ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Η λύση δεν θα επιτρέπει επανάληψη των όσων ζήσαμε μετά το 1960

Πρόεδρος: Η λύση δεν θα επιτρέπει επανάληψη των όσων ζήσαμε μετά το 1960

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής 30/9 ότι η λύση την οποία επεξεργάζεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου δεν θα επιτρέπει σε καμία περίπτωση επανάληψη όσων δραματικών ζήσαμε όλοι μετά το 1960.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 56 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την πρόθεσή του να εργαστεί εντατικά για τον φιλόδοξο στόχο της εξεύρεσης λύσης εντός του 2016, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ύπαρξη καλής διάθεσης από την τουρκική πλευρά.

Είπε επίσης, σε σχέση με τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προβεί «σε πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, ενώ προγραμματίζω και ανάλογη ενημέρωση των πολιτών».

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου το 1974, είπε ότι «έκτοτε βιώνουμε μία απαράδεκτη κατάσταση, η οποία διατηρεί την πατρίδα μας μοιρασμένη, κρατώντας το 37% κάτω από κατοχή και απόλυτο τουρκικό έλεγχο».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «πρόκειται για μία κατάσταση πραγμάτων, από την οποία οφείλουμε να απαλλαγούμε, αφού πρώτα βρούμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε εκατέρωθεν ανησυχίες και αξιοποιήσουμε όλη τη συλλογική μας σοφία, προκειμένου να εφαρμοστούν σ’ ολόκληρη τη χώρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς παρεκκλίσεις για κανέναν Κύπριο πολίτη».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «θέλω να είμαι σαφής: Ενώ αναγνωρίζω πως και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι έχουν λόγους για να είναι δύσπιστοι απέναντι μας, δεν είμαι - και θέλω να το τονίσω - διατεθειμένος να ικανοποιήσω αδικαιολόγητες ανησυχίες, βάζοντας στο περιθώριο υπαρκτές και νομιμοποιημένες εκ των πραγμάτων ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, εκ μέρους των οποίων διαπραγματεύομαι».

Επισήμανε πως “η λύση την οποία επεξεργαζόμαστε δεν θα επιτρέπει σε καμία περίπτωση επανάληψη όσων δραματικών ζήσαμε όλοι μετά το 1960».

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «θα έχει πια τη δική της νομιμοποιημένη ομόσπονδη πολιτεία, την οποία θα διαχειρίζεται με βάση τις αρμοδιότητες που θα της εκχωρηθούν ισότιμα με την ελληνοκυπριακή πολιτεία, από το ομοσπονδιακό σύνταγμα, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να αναδείξει τη δική της δυναμική».

Θα έχει, είπε, «τη δική της εκπροσώπηση σε όλα τα κρατικά όργανα και συνταγματική προστασία όλων των δικαιωμάτων της, όπως επίσης και παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω βέβαια των κρατικών δομών».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «θεωρούμε υπέρμετρη και αδικαιολόγητη την επιμονή σε στρατιωτική παρουσία τρίτων στη χώρα μας ή ακόμη και σε εγγυητικά/παρεμβατικά δικαιώματα, τα οποία εκτός των άλλων παραμορφώνουν σε βάρος των Ελληνοκυπρίων την πολιτική ισότητα η οποία αποτελούσε ιστορικό αίτημα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Εξέφρασε την ίδια ώρα την πεποίθηση πως «έφθασε η ώρα να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο, καλά οργανωμένο, χωρίς δυσλειτουργίες και ανοικτές πληγές, ευρωπαϊκό κράτος».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι «κανένα σύγχρονο κράτος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού δεν έχει την ανάγκη εγγυήσεων από τρίτους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «θα πρέπει η λύση που εμείς οι ίδιοι διαμορφώνουμε, να είναι τέτοια που να μας απαλλάσσει από κάθε είδους εξάρτηση από τρίτους».

«Έχοντας την τραγική εμπειρία του παρελθόντος, εμείς θα πρέπει να είμαστε εκείνοι που θα θέσουμε το κράτος μας πάνω από οτιδήποτε άλλο και πέραν των συμφερόντων ξένων», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους Κύπριους πολίτες πως στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις έχουν επιτευχθεί ιδιαίτερα σημαντικές συγκλίσεις τις οποίες και επανέλαβε συνοπτικά, καθώς και στις διαφορές σε μια σειρά από ζητήματα της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας.

«Οι πιο σημαντικές διαφορές αγγίζουν την ουσία και τα θεμελιώδη κεφάλαια του περιουσιακού, του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τα οποία θα γείρουν και την πλάστιγγα, καταδεικνύοντας κατά πόσον μία λύση είναι εφικτή», ανέφερε.

Σε αναφορά του στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι «συμφωνήθηκε να εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη».

«Χωρίς αχρείαστα χρονοδιαγράμματα, διατυπώσαμε για άλλη μία φορά την πρόθεση μας να εργαστούμε εντατικά προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια μας το συντομότερο δυνατόν και αν είναι δυνατόν εντός του 2016», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο, η υλοποίηση του οποίου δεν εναπόκειται αποκλειστικά σε εμάς, αλλά καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ύπαρξη καλής διάθεσης από την τουρκική πλευρά».

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα πως, «εάν η Τουρκία επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση, θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί σύντομα μία συμφωνία την οποία θα παρουσιάσουμε ενώπιον του λαού, παρέχοντας ταυτόχρονα και επαρκή χρόνο για ενημέρωση πριν τα δημοψηφίσματα».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top