Μελέτη για τις επιπτώσεις μιας λύσης του Κυπριακού στις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ

Μελέτη για τις επιπτώσεις μιας λύσης του Κυπριακού στις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ

Αναφορές στις επιπτώσεις που θα έχει μία διευθέτηση του κυπριακού στο ΝΑΤΟ, γίνονται σε μελέτη με τίτλο

«Αποκαθιστώντας την ισχύ και τον σκοπό της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας», που συνυπογράφουν ο πρέσβης ε.τ. Νίκολας Μπερνς κι ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζέιμς Τζόουνς.

Η μελέτη εκδόθηκε από το Atlantic Council, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, στις 8 και 9 Ιουλίου.
«Εν όψει των προκλήσεων στην Ευρώπη, γράφουν, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία που παρέχεται από μια πιθανή διευθέτηση του κυπριακού, αργότερα φέτος, για να σφυρηλατηθούν ανανεωμένοι πολιτικοί δεσμοί και πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών».

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ακόμη δεν έχουν καταλάβει πώς να χρησιμοποιήσουν την στρατιωτική ικανότητα των δύο οργανισμών κι αυτό είναι πρωτίστως πολιτικό κι όχι στρατιωτικό πρόβλημα με αποτέλεσμα τα πολιτικά εμπόδια για την ισχυρότερη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ να προκαλούν την διπλή χρήση πολύτιμων αμυντικών πόρων και δημιουργούν μια λιγότερο ασφαλή Ευρώπη.

 «Η αφαίρεση του κυπριακού προβλήματος που αποτελεί εμπόδιο για στενότερους δεσμούς ΝΑΤΟ-ΕΕ, θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη οξύτερα πολιτιστικά εμπόδια στη συνεργασία. Θα απαιτηθεί αποφασιστική ηγεσία από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να αξιοποιηθεί η ιστορική ευκαιρία μιας μελλοντικής διευθέτησης του κυπριακού και να ξεπεραστούν άπαξ και δια παντός τα γραφειοκρατικά εμπόδια για στενότερη συνεργασία».
 
 
 
ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Το ψευδοκράτος απαντά με συλλήψεις Ε/κ - Πολιτικό μήνυμα ή εκβιασμός

Το ψευδοκράτος απαντά με συλλήψεις Ε/κ - Πολιτικό μήνυμα ή εκβιασμός

Σε ένα ακόμη δείγμα κλιμάκωσης έντασης, το κατοχικό καθεστώς προχώρησε στη σύλληψη πέντε Ελληνοκυπρίων προσφύγων, στο κατεχόμενο Τρίκωμο, το οποίο είχαν επισκεφθεί. Οι κατοχικές αρχές αφού τους συνέλαβαν, τους απήγγειλαν τις κατηγορίες, της κατασκοπείας και τους οδήγησαν στα μπουντρούμια του Αττίλα. Το ψευδοδικαστήριο εξέδωσε διάταγμα κράτησής τους, για τρεις ημέρες. Το υπουργείο εξωτερικών παρακολουθεί τη νέα αυτή προκλητική κίνηση από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος και έχει ήδη προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες.

BEST OF TOTHEMAONLINE