ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρους: Σταδιακή εφαρμογή ΓεΣΥ ξεκινώντας από εξωνοσοκομειακή περίθαλψη

Θεοχάρους: Σταδιακή εφαρμογή ΓεΣΥ ξεκινώντας από εξωνοσοκομειακή περίθαλψη

Υπέρ της σταδιακής εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) μέσω «αρμονικής σύζευξης» κρατικού και ιδιωτικού τομέα, τάχθηκε η Πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Ελένη Θεοχάρους, λέγοντας ότι η αρχή μπορεί να γίνει με την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμά Αντωνίου και επιτελείς του οργανισμού, όπου συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η κ. Θεοχάρους είπε παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αυτονόμηση των νοσοκομείων, καθώς και η μετατροπή τους σε πανεπιστημιακά.

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνίου δήλωσε ότι η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη μπορεί να ξεκινήσει σε δύο χρόνια.

«Σε πάρα πολλούς τομείς συμφωνούμε την προσέγγιση του ΟΑΥ, αναγνωρίζουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μια άμεση αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα που μπορεί να εξικνείται μέχρι του σημείου της αυτονόμησης των δημοσίων νοσοκομείων» είπε η κ. Θεοχάρους.

Πρόσθεσε ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να καταστούν ανταγωνιστικά προς αυτά του ιδιωτικού τομέα, ενώ είπε ότι το κράτος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να στηρίζεται στη φιλοτιμία των γιατρών για τη διεκπεραίωση του τεράστιου όγκου δουλειάς.

Πρέπει να αρχίσει μια αρμονική σύζευξη του κρατικού με τον ιδιωτικό τομέα, στη βάση της σταδιακής εφαρμογής του ΓεΣΥ, αρχίζοντας από την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, όπως εισηγείται ο ΟΑΥ, είπε η κ. Θεοχάρους.

Συμπλήρωσε ότι η πρόκειται για ανάλογή πρόταση με αυτή της «Αλληλεγγύης» για τη μερική και διαφανή συνεργασία κρατικού και ιδιωτικού τομέα, ώστε να αποσυμφορηθεί ο κρατικός τομέας.

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, εναπόκειται στην Κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή την εκπεφρασμένη πολιτική βούλησή της για το ΓεΣΥ. «Αναμένουμε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να καταθέσουμε τις απόψεις μας και στο μεταξύ θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας» είπε.

 

Κοινή διαπίστωση όλης της κοινωνίας είναι ότι ο τομέας της Υγείας βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε οριακό σημείο, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αντωνίου, συμπληρώνοντας ότι η μόνη διέξοδος είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να κινηθούν μαζί όλες οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του ΓεΣΥ και της διαδικασίας εκσυγχρονισμού ή αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων.

Αναφερόμενος στη σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε ότι η εξωνοσοκομειακή νοσηλεία δεν επηρεάζει τα νοσοκομεία.

Πανεπιστημιακά νοσοκομεία

Η μετατροπή των νοσοκομείων σε πανεπιστημιακά είναι θέμα στενά συνυφασμένο με την αυτονόμηση, είπε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, ενώ χαρακτήρισε «παράδοξο» να ασκούνται φοιτητές από τις ιδιωτικές ιατρικές σχολές στα κρατικά νοσηλευτήρια, κάτι που δεν συμβαίνει με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ).

Όπως είπε, μέχρι πριν λίγο καιρό καταβάλλονταν έντονες προσπάθειες ώστε να υπάρξει συμφωνία για άσκηση των φοιτητών του ΠΚ.

Η ένταξη των νοσοκομείων σε κάποια ιατρική σχολή θα δώσει τεράστια ώθηση στην κλινική άσκηση και διδασκαλία, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top