ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Brexit με ταξική ψήφο και νίκη του ευρωσκεπτικισμού

Brexit με ταξική ψήφο και νίκη του ευρωσκεπτικισμού

Το Brexit είναι γεγονός, η Ευρώπη βρίσκεται σε αμηχανία και οι ευρωσκεπιτικιστές θριαμβολογούν για την μεγάλη τους νίκη.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Πέραν όμως από τις οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες είναι άγνωστες μέχρι στιγμής και κανείς δεν μπορεί υπολογίσει με ακρίβεια, μεγάλες είναι και οι (γεω)-πολιτικές - ιδεολογικές αλλαγές που συντελούνται σε ολόκληρο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η ψήφος των Βρετανών για αποχώρηση από την Ε.Ε αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς αμφισβήτησης, των ευρωπαϊκών πολιτικών, η οποία οξύνθηκε με την απαρχή της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας που επέφερε.

Ο λαϊκισμός, ο ευρωσκεπτικισμός και ο εθνικισμός αναγεννήθηκαν μέσα στα κράτη ως αντίβαρο απέναντι στην ευρωπαϊκή  ηγεμονία της Γερμανίας, η οποία μετά από δυο χαμένους παγκόσμιους πολέμους βρέθηκε να διοικεί ξανά μια Ευρώπη των δυο ταχυτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος δείχνουν ταξική ψήφο, αφού τα μεγάλα αστικά κέντρα στη Βρετανία όπως το Λονδίνο, τάχθηκαν υπέρ της παραμονής σε σχέση με πιο υποβαθμισμένες περιοχές που ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του Brexit.

Με άλλα λόγια, παρόλο που οι Βρετανοί είχαν το δικό τους νόμισμα, εντούτοις έβλεπαν την Ε.Ε ως υπαίτιο για τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, όπως η ανεργία και η μεγάλη μετανάστευση εντός της χώρας τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Άγγλοι μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, αποτελούσαν την μεγαλύτερη αποικιοκρατική δύναμη στον κόσμο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αποδεχτούν κοινούς κανόνες και την ευρύτερη ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που θα σήμαινε λιγότερη εθνική κυριαρχία.

Τώρα, αν θα αποτελέσει αυτή η ιστορική στιγμή ντόμινο για διάλυση ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σεξ στην παραλία: Η «καλοκαιρινή» φαντασίωση - Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

4+1 παραμυθένιοι έρωτες που γεννήθηκαν στα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών

Αυτισμός: Απλό τεστ υπόσχεται διάγνωση σε μωρά κάτω των επτά μηνών

Είναι υποχρεωτικό να καταβάλλει ένας εργοδότης 13ο και 14ο μισθό;

Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Ένας νεκρός και επτά τραυματίες - Δείτε βίντεο

Κλεοπάτρα Αδάμου: Η 24χρονη αδερφή της Ήβης είναι μία κούκλα και έχει ταλέντο στη μουσική



Λετυμπιώτης για Κυπριακό: «Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια»

Λετυμπιώτης για Κυπριακό: «Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια»

«Διαβεβαιώνουμε τον κυπριακό λαό ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια από την επίλυση του Κυπριακού, του ύψιστου εθνικού ζητήματος και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσουν να υπάρξουν εξελίξεις», είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top