Γυναίκες στον κυπριακό στρατό: Η ισότητα ήρθε με τον μισθό

Γυναίκες στον κυπριακό στρατό: Η ισότητα ήρθε με τον μισθό

Οι Κύπριες θα μπορούν να υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά ως συμβασιούχοι οπλίτες, όμως μόνο οι άντρες υποχρεούνται να υπηρετήσουν ως κληρωτοί.

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Δικαίωμα πλέον να υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά ως Συμβασιούχοι Οπλίτες θα έχουν και οι Κύπριες γυναίκες από το 2017. Επιτέλους ισότητα… ή μήπως όχι;

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά: Στα χακί και οι Κύπριες γυναίκες

Μία πρόταση εμπεριέχει όλο το νόημα της αδικίας. Οι Kύπριες θα έχουν το δικαίωμα να υπηρετήσουν έμμισθες στην ΕΦ όπως και οι άντρες, αλλά μόνο οι δεύτεροι υποχρεούνται να υπηρετήσουν ως κληρωτοί.

Προς διευκρίνιση, εάν προσληφθούν τελικά γυναίκες στο στράτευμα θα είναι μια ορθή πρωτοβουλία, καθώς θα «χτυπήσει» τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και στις γυναίκες, ωστόσο, ένα αίσθημα αδικίας σίγουρα θα υπάρχει μεταξύ των αντρών.

Για χρόνια οι 17χρονοι άντρες της Κύπρου με το που αποφοιτούσαν από το Λύκειο υποχρεούνταν να καταταχτούν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Αυτά τα δύο χρόνια υποχρεωτικής υπηρεσίας είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των σπουδών τους, ενώ ταυτόχρονα συμμαθήτριες τους κατείχαν πτυχίο στα 22 τους.

Αν και το να υπηρετήσεις την πατρίδα σου προσφέρει ηθική ικανοποίηση, το πιο πάνω ήταν πάντα κάτι που υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού όλων των αντρών, και με την τελευταία είδηση για δικαίωμα στις γυναίκες να υπηρετήσουν πλέον ως έμμισθες στην Εθνική Φρουρά το αίσθημα της αδικίας έρχεται ξανά μπροστά.

Αρκετοί σχολιάζουν την είδηση ως ένα καλό μέτρο ισότητας μεταξύ γυναικών και αντρών. Μην τα μπερδεύετε όμως. Ισότητα θα ήταν η υποχρεωτική κατάταξη αντρών και γυναικών και όχι το δικαίωμα έμμισθης υπηρεσίας. Είναι σαν να λες σε κάποιον που υπηρέτησε ότι ο δίπλα του που είχε πάρει απαλλαγή τώρα έχει το δικαίωμα να υπηρετήσει με μισθό.

Περισσότερο άδικο θα μπορούσε να το πει κανείς, χωρίς να παύει να αποτελεί μια ορθή πρωτοβουλία.

Φυσικά, το αίσθημα αδικίας είναι αμελητέο, από την στιγμή που άνεργοι συνάνθρωποι μας θα καταφέρουν να βρουν δουλειά για να επιζήσουν.

Απλά ας μην βιαστούν μερικοί να μιλήσουν για ισότητα…

ΥΓ: Όπως και να το πάρει κανείς, είναι παράδοξο να ακούς ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να υπηρετήσουν όταν η κατάταξη είναι υποχρεωτική και με 100 ευρώ τον μήνα, ενώ τώρα με ένα καλό μισθό αλλάζουν όλα. Για να ξεκαθαρίσει κάτι όμως, την ευθύνη δεν την έχουν οι γυναίκες αφού η νομοθεσία ψηφίστηκε από άλλους και όχι από τις ίδιες. Σίγουρα υπάρχουν και αρκετές που θα υπηρετούσαν την πατρίδα τους και με τα προηγούμενα δεδομένα…

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Βλέπει ξανά την Ολγκίν πριν τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Βλέπει ξανά την Ολγκίν πριν τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, φθάνει την Κυριακή στην Κύπρο για επαφές με τις δύο πλευρές και την Δευτέρα θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης διευρυμένης συνάντησης στις 16-17 Ιουλίου στην Νέα Υόρκη.

BEST OF TOTHEMAONLINE