ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ δίνει 62 δισ. ευρώ στις αφρικανικές χώρες για να λύσει το προσφυγικό

Η ΕΕ δίνει 62 δισ. ευρώ στις αφρικανικές χώρες για να λύσει το προσφυγικό

Στις Βρυξέλλες θεωρούν πετυχημένη την τακτική που εφάρμοσαν με την Τουρκία και συζητούν ένα ανάλογο πλάνο.

Παραδοχή της ανεπάρκειας των μηχανισμών της να αντιμετωπίσει τις μεγάλες κρίσεις ή μία αντίληψη ότι με τα χρήματα επιλύονται όλα τα προβλήματα; Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να πετάξει για μία ακόμη φορά το... μπαλάκι του προσφυγικού, πληρώνοντας, επί της ουσίας, τις «υπηρεσίες» που θα της προσφέρουν άλλα κράτη. Η Ευρώπη, λοιπόν, προσανατολίζεται να ακολουθήσει πολιτική ανάλογη με εκείνη απέναντι στην Τουρκία, προκειμένου να επιλύσει τις προσφυγικές ροές που έχουν αυξηθεί από την πλευρά της Αφρικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες αναμένεται να αποφασίσουν την παροχή συνολικά 62 δισ. ευρώ προς τις αφρικανικές χώρες που εμπλέκονται στην προσφυγική κρίση, προκειμένου να «κλείσουν τα σύνορά» τους, επιβάλλοντας μέτρα ανάλογα με εκείνα της Άγκυρας, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να περιοριστούν αισθητά οι ροές μέσω του Αιγαίου, προς την Ελλάδα.

Φαρμακευτική βοήθεια και υποδομές

Τα 62 δισ. ευρώ θα αφορούν προγράμματα φαρμακευτικής βοήθειας, αλλά και υποδομών, όπως σχολεία, δίκτυα, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν εμπιστοσύνη στις τοπικές κυβερνήσεις, ώστε να τους ενισχύσουν με χρήματα, τα οποία θα διαχειριστούν οι ίδιοι.

Στην ΕΕ πιστεύουν ότι κράτη όπως η Νιγηρία, το Σουδάν και το Μάλι, θα έχουν την ευκαιρία να διαχειριστούν τους πρόσφυγες από τις χώρες που διεξάγεται ο πόλεμος και πλήττονται από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους σε ευρεία κλίμακα. Στις Βρυξέλλες έχει σχηματιστεί η εντύπωση ότι το σχέδιο που εφαρμόστηκε στην Τουρκία ήταν πετυχημένο, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι ροές από τα τουρκικά παράλια έχουν μειωθεί καθοριστικά. Ωστόσο, μέσω της Μεσογείου και κυρίως προς την Ιταλία, συνεχίζονται με ανάλογη ένταση, γεγονός που έχει προβληματίσει τους Ευρωπαίους επιτελείς, καθώς μόνο το 2015, εισήλθαν στην ΕΕ πάνω από ένα εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες, προκαλώντας, εκτός των άλλων, την αμφισβήτηση της πολιτικής που ακολουθήθηκε και εντός των κρατών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top