Οι Βρετανοί λατρεύουν τη βασίλισσά τους και όλη της την οικογένεια και δεν χάνουν ευκαιρία να το δείχνουν. Πόσο, όμως, πληρώνουν για εκείνη; Γαργαλιστικές λεπτομέρειες που αποκτούν νέο νόημα στον απόηχο του Brexit.
Σύμφωνα με την Telegraph, το εισόδημα -χρηματοδότηση από τους φορολογουμένους- της βασίλισσας θα αυξηθεί φέτος κατά 6,5%, αφού η Ελισάβετ και η οικογένειά της θα λάβουν 42,8 εκατ. λίρες, από 40,1 εκατ. λίρες που πήραν πέρυσι.
Και του χρόνου μπορεί αυτά τα χρήματα να είναι ακόμη περισσότερα, καθώς το ποσό που λαμβάνει εξαρτάται από τα κέρδη του Crown Estate, μιας συλλογής ακινήτων που δεν είναι ιδιωτική περιουσία της βασίλισσας αλλά κάτι σαν δημόσια περιουσία της, ένα «βασιλικό καταπίστευμα».
Από τι εξαρτάται το εισόδημα της βασίλισσας
Η βασιλική βρετανική οικογένεια λαμβάνει το 15% των εσόδων που είχε το Crown Estate δύο χρόνια πριν. Ετσι υπολογίζεται και η φετινή αύξηση και έτσι, αν δεν αλλάξει ο μαθηματικός τύπος, κάτι που μελετάται, θα υπολογίζονται και τα εισοδήματά της για τα επόμενα χρόνια. Και αν μείνει ο ίδιος τύπος υπολογισμού, τα εισοδήματα της Ελισάβετ θα αυξηθούν. Συγκεκριμένα, η Telegraph αναφέρει ότι με βάση τα φετινά έσοδα του βασιλικού καταπιστεύματος, η βασίλισσα το 2017-2018 θα λάβει 45,6 εκατ. λίρες.
Με δεδομένο ότι το 2012-2013 η Ελισάβετ έλαβε από τους φορολογουμένους 31 εκατ. λίρες, τα εισοδήματά της το 2017-2018 ενδέχεται να αυξηθούν (σε σχέση με το 2012-2013) κατά 47%, αφού μπορεί να πάρει ακόμη και 45,6 εκατ. λίρες!
Το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι η βασιλική οικογένεια αυτή τη στιγμή κοστίζει σε κάθε φορολογούμενο 62 πένες, ενώ πέρυσι κόστιζε 58 πένες. Εκπρόσωπος της βασίλισσας, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα 2/3 του εισοδήματος της βασίλισσας δαπανώνται για την ανακαίνιση των παλατιών.
Το συνολικό εισόδημα της βασίλισσας για το 2015-2016 ανήλθε σε 54 εκατ. λίρες, εκ των οποίων 40,1 εκατ. λίρες από τους φορολογουμένους και 13,9 εκατ. λίρες από εισπράξεις ενοικίων και την τουριστική εκμετάλλευση παλατιών και άλλων βασιλικών ιδιοκτησιών.
Οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν σε 53,7 εκατ. λίρες, εκ των οποίων 19,5 εκατ. λίρες για μισθούς προσωπικού, 16,3 εκατ. λίρες για τη συντήρηση των παλατιών και 4 εκατ. λίρες για ταξίδια.
Στοιχεία από το Μπάκιγχαμ δείχνουν ότι το πιο ακριβό ταξίδι πέρυσι ήταν αυτό του Καρόλου με την Καμίλα στα Βαλκάνια, με πτήση τσάρτερ, που κόστισε 94.409 λίρες. Ο Κάρολος έκανε ένα ακόμη πανάκριβο ταξίδι με πτήση τσάρτερ στην Τουρκία, για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις για τη μάχη της Καλλίπολης, που κόστισε 74.500 λίρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις