ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: «Εντατική διαδικασία στο εξωτερικό, το πρώτο μισό Νοεμβρίου για το εδαφικό»

Ακιντζί: «Εντατική διαδικασία στο εξωτερικό, το πρώτο μισό Νοεμβρίου για το εδαφικό»

Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως το πρώτο μισό Νοεμβρίου θα γίνει εντατική διαδικασία για το εδαφικό στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις επιστρέφοντας από την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι η συνάντηση ήταν σχετικά μικρή σε διάρκεια και ότι έγινε αξιολόγηση της κατάστασης, που σημειώθηκε πρόοδος και που υπάρχουν ακόμη διαφορές.

Ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν και ότι στη συνέχεια θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας/εγγυήσεων και το εδαφικό και ότι στα άλλα τέσσερα κεφάλαια έχει υπάρξει πρόοδος και άρα είναι αισιόδοξος για την επόμενη φάση.

`Οπως είπε , θα αρχίσει συζήτηση για το εδαφικό και μετά για τις εγγυήσεις/ασφάλεια και ότι ο στόχος παραμένει για λύση έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει απαισιοδοξία, ωστόσο υπάρχει ακόμη δουλειά και πώς σε κάθε συνάντηση υπήρξε πρόοδος και συγκλίσεις ,αλλά στο εδαφικό χρειάζεται να επιλυθούν ορισμένα θέματα.

Ανέφερε ότι απομένουν 3 συναντήσεις τον Οκτώβρη (24,26 και 31/10) και ότι ίσως γίνουν κάποιες και στις πρώτες μέρες του Νοέμβρη και ότι ο στόχος είναι να υπάρξει εντατική διαδικασία στο εξωτερικό, το πρώτο μισό Νοεμβρίου για το εδαφικό κυρίως, αλλά και ότι τα άλλα τέσσερα κεφάλαια θα είναι στο τραπέζι και θα γίνεται brainstorming.

Ανέφερε ότι εντατικοποιείται η διαδικασία με στόχο να μπορέσει να υλοποιηθεί ο στόχος για λύση έως το τέλος του έτους .

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι παραμένουν ακόμη δυσκολίες και υπάρχει διαφορά στον τρόπο κατανόησης των πραγμάτων, και ότι αυτό πρέπει να υπερπηδηθεί και αυτό θα διαφανεί τις επόμενες μέρες.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ως το τέλος του έτους όλα θα ξεκαθαρίσουν και ευχήθηκε να διαγραφεί μια θετική εικόνα για όλη την Κύπρο και τις επόμενες γενιές όπου θα υπάρχει ευημερία, ειρήνη και όχι αίμα και δάκρυα.

Ερωτηθείς αν πριν την συζήτηση του εδαφικού, ο ίδιος έχει λάβει δέσμευση για πενταμερή, ανέφερε ότι το να υπάρξει υπόσχεση για κάτι τέτοιο δεν είναι το ζήτημα. Αν θα υπάρξει λύση, είπε, μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να λάβει χώρα.


Ανέφερε ότι στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έγινε brainstorming, και ότι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία η Τουρκία, η Ελλάδα και το ΗΒ θα πρέπει να είναι εκεί.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, υπάρχει η αντίληψη πως θα γίνει μια διάσκεψη, τύπου Μπουργκενστόκ και ότι αν μια τέτοια συνάντηση με αυτή τη μορφή δεν γίνει, τότε σημαίνει πως αυτός που το εμποδίζει δεν θέλει λύση.

Ανέφερε επίσης ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για το θέμα.

"Οσοι έχουν λάβει την 'υπηκοότητα' θα γίνουν υπήκοοι της Ομόσπονδης Κύπρου"

Σε άλλη ερώτηση είπε πως όσοι έχουν λάβει την λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους ανέρχονται στις 220,000. Είπε ότι όλοι αυτοί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψην η καταγωγή τους, θα είναι υπήκοοι της ομόσπονδης Κύπρου και της ΕΕ. Είπε ότι οι Ε/κ το αποδέχτηκαν αυτό γιατί είναι πολύ κοντά στις αναλογίες που ίσχυαν το 1960 .

Το σημαντικότερο για τους Τ/κ είπε, είναι να καταστούν όλοι οι “υπήκοοι της ΤΔΒΚ”, υπήκοοι της ενωμένης Κύπρου.

Ανέφερε ότι το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί με την πληθυσμιακή αύξηση των κοινοτήτων.

“Το θέμα είναι”, είπε, “η παραχώρηση υπηκοότητας σε άτομα από την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, κάτι που θα άλλαζε τα ποσοστά”. Ανέφερε ότι κατανοεί τις δυσκολίες και ότι και ο ίδιος δεν ευνοεί να παραχωρούνται υπηκοότητες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία με την ε/κ πλευρά για όσους δεν έχουν "υπηκοότητα" αλλά προσωρινή άδεια για εργασία .
Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα σταλούν πίσω και ότι οι άδειες τους θα ανανεωθούν. Οσο εργατικό δυναμικό είναι αναγκαίο για την οικονομία, θα παραμείνει, είπε.

Ανέφερε ότι στην επανενωμένη Κύπρο όπου η οικονομία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, περισσότερο εργατικό δυναμικό θα είναι απαραίτητο και ότι δεν υπάρχει διαφωνία ως προς το από που θα προέλθει αυτό το εργατικό δυναμικό, δηλαδή από την Τουρκία που είναι η κοντινότερη χώρα.

Τις άδειες παραμονής, είπε, θα τις εξετάζει η ομόσπονδη κυβέρνηση και μια κοινή επιτροπή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες



Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Εντατικές έρευνες διεξάγει η Αστυνομία για εντοπισμό των κουκουλοφόρων που βανδάλισαν το βράδυ της Πέμπτης τα κλειστά γήπεδα του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, στην οδό Γιώργου Θυρώτου, στη Λεμεσό, καθώς και σταθμευμένα οχήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top