Σε κρίσιμη αλλά και επικίνδυνη φάση για την ε/κ πλευρά, εισέρχεται η διαδικασία των συνομιλιών, και όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα εάν συμφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διευθετήσει συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, πριν την Γενική Συνέλευση των Η.Ε.
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ.Σιζόπουλος ανέφερε πως η επικινδυνότητα αυτή, μεταξύ άλλων, οφείλεται στις "συνεχείς και αδικαιολόγητες υποχωρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που εκτός από την αποδοχή του συνεταιρισμού και της πολιτικής ισότητας, έχει αποδεχθεί επίσης, σε σημαντικούς θεσμούς λειτουργίας του κράτους, την αριθμητική εξίσωση, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο (4/4), η Γερουσία (20/20), η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (3/3), η Επιτροπή Περιουσιών (1/1) καθώς και δια της κληρώσεως μετατροπή των Ε/κ σε μειοψηφία στα όργανα επίλυσης των αδιεξόδων".
Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι με τα δεδομένα που δημιουργούνται από την παραμονή μεγαλύτερου αριθμού εποίκων από ότι ο αριθμός των Τ/κ καθώς και των αρμοδιοτήτων που θα αποκτήσουν οι Τ/κ, η Τουρκία μπορεί να αποσύρει το αίτημα για εγγυήσεις, με αντάλλαγμα μια μη λειτουργική και διχοτομική λύση.
"Ο κίνδυνος, κάτω από τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στη διεθνή κοινότητα, είναι η Τουρκία να αποσύρει το αίτημα για εγγυήσεις, αφού έχει ήδη διασφαλίσει τον επεμβατικό, κηδεμονευτικό της ρόλο διαμέσου της παραμονής αριθμού εποίκων, μεγαλύτερου από ότι είναι ο αριθμός των Τ/κ, καθώς επίσης και των αρμοδιοτήτων που έχουν παραχωρηθεί στους Τ/κ", είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι , η απόσυρση αυτή θα γίνει "με αντάλλαγμα την έγκριση ενός μη λειτουργικού και διχοτομικού σχεδίου λύσης, παγιδεύοντας ουσιαστικά τη δική μας πλευρά σε μεγάλα διλήμματα".
Είναι λοιπόν η ώρα, συνέχισε, ο καθένας υπεύθυνα να τοποθετηθεί δημόσια ενώπιον αυτών των εξελίξεων. Σημείωσε πως αυτή η τοποθέτηση δεν αφορά μόνο τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά πρώτιστα αφορά τον διαπραγματευτή και τους στενούς συμβούλους του ΠτΔ.
Σημείωσε ακόμη πως η σιωπή σε περίπτωση διαφωνιών με τους χειρισμούς του ΠτΔ, είτε με τις θέσεις που έχει αποδεχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, δεν απαλλάσσει κανέναν από τις οποιεσδήποτε ευθύνες, αλλά "αντίθετα, τους καθιστά συνένοχους και συνυπεύθυνους του όποιου κακού αποτελέσματος".
Η ΕΔΕΚ ζητά τη δημόσια τοποθέτηση όλων αυτών, κατά τρόπο ξεκάθαρο, είπε ο κ. Σιζόπουλος, ο οποίος κάλεσε παράλληλα των ΠτΔ να διευθετήσει συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στην Ελλάδα, πριν από τη μετάβαση του στα Ηνωμένα Έθνη για την Γενική Συνέλευση, με κύριο στόχο την ανταλλαγή απόψεων και αν είναι δυνατόν, τον συντονισμό των ενεργειών και των δράσεων.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις