Στις 8.30 την Παρασκευή (30/9) , η Επαρχιακός Δικαστής Λευκωσίας Δώνα Κωνσταντίνου θα ανακοινώσει την απόφασή της στο αίτημα της Αιγύπτου για έκδοση του Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, που εκζητείται για τη διάπραξη της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στις 29 Μαρτίου το 2016.
Κατά τη δικάσιμο της 23ης Σεπτεμβρίου, με οδηγίες του εκζητουμένου, η υπεράσπιση του ζήτησε νέα αναβολή για να προσκομίσει μαρτυρία εμπειρογνώμονα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην αιτούσα χώρα. Το αίτημα απορρίφθηκε από την Δικαστή και ως είχαν οι οδηγίες από την προτελευταία δικάσιμο, η διαδικασία προχώρησε με τις αγορεύσεις από την Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου, υπέρ του αιτήματος για έκδοση και από τον Δικηγόρο του εκζητούμενου Ροβέρτο Βραχίμη για απόρριψη του αιτήματος για έκδοση.
Πριν την έναρξη της αγόρευσής του, ο κ. Βραχίμης ανέφερε στο Δικαστήριο ότι από την τελευταία δικάσιμο μέχρι την παρούσα, έκανε διάφορες προσπάθειες για να εξασφαλίσει μαρτυρία από την Αγγλία και την Αίγυπτο για την κατάσταση των δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Αίγυπτο.
Πρόσθεσε ότι από την Αγγλία, λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου να μην αποδεχθεί εμπειρογνωμοσύνη καθηγητή, έχουν δυσκολέψει τα πράγματα στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Αγγλίας.
Περαιτέρω ο κ. Βραχίμης είπε ότι η προσπάθεια του να προσκομίσει μαρτυρία από Δικηγόρο από την Αίγυπτο δεν απέδωσε καθώς, αυτός αρχικά εκρατείτο, στη συνέχεια απελευθερώθηκε, αλλά έγινε παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων και του ίδιου και της οργάνωσης για την οποία εργάζεται.
Είπε περαιτέρω ότι στην Αίγυπτο συζητείται νομοσχέδιο που θέλει να τερματίσει την εργασία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ανέφερε ότι έχουν κλείσει πολλές οργανώσεις και έχουν παγοποιηθεί τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Ανέφερε ακόμα ότι μάρτυρας υπεράσπισης ο οποίος θα καταφερθεί εναντίον της Αιγύπτου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να διωχθεί, προσθέτοντας πως δεν έχει να παρουσιάσει μάρτυρα. Ανέφερε στο Δικαστήριο ότι έχει οδηγίες από τον πελάτη του να προσπαθήσει να φέρει μάρτυρα από την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες που εδρεύει στην Κύπρο.
Η κ. Λοϊζίδου έφερε ένσταση σε νέα αναβολή, λέγοντας ότι η υπεράσπιση του εκζητουμένου είχε την ευχέρεια και μπορούσε να καλέσει μάρτυρα από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ πριν από μήνες.
Η Δικαστής υπενθύμισε ότι το Δικαστήριο κατέστησε ξεκάθαρο από τον Αύγουστο ότι θα δοθεί για τελευταία φορά χρόνος στην υπεράσπιση του εκζητουμένου να προσκομίσει μάρτυρα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει μαρτυρία, στις 21 και 23 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αρχίσουν οι αγορεύσεις και ως εκ τούτου το αίτημα του εκζητουμένου για αναβολή, απορρίπτεται.
Αγορεύοντας, ο κ. Βραχίμης ανέφερε πως ο εκζητούμενος εξήγησε στο Δικαστήριο πως αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί ξένα διαβατήρια για να κυκλοφορεί και λόγω τούτου ήταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις φυλακές με ή χωρίς καταδίκη. Πρόσθεσε ότι κατά αυτό το διάστημα υπέστη βασανιστήρια.
Είπε ακομα ότι ο εκζητούμενος αναφέρθηκε επίσης σε βασανισμό φοιτητή του Κέμπριτζ στις αιγυπτιακές φυλακές, αναφορά αντίθετη με τη θέση των αιγυπτιακών Αρχών που τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Ο κ. Βραχίμης είπε ότι ο εκζητούμενος είναι σε δύσκολη θέση και λόγω της συμμετοχής του σε οργάνωση αντίθετη με την κατάσταση εξουσίας στην Αίγυπτο. Διαχρονικά, συνέχισε, η εμπειρία του εκζητουμένου σε βασανισμό είναι τέτοια που του προκαλεί μεγάλη σιγουριά ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον
Ανέφερε ακόμα ότι η Υπηρεσία Ασύλου, στην έκθεσή της, αναφέρει ότι έχει βάσιμους λόγους να φοβάται ότι θα τύχει μεταχείρισης που δεν συνάδει με τα ανθρώπινα δικαίωμα. Πρόσθεσε ότι
μια θεσμοθετημένη Αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα στο ισοζύγιο των πιθανοτήτων ότι ο εκζητούμενος δεν θα τύχει δίκαιης μεταχείρισης ή θα τύχει βασανιστηρίων εάν εκδοθεί.
Η μαρτυρία που έχει ενώπιον του το Δικαστήριο δημιουργεί την υποψία, στο ισοζύγιο των πιθανοτήτων, ότι ο εκζητούμενος δεν θα τύχει δίκαιης μεταχείρισης, συνέχισε, αναφέροντας ότι τα έγγραφα για έκδοση χρειάζονται πιστοποίηση από πταισματοδίκη ως προς το ότι είναι επίσημα έγγραφα.
Είπε επίσης ότι δεν δόθηκε μαρτυρία ότι όντως είναι η σφραγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Αιγύπτου όπως προνοεί η νομοθεσία και ανέφερε ότι η πιστοποίηση με επιστολή δεν αποτελεί πιστοποίηση, αλλά μόνο διαδικαστικό έγγραφο.
Ο κ. Βραχίμης ανέφερε ακόμα ότι με την αίτηση για έκδοση στάλθηκαν δύο εντάλματα σύλληψης και πρόσθεσε ότι δεν δόθηκε πειστική μαρτυρία για το λόγο για τον οποίο υπάρχουν δύο εντάλματα. Είπε ακόμα πως η μαρτυρία για τα έγγραφα ήταν εξ ακοής που δεν μπορεί να γίνει πιστευτή.
Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαιοδοσία να δικάσει τον εκζητούμενο για τα αδικήματα για τα οποία εκζητείται και αν αποφασιστεί να μην εκδοθεί, δεν θα μείνει ατιμώρητος.
Καταληκτικά ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνει έκδοση του εκζητουμένου στην Αίγυπτο επειδή δεν θα τύχει δίκαιης δίκης και δυνατόν να υποστεί βασανιστήρια.
Η κ. Λοϊζίδου, στην αγόρευσή της, ανέφερε ότι δεν υπάρχει μαρτυρία για συμμετοχή του εκζητουμένου σε οργάνωση εναντίον του υφιστάμενου καθεστώτος στην αιτούσα χώρα και ότι ο μάρτυρας υπεράσπισης που παρουσίασε ο εκζητούμενος δεν μπόρεσε να εντοπίσει στα έγγραφα του συμμετοχή του εκζητουμένου.
Είπε ακόμα ότι στην έκθεση – εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου δεν αναφέρεται ότι η Υπηρεσία έχει βάσιμους λόγους ότι θα παραβιαστούν δικαιώματα του εκζητουμένου. Είπε ότι υιοθετεί την έκθεση της Υπηρεσίας εκτός από την αναφορά ότι κανονικά ο εκζητούμενος θα δικαιούται ασύλου επειδή εκφράστηκε κατά της Αιγύπτου και ανέφερε πως αναφύεται το ερώτημα που υπέβαλε στον λειτουργό της Υπηρεσίας Ασύλου, εάν ο οποιοσδήποτε κατηγορήσει τις Αρχές της χώρας, από την οποία εκζητείται, θα δικαιούται ασύλου, αναφέροντας ότι αυτή είναι λογική παραλόγου.
Περαιτέρω η κ. Λοϊζίδου είπε ότι στην έκθεση η Υπηρεσία Ασύλου αναφέρει ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εκζητούμενος εκζητείται για σοβαρό μη πολιτικό αδίκημα, ότι δεν κινδύνευε τους τελευταίους 14 μήνες και δεν διωκόταν στην Αίγυπτο, ότι ταξίδεψε εκτός Αιγύπτου χωρίς εμπόδια και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο διάστημα διωκόταν, απορρίφθηκε το αίτημά του για παραχώρηση καθεστώτος πρόσφυγα.
Περαιτέρω είπε ότι ο εκζητούμενος υπέπεσε σε σωρεία αντιφάσεων τόσο στη δήλωση ενώπιον του Δικαστηρίου, όσο και κατά την αντεξέτασή του.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να μην τύχει δίκαιης δίκης ή να υποστεί βασανιστήρια την οποία επικαλείται ως υπεράσπιση για μη έκδοση, είπε ότι νομολογία του ΕΔΑΔ διαλαμβάνει ότι ο εκζητούμενος, για να μην εκδοθεί, θα πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τον ίδιο και όχι για τη γενικά δύσκολη κατάσταση στο κράτος που ζητά την έκδοση.
Δεν θα πρέπει να μην εκδίδεται επειδή θα κρατηθεί στις φυλακές και στις φυλακές δυνατόν να βασανιστεί και επειδή πιθανόν να υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση ή να επικρατούν γενικότερες συνθήκες βίας, συνέχισε.
Περαιτέρω ανάφερε ότι η αίτηση για έκδοση δεν αφορά τη δίωξη για πολιτικά ή θρησκευτικά φρονήματα του, αλλά για το αδίκημα της αεροπειρατείας και της τρομοκρατίας και ότι με βάση τη νομολογία του Ανωτάτου και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ το βάρος της απόδειξης για πολιτική δίωξη το φέρει το εκζητούμενο πρόσωπο και ο εκζητούμενος δεν παρουσίασε ικανοποιητική μαρτυρία που να αποδεικνύει ότι θα εκτεθεί σε πραγματικό κίνδυνο.
Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι η υπεράσπιση που προέβαλε ο εκζητούμενος υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά των αιγυπτιακών Αρχών διαχρονικά ήταν τέτοια, που να δημιουργεί το φόβο ότι δεν θα τύχει δίκαιης δίκης ή θα τύχει βασανισμού, δεν μπορεί, με βάση απόφαση του ΕΔΑΔ, να ισχύσει, καθώς το ΕΔΑΔ με απόφασή του θεώρησε ότι εκθέσεις με χρονική απόσταση τα 2 χρόνια, από την αίτηση έκδοσης, δεν ήταν πρόσφατες εκθέσεις, για να μπορούν να ληφθούν υπόψη.
Εξήγησε ότι με βάση τη νομολογία του ΕΔΑΔ και του Ανωτάτου Δικαστηρίου απλή κακοποίηση δεν συνιστά παραβίαση της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και ότι η τρομοκρατία περιλαμβάνεται στα αδικήματα που εξαιρούνται από τη Συνθήκη για τη δίωξη για πολιτικά αδικήματα.
Η κ. Λοϊζίδου είπε επίσης ότι ο εκζητούμενος δεν διώχθηκε για τα πολιτικά του φρονήματα αλλά για αδικήματα του κοινού ποινικού κώδικα, πλαστογραφίες, κλοπή αυτοκινήτου και σύμφωνα με το ποινικό του μητρώο για ναρκωτικά.
Άλλο σημαντικό στοιχείο με βάση τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές διώξεις, αποτελεί το γεγονός ότι δεν καταδιώχθηκαν μέλη της οικογένειας του, ανέφερε η κ. Λοϊζίδου.
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές της υπεράσπισης του εκζητουμένου στα έγγραφα που διαβίβασαν οι αιγυπτιακές Αρχές, οι κ. Λοϊζίδου αντέταξε νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου με βάση την οποία σχολαστικά στοιχεία τυπολατρίας στις μεθόδους ερμηνείας δεν συνεισφέρουν στην ουσιαστική λειτουργία των δικαστικών θεσμίων και επιφέρουν πλήγμα στις αρχές της αβροφροσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις, που στην περίπτωση της έκδοσης φυγοδίκων έχει σκοπό την καταπολέμηση του εγκλήματος σε πλανητικό επίπεδο.
Διερωτήθηκε επίσης εάν η υπεράσπιση του εκζητουμένου αμφισβητεί ότι οι Αρχές της Αιγύπτου εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης και εισηγήθηκε στο Δικαστήριο ότι ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις και δεν υπάρχει το όποιο νομικό κώλυμα στην έκδοση του καθ` ου η αίτηση.
Στο μεταξύ ο εκζητούμενος παραπονέθηκε στον Δικηγόρο του ότι μετά τη δικάσιμο της Τετάρτης και όταν επέστρεψε στις Κεντρικές Φυλακές, μετά που παρέδωσε στην ΥΚΑΝ τη φυτική ύλη που κατείχε, ισχυριζόμενος ότι ήταν ναρκωτικά, κακοποιήθηκε από δεσμοφύλακες.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις