Δις ισόβια συν 1.900 χρόνια ζητούν οι τούρκοι εισαγγελείς για τον Γκιουλέν

Δις ισόβια συν 1.900 χρόνια ζητούν οι τούρκοι εισαγγελείς για τον Γκιουλέν

Η Τουρκία θεωρεί τον αυτοεξόριστο ιμάμη ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Δις ισόβια και επιπλέον 1.900 χρόνια κάθειρξης ζητούν οι τουρκικές εισαγγελικές Αρχές για τον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα ως ο «εγκέφαλος» πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στο κατηγορητήριο, που αριθμεί 2.527 σελίδες, ο 75χρονος αυτοεξόριστος ιμάμης κατηγορείται μεταξύ άλλων για απόπειρα διάλυσης της συνταγματικής τάξης με βία, για τη συγκρότηση και διεύθυνση τρομοκρατική οργάνωσης και για χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η δίωξη εναντίον του κ. Γκιουλέν, που από το 1999 κατοικεί μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρονολογείται από το 2015, και άρχισε στο πλαίσιο της σύγκρουσης του ιμάμη με τον πρώην σύμμαχό του, τον σημερινό πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 111 ύποπτοι, με τον κ. Γκιουλέν να κατονομάζεται ως ο «ύποπτος υπ’ αριθμόν ένα». Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, 13 από τους κατηγορούμενους έχουν ήδη συλληφθεί και αντιμετωπίζουν ποινές που κυμαίνονται από δύο χρόνια φυλάκισης έως ισόβια κάθειρξη.

Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει το δίκτυο Γκιουλέν, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις, σχολεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις, ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η Άγκυρα ζητά επίμονα την έκδοση Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όμως η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές πως θα πρέπει να τηρηθεί η προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που σημαίνει ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη θα πρέπει να δεχτεί τις καταγγελίες της Άγκυρας περί εμπλοκής του ηλικιωμένου ιμάμη στο πραξικόπημα.

Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Το ζήτημα Γκιουλέν τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

skai.gr 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση - Επιθέσεις του Ιράν σε Χάιφα και Τελ Αβίβ

Live: Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση - Επιθέσεις του Ιράν σε Χάιφα και Τελ Αβίβ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 13 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE