Με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ανδρών του ιρακινού στρατού, Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά, σιιτικών πολιτοφυλακών και με την ενεργό αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας ξεκίνησε χθες η αναμενόμενη εδώ και καιρό εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.
Η επιτυχής έκβαση της εκστρατείας θα στερήσει από τους τζιχαντιστές την τελευταία μεγάλη πόλη που ελέγχουν στο Ιράκ από το καλοκαίρι του 2014 και εγκυμονεί μεγάλες ανατροπές στο γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής, κάτι που προδίδουν και οι ολοένα και περισσότερο απρόβλεπτες αντιδράσεις της Αγκυρας.
Γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, περιστοιχιζόμενος από τη στρατιωτική ηγεσία, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη της εκστρατείας και κάλεσε τον άμαχο πληθυσμό της Μοσούλης να συνεργαστεί. «Αποφασιστική στιγμή» στον αγώνα για την οριστική συντριβή του ISIS χαρακτήρισε, λίγο αργότερα, την εκστρατεία της Μοσούλης ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ.
Λίγο πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, αεροπλάνα του ιρακινού στρατού πέταξαν δεκάδες χιλιάδες φυλλάδια πάνω από τη Μοσούλη, με τα οποία διαβεβαίωναν ότι θα πληγούν μόνο στόχοι του ISIS και καλούσαν τον άμαχο πληθυσμό να μείνει μακριά από αυτούς.
Λίγο αργότερα, ελικόπτερα άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις των τζιχαντιστών στο ανατολικό μέτωπο, όπου δυνάμεις των Πεσμεργκά άρχισαν να προωθούνται προς τη Μοσούλη.
Ωστόσο, η προώθηση των Κούρδων μαχητών στα γύρω χωριά, που είχαν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους, εξελισσόταν με βραδείς ρυθμούς, καθώς οι τζιχαντιστές είχαν τοποθετήσει νάρκες και προχωρούσαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Βαγδάτης, περί τους τέσσερις έως οκτώ χιλιάδες μαχητές του ISIS βρίσκονται στη Μοσούλη, την πόλη από την οποία ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακήρυξε «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.
Στην Κωνσταντινούπολη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε ότι περίπου 3.000 σουνίτες Ιρακινοί που έχουν εκπαιδευθεί από τον τουρκικό στρατό, στη βάση της Μπασίκα, βορειοανατολικά της Μοσούλης, συμμετέχουν στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης. Η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων προκάλεσε, τις προηγούμενες ημέρες, οξεία αντίδραση της Βαγδάτης, με τον Αμπάντι να κάνει λόγο για «στρατεύματα κατοχής» και να ζητεί την άμεση αποχώρησή τους.
Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε χθες ότι η Τουρκία εννοεί όχι μόνο να πάρει μέρος στην εκστρατεία της Μοσούλης, αλλά και «να έχει μια θέση στο τραπέζι των συνομιλιών» όταν σιγήσουν τα όπλα. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι τα στρατεύματα της χώρας του βρίσκονται εκεί για να προστατέψουν «τους αδελφούς της Τουρκίας» από τον κίνδυνο «θρησκευτικής και εθνοτικής βίας».
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει λουτρό αίματος στη σουνιτική πόλη ύστερα από την εκδίωξη του ISIS από τον, κατά κύριο λόγο σιιτικό, ιρακινό στρατό και τις επίσης σιιτικές πολιτοφυλακές που τον στηρίζουν. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες, ο Αμπάντι διεμήνυσε χθες ότι μόνο δυνάμεις του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας θα μείνουν στη Μοσούλη μετά την απελευθέρωσή της, αποκλείοντας εμμέσως τις σιιτικές και κουρδικές πολιτοφυλακές.
Τέλος, στη Βαγδάτη, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι κάλεσε τα αντιμαχόμενα μέρη να σεβαστούν τους αμάχους και να μην τους χρησιμοποιήσουν σαν ανθρώπινες ασπίδες. Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος προσφύγων, της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Από Kathimerini.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις