ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές των Βρετανών στη χερσόνησο Ακρωτηρίου

Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές των Βρετανών στη χερσόνησο Ακρωτηρίου

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ευελπιστούν ότι θα εντοπίσουν Βρετανοί αρχαιολόγοι και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Leicester, ώστε να αποκρυπτογραφήσουν την ιστορία του αρχαίου ρωμαϊκού λιμανιού που βρίσκεται εντός των Βάσεων Ακρωτηρίου, στον κόλπο "Dreamers".

H Διοίκηση των ΒΒ υποδέχθηκε σήμερα τα ΜΜΕ, στο χώρο όπου γίνονται οι ανασκαφές , με τη βοήθεια βετεράνων τραυματιών του βρετανικού στρατού, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στο πλαίσιο του προγράμματος " Nightingale ", που στόχο έχει τη ψυχολογική στήριξη τους μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως οι αρχαιολογικές ανασκαφές.
 
Οι ίδιοι πάντως εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τις νέες εμπειρίες που τους δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουν.
 
Εξάλλου ο επικεφαλής της αποστολής του Πανεπιστημίου,  καθηγητής Simon James, δήλωσε πως πρόκειται για ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που μπορεί να δώσει απαντήσεις γύρω από την ιστορία της χερσονήσου του Ακρωτηρίου.
 
Πρόκειται για μια μυστηριώδη ιστορία, συνέχισε, αφού ένα κομμάτι γης στο οποίο άνθρωποι δραστηριοποιούνταν έντονα επί βυζαντινής εποχής, από τον 4ο μέχρι τον 6ο αιώνα μ.χ, ξαφνικά το εγκαταλείπουν μέσα στον 7ο αιώνα.
 
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτό ίσως να μην είναι άσχετο με την περίοδο των Αραβικών επιδρομών ενώ προσβλέπουν στον εντοπισμό στοιχείων που να φανερώνουν τι ακριβώς αντιπροσώπευαν τα ερείπια  που ακόμη αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου και στη διάβρωση από το θαλασσινό νερό.
 
Στο χώρο έχουν εντοπιστεί νομίσματα, αμφορείς και διάφορα άλλα αντικείμενα τα οποία αξιολογούνται και που σύμφωνα με τους Βρετανούς θα καταγραφούν και θα προωθηθούν στα κυπριακά μουσεία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η Αστυνομία των Β.Βάσεων συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, το βράδυ της Τρίτης (25/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top