Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) μπορεί να δίνονται πολλές φορές και για ρουσφέτι, σύμφωνα με τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνη Θεοφάνους.
Ο κ. Θεοφάνους εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε σήμερα τον προϋπολογισμό του Γραφείου του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, την άποψη ότι οι ενισχύσεις de minimis πρέπει να αποφεύγονται.
Ανέφερε ακόμα ότι το Γραφείο του έχει αποστείλει επιστολή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την αρχική σύμβαση του ΧΥΤΥ Κόσιης, με σκοπό την πιθανή ανάκτηση υπερκερδών που έχει καρπωθεί ο ανάδοχος.
«Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) έχω την εντύπωση ότι πολλές φορές μπορεί να δίνονται ακόμα και για ρουσφέτι. Ακόμα και για το παραμικρό τα Υπουργεία προβαίνουν σε εύκολες λύσεις για τα de minimis», είπε ο Έφορος στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και υπέδειξε ότι «πρέπει να υπάρχει σκοπός για τον οποίο δίνεται» μια ενίσχυση de minimis.
Εξέφρασε την άποψη ότι γενικά οι ενισχύσεις αυτού του τύπου πρέπει να αποφεύγονται.
Σύμφωνα με τον Έφορο, η Κύπρος έχει αυτοδεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα προβεί στην ίδρυση μητρώου ενισχύσεων, ώστε ο Έφορος και τα Υπουργεία να ελέγχουν τις ενισχύσεις που δόθηκαν για κάθε τομέα και να ενημερώνεται ο Υπουργός Οικονομικών για τα ποσά που δίνονται σε κρατικές ενισχύσεις.
Όπως ανέφερε, σήμερα δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για τις ενισχύσεις που δίνονται.
Πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα για τη δημιουργία του μητρώου από τις Υπηρεσίες Πληροφορικής και ότι «έτσι θα γίνεται καλύτερος έλεγχος και θα ξέρουμε που πάνε οι διάφορες ενισχύσεις».
Επιστολή στη ΓΔ Ανταγωνισμού για το ΧΥΤΥ Κόσιης
Ο Έφορος ανέφερε ότι το Γραφείο του απέστειλε πριν από μία βδομάδα επιστολή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία ενημερώνει για το θέμα του ΧΥΤΥ Κόσιης.
Η Γενική Διεύθυνση εξετάζει, σύμφωνα με τον Έφορο, «το θέμα της ανάκτησης της υπεραντιστάθμισης που έγινε με τη σύμβαση της Κόσιης».
«Ήρθαμε σε επαφή με την Επιτροπή πριν από δύο τρεις μέρες, κρατούμε μικρό καλάθι, είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε» σημείωσε.
Σύμφωνα με το σημείωμα του Γραφείου του Εφόρου που κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, η υποβολή της αρχικής σύμβασης στη ΓΔ Ανταγωνισμού της Κομισιόν έγινε με σκοπό την πιθανή ανάκτηση των υπερκερδών που έχει καρπωθεί ο ανάδοχος.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς σε δήλωσή του εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο `Εφορος Κρατικών Ενισχύσεων έχει τεκμηριώσει τη δυνατότητα ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί μέσα από το συμβόλαιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Κόσιη.
Πρόσθεσε ότι η τεκμηρίωση έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα και εξέφρασε την άποψη πως είναι καιρός, οι πολιτικοί προϊστάμενοι της περιόδου 2004 – 2006, όταν είχε υπογραφεί στο συμβόλαιο, να κληθούν να λογοδοτήσουν.
Συνεχίζοντας εξήγησε ότι στην περίπτωση επιτυχούς έκβασης αυτής της προσπάθειας, το αποτέλεσμα θα είναι η επιστροφή μερικών εκατομμυρίων προς όσους πλήρωναν απαράδεκτα ψηλά τέλη.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν αποδεχθεί την τεκμηρίωση θα διατάξει την εταιρεία να επιστρέψει τα χρήματα.
Τα τέλη πληρώνονταν από τα μέλη και τις κοινότητες των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου και όταν τα ανακτήσουν οι δήμοι τα χρήματα θα επιστραφούν έμμεσα στους πολίτες που πλήρωναν τα απαράδεκτα ψηλά τέλη, ανέφερε.
Ο χαρακτηρισμός μέτρου ως κρατική ενίσχυση δεν συνεπάγεται απαγόρευση εφαρμογής του
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνους διαπιστώνεται ότι παρότι έχει παρέλθει σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα από την προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ και την υποχρεωτική εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου των κρατικών ενισχύσεων, εξακολουθεί να υπάρχει η εντύπωση σε ορισμένους φορείς, είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, ότι ο χαρακτηρισμός ενός μέτρου ως κρατικής ενίσχυσης συνεπάγεται ταυτόχρονα και την απαγόρευση εφαρμογής του.
«Οι κανόνες των κρατικών ενισχύσεων δεν απαγορεύουν τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων αλλά θέτουν τα όρια και τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες οι κρατικές ενισχύσεις δύνανται να κηρυχθούν ως συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο», υπέδειξε ο Έφορος.
Σημείωσε ότι οι κρατικές ενισχύσεις, των οποίων η εφαρμογή απαγορεύεται, είναι εκείνες που ενισχύουν οικονομικά μια επιχείρηση, χωρίς αυτή να αναλαμβάνει οποιανδήποτε υποχρέωση πραγματοποίησης συγκεκριμένων και ουσιαστικών στόχων των επωφελούμενων επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας γενικότερα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξήγησε, υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις του μέτρου, δηλαδή η στρέβλωση του ανταγωνισμού στη σχετική αγορά, στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις