Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε πως η ε/κ πλευρά παρακωλύει τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού.
Στο παρελθόν ο Δημήτρης Χριστόφιας και τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνουν το ίδιο πράγμα, δεν επιθυμούν χρονοδιαγράμματα, είπε, προσθέτοντας ότι το τέλος της θητείας του Μπαν Γκι-μουν, στα τέλη του 2016, αποτελεί ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα.
Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδείξει ηγεσία, σημειώνοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές θα αρχίσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Υποστήριξε πάντως πως οι Ε/κ βρίσκονται πιο κοντά στη λύση σε σύγκριση με την εποχή του σχεδίου Ανάν.
Αφού σημείωσε πως τα κεφάλαια του εδαφικού και των εγγυήσεων είναι δύσκολα, ο κ. Ταλάτ είπε πως τα θέματα αυτά μπορούν να συζητηθούν σε μια πενταμερή συνάντηση, για να προσθέσει όμως ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται τη σύγκληση πενταμερούς χωρίς να υπάρξει πρόοδος στα κεφάλαια αυτά.
Δεν με εξέπληξε οτιδήποτε από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, συμπλήρωσε.
Ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις σε τέσσερα κεφάλαια, προσθέτοντας πως πέραν του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να βοηθήσουν στα άλλα δύο κρίσιμα ζητήματα.