ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσικος:Αν ψάχνετε ευθύνη ή καθυστέρηση, ψάξετε την πάνω στους επιχειρησιακούς

Χάσικος:Αν ψάχνετε ευθύνη ή καθυστέρηση, ψάξετε την πάνω στους επιχειρησιακούς

Τέσσερις υπουργοί υπεραμύνθηκαν σήμερα των κυβερνητικών χειρισμών και απέρριψαν τις επικρίσεις που ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες σε σχέση με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σολέα, η οποία άφησε πίσω της δύο νεκρούς δασοπυροσβέστες και 18,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης δασικής γης.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών βρέθηκαν το μεσημέρι ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Γεωργίας και απάντησαν σε όλες τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Κυβέρνησης περί ολιγωρίας και έλλειψης συντονισμού στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Η συνεδρία διακόπηκε χωρίς να ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 9 το πρωί, κατά την οποία το λόγο για να απαντήσουν σε όλα αυτά θα έχουν οι επικεφαλής των εμπλεκομένων υπηρεσιών που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αλλά και οι εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Πρώτος μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος διαχώρισε τους χειρισμούς και τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων πριν από την πυρκαγιά από εκείνων των επιχειρησιακών δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών, μετά που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι στις 6 Μαΐου του 2016 συνεκλήθη η Διυπουργική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τον ίδιο ως ο επικεφαλής της Επιτροπής και από τους Υπουργούς Γεωργίας και Δικαιοσύνης, για να διερευνήσει και να ελέγξει το βαθμό ετοιμότητας και τον προγραμματισμό όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών ενόψει της θερινής περιόδου.

Το έργο και η ευθύνη της Κυβέρνησης, είπε, ήταν να φροντίσει έτσι ώστε όλα τα απαραίτητα μέσα πυρόσβεσης, επίγεια και πτητικά, ως επίσης και το ανθρώπινο δυναμικό να βρίσκονταν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς.

“Δεν είναι δουλεία των Υπουργών ούτε της Κυβέρνησης, ούτε έχουμε κανένα λόγο στον τρόπο που οι επιχειρησιακοί διαχειρίζονται τις πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν και τη γνώση και την εμπειρία”, είπε και πρόσθεσε ότι η υποχρέωση της πολιτείας είναι να τους διασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σημείωσε ότι μόλις οι επιχειρησιακοί αντιλήφθηκαν ότι δεν επαρκούσαν τα δικά μας μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και ζήτησαν τη συνδρομή άλλων χωρών, άμεσα, όπως είπε, η Κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ, την Ελλάδα και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ο κ. Χάσικος είπε ότι θα παραδώσει στη Βουλή όλα τα στοιχεία σε σχέση με τις διαδικασίες και τον ακριβή χρόνο που η Κύπρος αποτάθηκε για βοήθεια σε άλλες χώρες, ξεκαθαρίζοντας ότι “εάν ψάχνετε ευθύνη ή καθυστέρηση, ψάξετε την πάνω στους επιχειρησιακούς. Ο Σωκράτης ο Χάσικος, ή ο Κουγιάλης, ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Ιωνάς (Νικολάου) δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν, εάν έπρεπε εδώ και τώρα” να κληθεί βοήθεια από άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι “ήταν δουλειά των υπηρεσιακών”.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι “καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει επάρκεια σε πτητικά μέσα”, σημειώνοντας πως “ότι περνούσε από το χέρι μας και ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν” έγινε από πλευράς προγραμματισμού και προετοιμασίας των αρμοδίων υπηρεσιών.
Είπε επίσης ότι έχει προγραμματιστεί μια διαφωτιστική εκστρατεία για τις πυρκαγιές για το μήνα Ιούλιο γύρω στις 100 χιλιάδες ευρώ. “Δυστυχώς φέτος μας πρόλαβε η μεγάλη πυρκαγιά”, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι για πρώτη φορά 20 πτητικά μέσα έλαβαν μέρος σε κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η πυρκαγιά στη Σολέα δεν ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε ποτέ στην Κύπρο και πως στο παρελθόν είχαμε χειρότερες πυρκαγιές με θύματα.

Ο κ. Χάσικος ξεκαθάρισε επίσης ότι ουδέποτε είχε δηλώσει ότι η πυρκαγιά ήταν υπό έλεγχο και πως τα όσα δήλωνε ήταν μετά από συνεννόηση με τους επιχειρησιακούς.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι έγιναν και λάθη και πως ένα από τα μεγάλα λάθη ήταν το ότι ο καθένας έβγαινε στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και έκαμνε δηλώσεις “και δυστυχώς μέσα από αυτές τις δηλώσεις υπήρχε και παραπληροφόρηση”. Όπως είπε, τα σχέδια προβλέπουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μόνο μια πηγή πληροφόρησης προς τους πολίτες.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, ότι μετά τη λήψη των εκθέσεων από τους υπηρεσιακούς θα διοριστούν διερευνητική επιτροπή και εμπειρογνώμονες που θα μελετήσουν όλα τα υφιστάμενα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών που υπάρχουν και τα οποία χρήζουν αναθεώρησης.

Ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, απαντώντας στην κριτική περί μείωσης θέσεων στο Τμήμα Δασών, ξεκαθάρισε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει καταργήσει μόνο δύο θέσεις δασικών λειτουργών, ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση έχει καταργήσει το 2012, 11 θέσεις δασικών λειτουργών και 10 θέσεις δασικών λειτουργών το 2013 και άλλες 4 θέσεις συντηρητών δασών.

Αντιθέτως, πρόσθεσε, η παρούσα Κυβέρνηση το 2013 με απόφαση της στις 2 Αυγούστου αποφάσισε να προσλάβει όλους τους αποφοίτους του Δασικού Κολεγίου ως εκτάκτους δασικούς λειτουργούς. Είπε, επίσης, ότι ποτέ το Τμήμα Δασών – τουλάχιστον την τελευταία πενταετία - δεν είχε μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που έχει σήμερα, προσθέτοντας ότι στο Τμήμα υπάρχουν κενές θέσεις λόγω των παγοποιήσεων των προαγωγών και των προσλήψεων από το 2011. Όμως, είπε, αυτές οι θέσεις θα πληρωθούν όταν ξεκινήσει η αποπαγοποίηση.

Σε σχέση με τις δαπάνες για σκοπούς πυρόσβεσης, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι το 2013 οι πραγματικές δαπάνες για σκοπούς πυρόσβεσης ήταν 626 χιλιάδες ευρώ. Το 2014 προϋπολογίστηκε το ίδιο ποσό και δαπανήθηκε το ποσό των 574 χιλιάδων ευρώ. Το 2015 προϋπολογίστηκε το ποσό των 640 χιλιάδων ευρώ και δαπανήθηκαν 579 χιλιάδες. Για το 2016, προϋπολογίστηκε το ποσό των 615 χιλιάδων ευρώ.

Για το στόλο των οχημάτων, είπε ότι από το 2014 υπάρχει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυροσβεστικών οχημάτων, προσθέτοντας ότι από το 014 και μετά στον προϋπολογισμό του Τμήματα Δασών για πρώτη φορά περιλαμβάνεται ένα πολύ καλό ποσό για αντικατάσταση αυτού του στόλου, γύρω στις 600 χιλιάδες ευρώ.

Όπως είπε, το 2013 αγοράστηκαν 2 πυροσβεστικά οχήματα, το 2015 8 πυροσβεστικά οχήματα, το 2016 άλλα 4 και το 2017 θα αγοραστούν άλλα 16 οχήματα. Ανέφερε ότι έχει γίνει λόγος για αγορά στολών και εξοπλισμού υποδημάτων για κατάσβεση της πυρκαγιάς και πρόσθεσε ότι “ποτέ δεν έχουμε στερήσει ούτε ένα σεντ για αγορά τέτοιου εξοπλισμού”. Όπως είπε, στον προϋπολογισμό του 2016 υπάρχουν 136 χιλιάδες ευρώ για αγορά στολών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε από την πλευρά του ότι τα πτητικά μέσα αυξήθηκαν κατά δύο το 2015, προσθέτοντας ότι ουδέποτε μπορεί μια χώρα να έχει επάρκεια σε πτητικά μέσα και είναι γι΄ αυτό το λόγο που γίνονται οι συμφωνίες με άλλα κράτη.
Είπε, επίσης, ότι από το 2013 άρχισε μια μελέτη για την αξιοποίηση πιο εξειδικευμένων πτητικών μέσων για σκοπούς πυρόσβεσης η οποία υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Νικολάου είπε, επίσης, ότι τα πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής είναι σε άριστη κατάσταση, απορρίπτοντας τις επικρίσεις περί παλαιωμένου εξοπλισμού.

Για το 2017, ανέφερε, το ποσό που θα δαπανηθεί για σκοπούς εξοπλισμού της Πυροσβεστικής θα ανέλθει από το 1,4 εκ. ευρώ στο 2,7 εκ. ευρώ.

Για το θέμα των εποχικών πυροσβεστών, είπε ότι από το 2012 μέχρι σήμερα αυξήθηκαν από 120 σε 169 και για το 2017 υπάρχει πρόνοια για αύξηση τους στους 185.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι όχι μόνο δόθηκε αλλά καλλιεργήθηκε η εντύπωση της πολιτικής της λιτότητας και της πολιτικής του μικρότερου κράτους σε σχέση με την πυρκαγιά.

Όπως είπε, η παρούσα Κυβέρνηση κατάφερε να αναιρέσει πλήρως απόφαση που λήφθηκε το 2012 για τερματισμό της απασχόλησης 1,000 εποχιακών ωρομισθίων περιλαμβανομένων και των δασοπυροσβεστών που σήμερα υπηρετούν 400 και η περίοδος απασχόλησης τους επεκτάθηκε από 6 μήνες σε 8 μήνες.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το σύνολο των μονίμων και εκτάκτων δασικών λειτουργών ανέρχεται σήμερα στους 288 από 290 που ήταν πέρσι.

Είπε επίσης ότι λόγω της παγοποίησης θέσεων, μειώθηκε το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά 60 και αυξήθηκε ο αριθμός των εποχιακών πυροσβεστών κατά 50 για 8 μήνες από 6.

Είπε, ακόμη, ότι στο Τμήμα Δασών δεν έγιναν εξοικονομήσεις από υπερωριακές πληρωμές.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι οι 4 υπουργοί “αναλώθηκαν σε αριθμούς χωρίς να απαντούν τα κρίσιμα ερωτήματα. Δεν υπήρξε απάντηση στο πότε ζητήθηκε η βοήθεια από το εξωτερικό. Δεν υπήρξε απάντηση στο ποια μέτρα λήφθηκαν ως ανταπόκριση στις προειδοποιήσεις των εργαζομένων αλλά και της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος”.

“Μετά τον άνεμο που εμπόδιζε τις προσπάθειες πυρόσβεσης έφταιξε σήμερα το αλαλούμ στην ενημέρωση, αλλά και έφταιξαν και οι επιχειρησιακοί που όπως αντιλαμβανόμαστε από τους υπουργούς δεν προειδοποίησαν έγκαιρα για το μέγεθος της πυρκαγιάς. Από όλα όσα ακούστηκαν σήμερα αν κάτι είναι ξεκάθαρο είναι η ανάγκη για διορισμό ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής η οποία με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων να δώσει απάντηση και στο τί έγινε και πολύ περισσότετο στο τί πρέπει να γίνεται στο μέλλον,” πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής δήλωσε ότι “σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης έδωσαν με ένα ξεκάθαρο και γλαφυρό τρόπο απαντήσεις σε αυτά τα οποία ακούστηκαν και με πολλή σαφήνεια ξεκαθαρίστηκε ότι υπήρξε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ο αριθμός του προσωπικού ήταν αυξημένος όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Υπήρξε αυξημένος αριθμός πτητικών μέσων και υπήρχε ένα πυροσβεστικός στόλος ο οποίος ήταν σε καλή κατάσταση”.

“Επιπρόσθετα είναι φανερό ότι όταν και μόλις υποβλήθηκε αίτημα από τους επιχειρησιακούς για την ανάγκη διεθνούς βοήθεια η κυβέρνηση λειτούργησε άμεσα και καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε στην Κύπρο αύξηση του πτητικού στόλου ώστε να έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό που είχαμε ποτέ, 20 τον αριθμό για την αποτελεσματική κατάσβεση της πυρκαγιάς”.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων– Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι “αν κάποιος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση και τις τοποθετήσεις των υπουργών θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι υπήρχαν όλα και σχέδιο, οργάνωση και συντονισμός αλλά στο τέλος έκρουσε το δάσος”.

“Είχαμε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές”, είπε και διερωτήθηκε τί νόημα έχει “αυτή η ιστορία ότι δεν ήταν η μεγαλύτερη αλλά μια από τις μεγαλύτερες. Προφανώς ήταν ακόμη ένα success story και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με το να ρίχνονται οι ευθύνες μόνο στους επιχειρησιακούς ή στα ΜΜΕ”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top