Η Κύπρος, προδομένη και αποδιοργανωμένη, με ανύπαρκτες αντιστάσεις, βίωσε την ανείπωτη τραγωδία που έφερε ο Αττίλας το μαύρο εκείνο Ιούλη, το χειρότερο στη σύγχρονη ιστορία του νησιού, είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο, εκ μέρους της Κυβέρνησης, στο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου, στην Πάφο, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.
Το μνημόσυνο διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Πάφου και η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου σε συνεργασία με τις Αρχές και φορείς της Επαρχίας.
Νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι ,πρόσφυγες, καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς είναι μερικές μόνο από τις τραγικές συνέπειες της εισβολής του 1974, είπε ο Υπουργός Παιδείας.
Ο κ. Καδής είπε πως η απόδοση τιμής δεν είναι μια τυπική υποχρέωση της Πολιτείας, ούτε μια επιφανειακή πράξη υπόμνησης της θητείας τους, είναι μια ουσιαστική εκπλήρωση χρέους και μέγιστη ευθύνη διατήρησης της μνήμης τους.
“Σαράντα-δύο χρόνια μετά η καταπάτηση των βασικών ελευθεριών και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας συνεχίζεται,” τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα κατοχής συνεχώς ενισχύονται και η οργανωμένη μεταφορά εποίκων από την Τουρκία αλλοιώνει επικίνδυνα το πληθυσμιακό χάρτη της πατρίδας μας.
Ο κ. Καδής είπε πως το πολύπαθο νησί μας βιώνει ακόμη τον πόνο από τα θλιβερά γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ενώ την ίδια ώρα -όπως ανέφερε- “καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τις δυσκολίες και τις προκλήσεις των καιρών” .
Υπέδειξε πως έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε με ενότητα και να ενισχύσουμε την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας αλλά και να διαφυλάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας αλλά και να εμπνεύσουμε την αισιοδοξία στους πολίτες, ιδιαίτερα στους νέους που είναι το μέλλον αυτής της χώρας.
Ο κ. Καδής είπε ακόμη πως πρέπει να αναδείξουμε στην πράξη της αξία της Δημοκρατίας, μακριά από διχαστικές αντιλήψεις και μισαλλοδοξίες.
Σήμερα, είπε ο Υπουργός Παιδείας, μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς Δικαίου του Οργανισμού ΗΕ και της ΕΕ, “διεκδικούμε λύση που να εξασφαλίζει την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες δημοκρατίας, ειρήνης και δικαίου”.
Οφείλουμε, πρόσθεσε, να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ελεύθερη πατρίδα, ευημερούσα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα, βασισμένη στις ανθρώπινες ελευθερίες και τα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους.
Μια Κύπρο –όπως είπε - που να εμπνέει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, στην οποίαν όλοι θα σχεδιάζουν στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
“Το σημερινό μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 ας αποτελέσει πηγή δύναμης για εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας προς την πατρίδα και την ιστορία”.
Αυτή, είπε, θα είναι και η αρμόζουσα τιμή σε όσους υπερασπίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις