Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε όταν μπαίνουμε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου είναι να ρίξουμε μια εξονυχιστική ματιά στο μπάνιο. Πόσα
Πόσα σαπουνάκια έχει; Σαμπουάν και conditioner για τα μαλλιά; Αφρόλουτρο και ενυδατική κρέμα σώματος; Σκουφάκι για τα μαλλιά για να μην βραχούν στο ντους; Α, και εκείνο το κουτάκι με μπατοέτες, είδη ραπτικής κλπ κλπ...
Ωραία όλα αυτά. Υπέροχα. Καταπληκτικά. Αλλά, γιατί ποτέ μα ποτέ, παρά τις εξαιρετικές παροχές που έχουμε απολαύσει σε τόσα ξενοδοχεία και τα τόσα προϊόντα σε μέγεθος μινιατούρας που μας προσφέρονται δεν βρίσκουμε και μια οδοντόκρεμα; Μήπως δεν είναι από τα βασικά είδη υγιεινής; Δεν είναι απαραίτητη για να νιώσουμε πραγματικά σε αυτό το δωμάτιο ξενοδοχείου σαν στο σπίτι μας.
Το ερώτημα αυτό, συχνά-πυκνά, επανέρχεται και παρά το γεγονός πως είναι απορία που πολλοί εξ ημών έχουμε αλλά και ένα προϊόν που θα θέλαμε να δούμε να μας προσφέρεται από το ξενοδοχείο, τίποτε τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Μια από τις πιο...εκτεταμμένες έρευνες για το θέμα έχει κάνει το Slate.com που απευθύνθηκε σε στελέχη 18 μεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων και όπως φαίνεται η απάντηση ήταν σχεδόν η ίδια. Ενώ το θέμα έχει απασχολήσει εκτενώς και Quora.com
Κατά πρώτον οι ανέσεις που παρέχει το ξενοδοχείο βασίζονται πάντοτε στα αποτελέσματα ερευνών για τη ζήτηση που υπάρχει από τους καταναλωτές. Με άλλα λόγια, στα ξενοδοχεία δεν διατίθεται οδοντόκρεμα γιατί δεν υπάρχει ζήτηση. Όπως ανέφεραν μάλιστα κάποια από τα στελέχη των ξενοδοχείων, εάν είχε παρατηρηθεί ένας αυξημένος αριθμός σχετικών αιτημάτων τότε η διοίκηση θα είχε πράξει αναλόγως και θα αναθεωρούσε τα «πακέτο» των προϊόντων που παρέχει. Για παράδειγμα τα ξενοδοχεία της αλυσίδας Hyatt προσφέρουν πλέον οδοντόκρεμα Aquafresh. Αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση για κάποια ανάλογη απόφαση από άλλα ξενοδοχεία.
Ένας δεύτερος λόγος είναι πως λίγο-πολύ όλοι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων κάνουν ό,τι και οι ανταγωνιστές τους. Όταν κάποιο ανταγωνιστικό ξενοδοχείο δεν προσφέρει οδοντόκρεμα, γιατί να το κάνει κάποιος στο δικό του;
Επίσης, υπάρχουν οι αξιολογήσεις των ξενοδοχείων. Οι αξιολογητές, διατυπώνουν πολύ ακριβείς απαιτήσεις που έχουν από τα ξενοδοχεία σχετικά με τα παρεχόμενα είδη προσωπικής υγιεινής και ένας μέρος της αξιολόγησής τους εξαρτάται από αυτά. Πχ για την ΑΑΑ που αξιολογεί και «απονέμει» αστέρια σε ξενοδοχεία στις ΗΠΑ, ένα ξενοδοχείο ενός διαμαντιού θα πρέπει να δίνει δύο μικρές μπάρες σαπούνι και ένα ξενοδοχείου των δύο θα πρέπει να παρέχει δύο σαπουνάκια ελαφρώς μεγαλύτερα και ένα προϊόν σε μπουκαλάκι (σαμπούν ή αφρόλουτρο). Τα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων διαμαντιών τα ξενοδοχεία οφείλουν να παρέχουν μεγαλύτερα σαπούνια και μια ευρεία γκάμα από τζελ, κρέμες, λοτιόν κλπ.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν προβλέπεται να παρέχεται οδοντόκρεμα!
Αφού λοιπόν δεν απαιτείται στην αξιολόγηση ενός ξενοδοχείου, οι ξενοδόχοι δεν θεωρούν πως χρειάζεται να το παρέχουν. Απ' ότι άλλοι, όπως απαντούν οι εταιρείες αξιολόγησης, δεν «βαθμολογούν» τα ξενοδοχεία λαμβάνοντας υπ' όψιν την οδοντόκρεμα γιατί κανένα δεν την παρέχει.
Και η συζήτηση γύρω από τα θέμα εξελίσσεται σε πινγκ πονγκ.
Σε κάθε περίπτωση κάποιοι επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Γιατί τα ξενοδοχεία δεν παρέχουν οδοντόκρεμα;» και στη δημοφιλή ιστοσελίδα Quora και πολλές εκ των απαντήσεων σχετίζονταν ακριβώς με το θέμα της αξιολόγησης των ξενοδοχείων και των απαιτήσεων που υπάρχουν ενώ αρκετοί υποστηρίζουν πως η επιλογή της «οδοντόκρεμας» είναι κάτι το πολύ προσωπικό.
Όπως και να χει να θυμάστε πως εάν καταλήξετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου χωρίς οδοντόκρεμα, μπορείτε πάντοτε να ζητήσετε από τη ρεσεψιόν. Και ποιος ξέρεις; Εάν το κάνουν αρκετοί μπορεί τελικά να καταστεί σαφές πως ανάμεσα στα σαπουνάκια και τα μπουκαλάκια με σαμπουάν θα πρέπει να υπάρχει και μια οδοντόκρεμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις