ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρόταση νόμου που αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο για την πάταξη της διαφθοράς» κατέθεσε το ΑΚΕΛ

«Πρόταση νόμου που αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο για την πάταξη της διαφθοράς» κατέθεσε το ΑΚΕΛ

Πρόταση νόμου που έχει ως στόχο να συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς μέσω της προστασίας των πληροφοριοδοτών έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ, όπως δήλωσε στη Βουλή η βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

«Σήμερα καταθέτουμε μια πρόταση νόμου η οποία αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο για την πάταξη της διαφθοράς», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Χαραλαμπίδου.

Πρόκειται, είπε, «για νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προστατεύει πολίτες με σημαντικές πληροφορίες, η κατάθεση των οποίων συμβάλλει στη διαλεύκανση φαινομένων διαφθοράς». Πρόσθεσε ότι «η μελέτη για προετοιμασία της συγκεκριμένης πρότασης ξεκίνησε από το 2014 και διαμορφώθηκε στη βάση θεσμικών πλαισίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της πρότασης, είπε ότι «περιλαμβάνεται πρόνοια για τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι καταγγελίες γίνονται με στόχο την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων και όχι την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και αποδεικνύονται στο τέλος αναληθείς».

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου, συνέχισε η κ. Χαραλαμπίδου, «θεσπίζονται δικαιώματα πληροφοριοδοτών αναφορικά με προστασία από δυσμενή διάκριση, μονομερή, βλαπτική μεταβολή των συνθηκών εργασίας τους, παρενόχληση ή δυσμενή μεταχείριση με την ποινικοποίηση των πιο πάνω πράξεων».

«Καθορίζει τις αποκαλύψεις πληροφοριών οι οποίες τυγχάνουν προστασίας δυνάμει των προνοιών της πρότασης νόμου, θέτοντας προϋποθέσεις και καθορίζοντας τα πρόσωπα στα οποία δυνατόν να γίνονται οι εν λόγω αποκαλύψεις», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι «προσφέρει δικαστική προστασία στους πληροφοριοδότες, τόσο με την ποινικοποίηση πράξεων δυσμενούς διάκρισης, αλλά και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, στις συνθήκες εργασίας, στη δυσμενή μεταχείριση των ατόμων που προσέρχονται για να δώσουν πληροφορίες».

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι η πρόταση νόμου προνοεί επίσης εξωδικαστική προστασία, προσθέτοντας ότι «εισάγει επίσης το θεσμό των αρχιεπιθεωρητών οι οποίοι θα καλούνται να επιβεβαιώνουν ότι οι πρόνοιες του νόμου εφαρμόζονται».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top