Με ψυχραιμία και ενότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο ΗΒ, να κοιτάξουν μπροστά, με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της ίδιας της ΕΕ και των πολιτών της, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα της ΕΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου.
Ο Πρέσβης Κορνηλίου θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες μετά το Brexit βρέθηκαν σε μια πρωτόγνωρη κρίση που έρχεται να προστεθεί στις προκλήσεις που το οικοδόμημα της ΕΕ αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό, την οικονομική κρίση και άλλα.
"Σίγουρα το αποτέλεσμα προκαλεί θλίψη, ωστόσο η ετυμηγορία είναι σεβαστή, πρέπει τώρα με ψυχραιμία και ενότητα να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα, να κοιτάξουμε μπροστά και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της ίδιας της Ενωσης και των πολιτών της", αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης Κορνηλίου.
Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις οικονομικών και πολιτικών κύκλων για μια ευρύτερη αστάθεια στην ΕΕ και ύφεση στη Βρετανία, που θα επηρεάσει την Ευρώπη γενικότερα, ο κ. Κορνηλίου εξηγεί ότι ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος της πρώτης συνάντησης των ηγετών των κρατών μελών την Τετάρτη.
"Συνέρχονται οι 27 για να συζητήσουν ακριβώς τις συνέπειες του δημοψηφίσματος, πώς αντιμετωπίζουμε την επόμενη μέρα, πώς προχωράμε. Όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν αδυναμίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ έχει απολέσει το λόγο ύπαρξης της. Τουναντίον, θεωρώ ότι το μέγεθος των προκλήσεων υπαγορεύει τώρα συνεργασίες και συλλογικές απαντήσεις", αναφέρει.
Σε ερώτηση τι θεωρεί ότι έκρινε το τελικό αποτέλεσμα και την ετυμηγορία των Βρετανών, ο κ. Κορνηλίου εκτιμά ότι η μεταναστευτική κρίση σε συνδυασμό με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και επιπρόσθετα η δυσκολία να γίνουν κατανοητά τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ επηρέασαν την ψήφο του λαού.
"Ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο εθνικισμός αποτελεί εύκολη διέξοδο έναντι της επιλογής του συμβιβασμού για χάριν του ευρωπαϊκού συμφέροντος", σημειώνει ο Πρέσβης.
Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα για την έξοδο του ΗΒ, ο Πρέσβης Κορνηλίου εξηγεί πως το άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ προνοεί ότι η αποχώρηση γίνεται κατόπιν διαπραγμάτευσης με την ΕΕ σε ένα ορίζοντα χρονικό δύο ετών και υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της περιόδου αυτής με ομόφωνη απόφαση των 27. Διευκρινίζει ότι η επίσημη διαπραγμάτευση ξεκινά με τη γνωστοποίηση της απόφασης για αποχώρηση, χωρίς αυτό να αφαιρεί τη δυνατότητα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αρχίσει τις συζητήσεις, όπως θα γίνει στη Σύνοδο την Τετάρτη.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραυματίστηκε στο μονοπάτι του Άβακα - Στήθηκε επιχείρηση διάσωσής του -Δείτε φωτογραφία
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Πρώην παίκτρια του survivor έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί - Φωτογραφία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις