ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η λύση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, ΕΕ – Τουρκίας και ΝΑΤΟ - ΕΕ»

ΠτΔ: «Η λύση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, ΕΕ – Τουρκίας και ΝΑΤΟ - ΕΕ»

Εκτεταμένες αναφορές στο Κυπριακό και την παρούσα φάση των συνομιλιών, καθώς και στην οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και στις προοπτικές που διανοίγονται μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, περιελάμβανε η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη σε γεύμα εργασίας της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κύπρος, μέσα από σκληρή δουλειά, με υπομονή, επιμονή και θυσίες και την εφαρμογή τολμηρών μεταρρυθμίσεων, εξέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, έχοντας καταφέρει να αναδιαρθρώσει και να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, να επιτύχει συνεχείς θετικές αξιολογήσεις διεθνών οίκων και να αυξήσει τον αριθμό επενδυτικών ταμείων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Κατάφερε ακόμη, είπε, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της, να επιτύχει έξοδο στις αγορές μετά τον αποκλεισμό της από το Μάιο του 2011 και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι απαισιόδοξοι ή αισιόδοξοι προέβλεπαν και να βρίσκεται σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης, η οποία προβλέπεται στο 2,9% για το 2016.

Ανέφερε ότι η συμβολή της κυπριακής ναυτιλίας ήταν ανεκτίμητη, επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί ένα υπερπολύτιμο κεφάλαιο για την Κύπρο και έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, με μια συνεισφορά περίπου στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Στην ομιλία του είπε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει σειρά μέτρων και προβαίνει σε ρυθμίσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα συμβάλουν θετικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων με την παροχή δυνατοτήτων σε αλλοδαπές πλοιοκτήτριες εταιρείες (των οποίων ο έλεγχος και διεύθυνση ασκείται στην Κύπρο) να εγγράφονται στο μητρώο του Τμήματος Φορολογίας για να φορολογούνται με φόρο χωρητικότητας (tonnage tax), χωρίς να απαιτείται η εγγραφή τους στον Έφορο Εταιρειών. 

Ανέφερε ότι για την προσέλκυση ξένων επιχειρηματιών και προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης εισήχθη ο θεσμός του όρου μη-μόνιμου κάτοικου (Non-Domicile).

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, εξετάζεται με στόχο να προωθηθεί άμεσα, νομοθετική ρύθμιση για εξαίρεση των εταιρειών που εντάσσονται στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας από την υποχρέωση κατάθεσης οικονομικών καταστάσεων και έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο θα έχει πλέον την αρμοδιότητα ως ανεξάρτητη αρμόδια Αρχή να χειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν τη ναυτιλία.

Ακόμη, είπε,  βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεχής προσπάθεια για ενδυνάμωση των Γραφείων στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για το διορισμό ειδικών εμπειρογνωμόνων με σκοπό την προώθηση της κυπριακής σημαίας στο εξωτερικό. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι όλες οι δράσεις που υλοποιούνται σχετίζονται με πέντε πυλώνες.

Την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής προώθησης της κυπριακής ναυτιλίας, την ενδυνάμωση της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα, τη δημιουργία κινήτρων για ανάπτυξη της ναυτιλίας , τη ρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής για τις Νηολογήσεις και την εφαρμογή One-Stop-Shipping Shop, που είναι μια εκ των σημαντικότερων ώστε να καταργηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί σε άμεσο χρόνο τις απαιτήσεις των συνεργατών μας πλοιοκτητών.

«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και η προσπάθεια εκμετάλλευσης του, σε συνεργασία με άλλες γειτονικές χώρες, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες και προοπτικές τόσο για τις ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο και δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό όσο και για την κυπριακή ναυτιλία γενικότερα», ανέφερε.

Για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είπε ότι στόχος είναι η σμίκρυνση των υφιστάμενων διαφορών και ότι ακολούθως, θα υπάρξει μια συνολική αποτίμηση για το πού βρισκόμαστε  και αναλόγως της επιτευχθείσας προόδου ή μη, θα μελετηθούν τα επόμενα βήματα.

Επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής παρατηρείται σημαντική πρόοδος στο μεταξύ μας διάλογο, ιδιαίτερα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε στοιχεία του Περιουσιακού, αλλά παραμένουν παρά ταύτα σημαντικές διαφορές σε στοιχεία που αφορούν το Περιουσιακό, αλλά και στα θέματα του Εδαφικού, και της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

«Αν κατορθώσουμε – και εδώ είναι που απαιτείται η αποφασιστική παρέμβαση και βούληση της Τουρκίας – να επιτύχουμε ξεπέρασμα των δυσκολιών που υπάρχουν σε αυτούς τους δύο τομείς, μπορώ να πω ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι ακόμη και προ του τέλους του 2016 να υπάρξει μια λύση που να γίνεται αποδεκτή από όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

Ο ΠτΔ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση θα είναι προς όφελος όχι μόνον των κατοίκων της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και θα δημιουργήσει συνέργειες και συνεργασίες, λέγοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια «δεν αποκλείουμε καμιά των δυνάμεων, αντίθετα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεργασίας μεταξύ των γειτόνων μας, της Τουρκίας βεβαίως μη αποκλειόμενης».

Με τον τρόπο αυτό, είπε, θα διευκολύνουμε συμφωνίες ή εξομάλυνση σχέσεων μεταξύ των χωρών φίλα προσκείμενων ή επί του παρόντος φερόμενες στο αντίθετο στρατόπεδο (εννοώντας την Τουρκία) έτσι ώστε να υπάρξει μια εστία ειρήνης στην περιοχή και συνεργασίας, επ΄αγαθώ των χωρών της περιοχής αλλά και της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης με γενικότερο στόχο αυτό που σήμερα απασχολεί την ΕΕ.

Επανέλαβε ότι δεν είναι επιδίωξη μας να υπάρχουν κάποιοι εκ των δύο κοινοτήτων που να θεωρούν ότι νίκησαν και κάποιοι που ηττήθηκαν και ότι δεν μπορεί η λύση να αφήνει νικητές και ηττημένους. «Αν σε αυτή τη βάση θα επιλυθεί σημαίνει πως έχουμε αποτύχει γιατί εκείνοι που θα θεωρούνται ως αδικημένοι σίγουρα δεν θα κάνουν ποτέ ανεκτή τη λύση, συνεπώς ο κίνδυνος κατάρρευσης κάτι που έγινε το 1963-1964, μετά τη Συνθήκη του 1960, θα είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο. Και αυτό είναι που προσπαθούμε να αποφύγουμε», τόνισε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι η λύση θα βοηθήσει έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ή να αναπτυχθούν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, οι σχέσεις ΝΑΤΟ- ΕΕ που λόγω του γεγονότος ότι παραμένει άλυτο το Κυπριακό δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις, αλλά το πιο σημαντικό να συμβάλει στην περαιτέρω πραγματική ανάπτυξη της χώρας, αφού δεν θα υπάρχουν τα υφιστάμενα προβλήματα.

«Και εδώ επικεντρώνομαι ειδικότερα στο θέμα της ναυτιλίας διότι με τη λύση θα αρθεί το εμπάργκο στην προσέγγιση των υπό κυπριακή σημαία πλοίων στην Τουρκία και φανταστείτε ποια θα είναι η ανάπτυξη της ναυτιλίας στην Κύπρο μέσα και από τις πολιτικές που έχω εξαγγείλει», είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, Ελλάδα και Κύπρος διατηρούν άριστες σχέσεις και δεν επιδιώκουμε ποτέ τον ανταγωνισμό, αντίθετα τη συνεργασία με την Ελλάδα, που είναι ο πιο ανιδιοτελής συμπαραστάτης μας.

«Θέλω να πιστεύω πως μέσα από τις πολιτικές που ακολουθούμε και μέσα από τη στενή συνεργασία θα υπάρξει η περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλίας, που αποτελεί και για την Κύπρο και για την Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης», σημείωσε.

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης χαρακτήρισε τον ΠτΔ «ηγέτη με σφαιρική θεώρηση των πραγμάτων και ισχυρή βούληση να προωθήσει εξορθολογισμό των δαπανών με περικοπές και μεταρρυθμίσεις αντί για βαθιές φορολογίες που οδήγησε την Κύπρο εκτός επιτήρησης μέσα σε μόνο λίγα χρόνια εντυπωσιάζοντας έτσι πολιτικούς, τεχνοκράτες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Εχουμε μαζί μας, είπε, τον πολιτικό που καλείται εξ αντικειμένου από τη συγκυρία να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της εθνικής ναυτιλίας η οποία διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη ναυτιλία είναι σημαντικό όλοι οι Έλληνες να αντιληφθούμε ότι τα ναυτιλιακά κέντρα του Πειραιά και της Λεμεσού είναι αλληλοϋποστηριζόμενα. Δεν είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Είναι λιμάνια του ιδίου έθνους.  Με κοινό μέλλον», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top