ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Αναστασιάδης: Υπήρξε συμφωνία και σημαντική πρόοδος στα θέματα που συζητηθήκαν

Νίκος Αναστασιάδης: Υπήρξε συμφωνία και σημαντική πρόοδος στα θέματα που συζητηθήκαν

Για επίτευξη συμφωνίας και σημαντικής προόδου στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη την Παρασκευή 14/10, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι “θα έρθει και η ώρα” να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ήταν μια παραγωγική συζήτηση, έχουν συζητηθεί τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής (effective participation) και του τρόπου λήψης αποφάσεων στις διάφορες Επιτροπές, όπως επίσης και οι ποσοστώσεις”.
Ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της Μεικτής Επιτροπής της ΕΕ και ο τρόπος λήψης αποφάσεων “έτσι ώστε να μπορεί το κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά και να παίρνει αποφάσεις εγκαίρως με τη συμμετοχή του στην ΕΕ”.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι συζητήθηκαν και “τα θέματα που άπτονται της σύνθεσης και λειτουργίας της αστυνομίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο και επίπεδο συνιστωσών πολιτειών. Πρέπει να πω ότι υπήρξε συμφωνία”, συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι “παραμένουν κάποιες επιμέρους πτυχές, οι οποίες παραπέμφθηκαν στους διαπραγματευτές, προκειμένου να υπάρξει μια ολική συμφωνία στα όσα έχω αναφέρει».

Κληθείς να διευκρινίσει την αναφορά του περί συμφωνίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπήρξε σημαντική πρόοδος στα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής και του τρόπου λήψης αποφάσεων στα διάφορα όργανα του κράτους, Επιτροπές και Ρυθμιστικές Αρχές, όπως υπήρξε και σημαντική πρόοδος στη Μεικτή Επιτροπή που θα επιλαμβάνεται των θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής ευρύτερα πολιτικής που θα ακολουθεί το κράτος, έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται κενά».

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η συζήτηση επί του Εδαφικού και πότε θα μεταβούν οι ηγέτες στο εξωτερικό για συζήτησή του, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε ακόμα αρκετές συναντήσεις να πραγματοποιήσουμε στην Κύπρο. Μετά το τέλος θα διαφανεί πού οδηγούμεθα, εάν χρειάζονται κάποιες νέες συναντήσεις κατά το Νοέμβριο, ώστε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στα κεφάλαια που εξετάζουμε και εν συνεχεία θα αποφασιστεί πότε και πώς θα γίνει η συζήτηση και του Εδαφικού».

Σε ερώτηση αν αναμένονται πρωτοβουλίες και από άλλες χώρες για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι «ναι φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κάποια Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία είναι και ευπρόσδεκτα βεβαίως. Κάθε προσπάθεια παρέμβασης σε ένα απόλυτα αιτιολογημένο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς που δεν πλήττει ποσώς βεβαίως την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμη».

Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε χθες με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, και αν είναι πιο αισιόδοξος, ο Πρόεδρος είπε «να μην είστε απογοητευμένοι», προσθέτοντας ότι «έγινε ένα brainstorming, το οποίο απασχόλησε και την ίδια και τους συνομιλητές μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποια κόμματα ζητούν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα έρθει και η ώρα του Εθνικού Συμβουλίου και βεβαίως δεν θα παραλείψω να ενημερώσω διότι μιλώ για πρόοδο κ.λπ. Συνεπώς, θα πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ποια είναι η πρόοδος. Αλλά αυτήν την ώρα, λόγω της ενασχόλησης με τις συνομιλίες είναι αδύνατον να έχεις ταυτόχρονα συνομιλίες και ταυτόχρονα Εθνικό Συμβούλιο και ταυτόχρονα διακυβέρνηση του τόπου και ταυτόχρονα ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις».

Ερωτηθείς τι θα απασχολήσει τη συνάντησή του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας την Κυριακή, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα είναι τα θέματα της ιθαγένειας και των ελευθεριών».
Κληθείς να πει αν παραμένουν μεγάλα εμπόδια στα τρία κεφάλαια που συζητούνται τώρα, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα εξαντληθούμε για να βρούμε λύση αρκεί να υπάρχει από πλευράς Τουρκίας ανταπόκριση στα κεφάλαια που την αφορούν και στα οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ερωτηθείς για το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, ο Πρόεδρος είπε ότι «προς αποτροπή ή εξουδετέρωση του ισχυρισμού ότι επιβάλλεται να έχουμε τουρκικές εγγυήσεις ή τουρκική παρουσία, είναι η πρόταση που κατέθεσα και που προβλέπει την πολυεθνική αστυνομία είτε μια αυξημένη εντολή της ειρηνευτικής δύναμης, που να προλαμβάνει να καταστέλλει και να αποτρέπει κίνδυνους που τάχα εμφανίζονται ότι μπορεί να δημιουργηθούν».

Σε ερώτηση αν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την πρόταση που καταθέσαμε, ο Πρόεδρος είπε «πάντα μέσα στις παραμέτρους όπως τέθηκαν, με βασικές αρχές και προϋποθέσεις, που υπάρχει μια σημαντική επιχειρηματολογία γιατί δεν δικαιολογείται να προβάλλεται το αίτημα για παρουσία τουρκικού στρατού ή εγγυητικά δικαιώματα ή παρεμβατικά δικαιώματα μιας χώρας που εκ των τριών παραμένει μόνη να διεκδικεί αυτό το δικαίωμα».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Οδηγοί Προσοχή: Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορές περιοχές της Κύπρου - Περιορισμένη ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους

• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν

• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

• Ευθύμιος Δίπλαρος και Αργυρώ Ροτσίδου εύχονται «καλά Χριστούγεννα» με τις πιτζάμες τους - Δείτε φωτογραφίες



Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Οδηγία Navtex για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εξέδωσε το ΚΣΕΔ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top