, επέβλεπαν την υλοποίηση των εργασιών.

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014 και τα κλειδιά του συγκροτήματος του ναού παρέδωσε ο οικονόμος της μονής, πατήρ Ζαχαρίας, στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Κατά τη φάση 1 έγιναν τα ακόλουθα: πλήρης δομική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κυρίως ναού, του υπεράνω συγκροτήματος, γειτονικών κτιρίων, αποκατάσταση του ξυλόγλυπτου τέμπλου (εικονοστασίου), του επισκοπικού θρόνου και άμβωνος. Στο εικονοστάσιο θα τοποθετηθούν αργυρά καντήλια, αντίγραφα των παλαιών που χάθηκαν.

Τα καντήλια είναι έργο του εργαστηρίου Νούσση στη Λεμεσό, ο ιδρυτής του οποίου κατάγεται από τα Ιωάννινα, όπου έμαθε την τέχνη της αργυροχοΐας. Επίσης, έγιναν βελτιώσεις και αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων στο ναό και στα γειτονικά κτίρια.

Το καμπαναριό αποξηλώθηκε, γιατί είχε καταστεί επικίνδυνο και κτίστηκε εκ νέου, όπως ήταν η τεχνοτροπία του, με πέτρες από τις Κυβίδες της Λεμεσού και ορισμένες από τις παλαιές. Η είσοδος του ναού έχει αναστηλωθεί και αναδεικνύει την αρχιτεκτονική του.

Το δάπεδο, στο οποίο τοποθετήθηκε μάρμαρο, έχει ψηλώσει τόσο έξω, όσο και μέσα στο χώρο του ναού. Η βόρεια πλευρά του μοναστηριού έχει σχεδόν ξανακτιστεί, λόγω της κακής κατάστασης, που δεν άφηνε περιθώριο για αναστήλωση.

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΠτΔ: «Κανένα σχόλιο» για το απειλητικό μήνυμα - Επιβεβαίωσε ότι στις 10 Φεβρουαρίου έρχεται η ντι Κάρλο στην Κύπρο

ΠτΔ: «Κανένα σχόλιο» για το απειλητικό μήνυμα - Επιβεβαίωσε ότι στις 10 Φεβρουαρίου έρχεται η ντι Κάρλο στην Κύπρο

Ό,τι κρίνει η Βοηθός ΓΓ των ΗΕ κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο ότι μπορεί να βοηθήσει, η ανταπόκριση από δικής μας πλευράς είναι θετική, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κα ντι Κάρλο θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 10 Φεβρουαρίου.

BEST OF TOTHEMAONLINE