ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Οι διαφορές του 2004 με το 2016 και τα δάκρυα του Αναστασιάδη που ίσως καθορίσουν το αποτέλεσμα

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Οι διαφορές του 2004 με το 2016 και τα δάκρυα του Αναστασιάδη που ίσως καθορίσουν το αποτέλεσμα

Το Κυπριακό βρίσκεται στις τελευταίες στροφές της διαπραγματευτικής διαδικασίας και όλοι αποδέχονται πως ένα δημοψήφισμα την άνοιξη του 2017 είναι κάτι παραπάνω από πιθανόν.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Οι στιγμές ήδη θυμίζουν εποχές 2004 και αναμένεται ότι θα ενταθούν με την νέα χρονιά εάν και εφόσον Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί καταλήξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Δεκατρία σχεδόν χρόνια μετά ο Κυπριακός Ελληνισμός αναμένεται να κληθεί να απαντήσει ξανά σε ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Στις 24 Απριλίου 2004 το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό κατά του τότε σχεδίου «Ανάν» με 76% έναντι 24% που ετάχθησαν υπερ.  

Είναι όμως το 2016-17 ίδιο με το 2004; Η απάντηση ασφαλώς είναι αρνητική.

  • Πρώτον διότι μεγάλο ρόλο στην απόρριψη του σχεδίου έπαιξε η τότε η απόφαση του ΑΚΕΛ να ταχθεί κατά του «Ανάν», για λόγους που δεν είναι της παρούσης.
  • Δεύτερον, στην εξουσία του τόπου βρισκόταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος σε ένα διάγγελμα που έμεινε στην ιστορία, κάλεσε τον Κυπριακό Ελληνισμό να πει ένα ηχηρό «ΟΧΙ» κάτι που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα.
  • Τρίτον, το 2004 η Κύπρος βρισκόταν ένα βήμα πριν από την είσοδο της στην Ε.Ε γεγονός που έκανε την Ελληνοκυπριακή πλευρά να νιώθει πολιτικά δυνατή και να ελπίζει μελλοντικά σε καλύτερη λύση.
  • Τέταρτον, η Κυπριακή Δημοκρατία πριν από 12 χρόνια ζούσε στην ευμάρεια θεωρώντας ότι ενδεχόμενη λύση θα επιβάρυνε την τσέπη των Ελληνοκυπρίων.

Σε αντιδιαστολή με αυτούς τους παράγοντες σήμερα έχουμε τις εξής πραγματικότητες:

  • Πρώτον, το ΑΚΕΛ δεν θα επαναλάβει το ίδιο «λάθος» με το 2004 και όλοι γνωρίζουν ότι εάν διασκεδαστούν οι δικές του ανησυχίες τότε θα ψηφίσει «ναι» και με τα είκοσι του νύχια.
  • Δεύτερον, στην εξουσία βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είναι υπέρμαχος της λύσης και αυτή την φορά θα είναι εκείνος που θα δακρύσει καλώντας τον λαό να πει ένα ηχηρό «ΝΑΙ».
  • Τρίτον, η Κύπρος το 2016 μετρά ήδη 12 χρόνια παρουσίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και το πολιτικό επιχείρημα της σωστότερης λύσης με την συνδρομή της αυτόματα διαγράφεται.
  • Τέταρτον, η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα αποτελεί μια χώρα, η οποία κατέρρευσε οικονομικά και το δέλεαρ της «οικονομικής έκρηξης» μετά την λύση ηχεί καλύτερα στα αυτιά των περισσότερων πολιτών.

Γι’ αυτούς τους λόγους και ίσως άλλους τόσους το 2004 δεν έχει καμία σχέση με το 2016 χωρίς ασφαλώς να προδικάζουμε το αποτέλεσμα αφού τον τελευταίο λόγο θα τον έχει και πάλι ο λαός.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top